TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
Trenin ileriye doğru hareketi de elektromıknatıslar tarafından sağlanır. Bu konuda değişik uygulamalar olmakla birlikte, EDS (Electrodynamic Suspension) teknolojisinde kullanılan rayları ve treni, açılmış haldeki bir elektrik motoru gibi düşünebiliriz.
Maglev sisteminde mıknatıs kümelerinden biri treni raylardan yukarı doğru iterken diğer mıknatıs kümesi, sürtünme kuvvetinin olmamasından faydalanarak treni ileri doğru iter. Orta menzilde (genellikle 320–640 km) maglev, yüksek hızlı trenlere ve uçaklara yakın bir performans sunabilir.
Dizel yakıtla çalışan lokomotif ve trenlerin çalıştığı hatlar elektrikli hat sistemine geçilerek. Dışa bağlı yakıttan kurtarılması gerekmektedir. Demiryolu işletmelerinde Elektrik Enerjisiyle çalışan lokomotifler ve trenler çok büyük oranda elektrik enerjisi tüketen vasıtalardır.
Bu yüzden yüksek hızlı trenler tamamen elektrik motorlarıyla çalışan, yakıtlarını üzerlerinde taşımayarak nakil hatlarından alan sistemlerdir. Yeni nesil hızlı trenlerde gücü 6 megawatt ila 10 megawatt arasında değişen 8-12 adet motor bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.
Çevreci ve yeşil enerji kaynaklarının günlük hayata entegrasyonunda en çok kullanılan alan ulaşımdır. Elektrikli arabalardan sonra sırada hidrojenle çalışan trenler var.
Bu maglev demiryolu hizmeti 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı trenlerle 1 Ocak 2004'te hizmete girmiş ve hâlâ dünyanın en hızlı yüksek hızlı demiryolu hizmeti olmaya devam etmektedir.
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Maglev treni günümüzde kullanılan en hızlı tren olarak bilinmektedir. Elektrikli ve mıknatıslı çekme sistemi bulunan bu tren saatte yaklaşık 600 km hıza ulaşmaktadır. Dünyanın en hızlı treni olarak manyetik kaldırma sistemine bağlı kuvvet uygulamaktadır.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Trenin yemekli vagon bölümünde yolcu taşımacılığı yapılmıyor, yalnızca yeme-içme ihtiyacı olan yolcular için yemek servisi yapılıyor. Yemekli vagonda sunulan restoran hizmetini TCDD Taşımacılık adına bir firma üstleniyor. Tüm anahat trenlerinde yemekli vagon bölümü bulunmuyor.
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Hızlı tren setleri ise 400 ila 550 ton arasında, dingil ağırlığı 17 ton.
YHT on X: "Yüksek Hızlı Trenlerde her koltukta mobil cihazlarınızı şarj edebileceğinizi biliyormuydunuz?
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir.
Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır.
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
Hızla seyir eden elektrikli trenlere ihtiyacı olan elektrik enerjisini ileten yol boyu tesislere katener tesisleri denir. Bir başka deyişle "Elektrikli Cer Hava Hatları" olarak da ifade edilir. Aşağıdaki sistemlere bakıldığında katener sistemlerinin hıza bağlı olarak değiştiği görülmektedir.
Bu DC gerilim katener sistemde genellikle 1500V'tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri