Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
4.ALES Sınavı: ALES en az 55 puan olmak koşulu ile SAY (Sayısal) türünde aldığı puan tercih edilecektir.
Bütün sınavlar aynıdır. Sayılar sadece o yıl yapılan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu vurgular. Dolayısıyla ALES-1 ile ALES-2 arasında yalnızca zaman farkı vardır. Başka herhangi bir fark olmadığı için 1 yıl içinde istediğiniz ALES'e girebilirsiniz.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
ALES puanı:
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
ALES'e, herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan herkes girebilir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması yoktur.
3-ALES'e kimler başvurabilir? Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2023-ALES/3 için araştırmalar hız kazandı. Türkiye'de üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru için ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES 3 başvuru detayları belli oldu.
ALES puan türleri ve test ağırlıklarında puan hesaplamak için ALES SAYISAL PUANI SAYISAL TESTİNDE 0.75, SÖZEL TESTİNDE 0.25 ile hesaplanıyor. Aynı şekilde ALES sözel puanı sayısal testi ile 0.25, sözel testinde 0.75 ile hesaplanıyor. ALES eşit ağırlık puanı sayısal testi 0.50, sözel testi 0.50 olarak hesaplanıyor.
alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
ALES puanları ÖSYM tarafından hesaplanırken her bir puan türüne etki eden test ağırlıkları ve standart sapma içeren bir formül kullanılmaktadır. Standart sapma nedeniyle her dönem aynı oranda doğru ve yanlış sayınız olsa da puanınız değişebilir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Adaylar Tezli Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih yapabileceklerdir. Eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuruda aranan yabancı dil ön şartı Üniversitemiz Senatosunun 20.06.2018 tarihli ve 487-13 sayılı kararı ile kaldırılmıştır.
Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
Öncelikle kesinlikle 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş olan ALES üzerinden 55 puanı almış olmak gerekir. (Tezsiz yüksek lisans için ise puan şartı istenmez.)
Tezli yüksek lisans programları teorinin ve akademik becerilerin ön plana çıkarıldığı programlardır. Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir.
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri