Tartışma yerine, faaliyetlerin, yaparak öğrenmenin daha ağırlıklı olarak kullanıldığı bir grup tipidir. Çeşitli faaliyetler sosyal beceri kazandırmada araç olarak kullanılır. Sosyal grup çalışmasını grup psikoterapisinden ayıran özellik, uğraşısının sadece ruhsal sorunlarla sınırlı olmamasındadır.
Grup Çalışması
Sosyal hizmetin diğer yöntemlerinde olduğu gibi, grup çalışmasında da "bireyi çevre içinde ele alma" söz konusudur. Toplumda bazı değişikliklerin yaratılması için grupların kullanılması da grup çalışmasının amaçları içinde yer almaktadır.
Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
Ekip çalışması, genel olarak, bir grup insanın ortak bir amaca ulaşmak için birlikte çalışmaya istekli olması olarak düşünülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Genel olarak, grup çalışması yöntemi, “öğrencilerin işbirliği yaparak ortak amaçlar doğrultusunda çalışmalarına olanak sağlayan bir yöntem” olarak belirtilirken, “bir proje ve konu üzerinde öğrencilerin birlikte çalışmaları” da grup çalışması olarak kabul edilmektedir (Derviş, 1993: 9).
Grup Çalışmasında kullanılacak teknik ve yöntemler: Bilgi verme, bilişsel olarak olumlu biçimde yeniden yapılandırma, sorun çözme, beyin fırtınası, empati kurma, açık uçlu soru- yanıt yöntemi, geribildirim verme- alma, yüzleştirme, ev ödevleri, tartışma.
- Grup çalışmaları bize sorumluluk alma alışkanlığı kazandırır. - Planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı sağlar. - Yeteneklerimizi geliştirir. - Arkadaşlarımız ile beraber daha çok sosyal olmamıza imkan verir.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
Grup üyelerinin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Biribirunden haberdar olmaları, bir varlık ve birlik oluşturduklarının bilincinde olmaları gerekir. Bazı sosyal kurallarla birbirine bağlı olmaları gerekir. Birbirleriyle etkileşimde, ilişkide, iş birliğinde bulunmaları gerekir.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
İki veya daha fazla kişiden kurulu, üyelerinin birbirinden haberdar olduğu, ortak amaç ve kuralları bulunan ve üyeler arasındaki ilişkilerin belli bir süre devam ettiği sosyal bir bütündür.
Sosyalleştirme gruplarının amacı genellikle, sosyal olarak daha kabul edilebilir hale gelmeleri için grup üyelerinin davranışlarını ve tutumlarını değiştirmek ya da geliştirmektir. Sosyal becerileri geliştirmek, kendine güveni artırmak, geleceği planlamak diğer odak noktalarıdır.
Bu nedenle sosyal hizmetin temel amacı, insan haklarını her düzeyde savunmak ve insanların birbirlerinin iyiliği için sorumluluk alacakları ve aynı zamanda insanlar ve çevre arasındaki karşılıklı bağımlılığı fark edecekleri ve saygı duyacakları ortamları yaratmaktır.
Grup çalışması, iş ve eğitim alanlarında birçok avantaj sunan bir iş birliği modelidir. Bu çalışma şekli, bireyler arasında etkili iletişim teşviki ve çeşitli şekillerde birleştirilmesiyle daha kapsamlı çözümler ortaya çıkar.
Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre grup çalış- malarının en olumlu yönleri; yardımlaşma ve paylaşma duy- gularını geliştirmesi, akademik başarıyı artırması, sosyalleş- meyi sağlaması, sorumluluk bilincinin oluşmasına yardımcı olması ve çalışmaya karşı motivasyonu artırmasıdır.
Birlikten kuvvet doğar atasözünden yola çıkarak, kısaca ortak bir amaca ulaşmak bir araya gelmiş bireylerin yeteneklerini ve bilgilerini birleştirmesine takım çalışması diyebiliriz.
Çalışanların, birlikte hedefe ulaşma bilinciyle hareket etmesi durumudur. Çalışanların, birbirlerini tamamlayıcı şekilde ve sinerjik olarak çalışmalarını sağlayan bir bilinçtir. İş kollarının, aynı alanlarda çalışan personeli bir araya getirdiği birimlerdir.
Takım çalışması, çalışanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek için de önemlidir. Bireyler birbirleriyle yakın koordinasyon içinde çalışırlar ve böylece birbirlerini daha iyi tanırlar. Ekip çalışması, çalışanlar arasında gereksiz çatışma olasılığını da azaltır.
Uygulamada dikkat edilmesi gerekenler: Mümkün olduğunca farklı kişilerin etkinliklere katılması sağlanmalı, grup çalışması etkileşimli sürdürülmeli, zamanlamaya dikkat edilmelidir. Çalışma gruplarının sayısı 15 olmalı. Sayı arttırılabilir ancak 20 kişiyi de geçmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
Bir grup içinde diğer kişilerle gerçekleştirilen iletişimde, iletişim yeteneğini geliştirmek için sürekli bir çaba söz konusu olmalıdır. Grup içerisinde iletişim gözlemcisi olmalı ve sorunların kısa bir süre içinde özümlenmesini sağlamalı, karşılıklı olarak anlayışa dayalı bir iletişim ortamı yaratılmalıdır.
Grup çalışmasında öğrenciler, kendi yeteneklerine göre görevler alarak sorumluluk duygusu kazanır. Bu sayede, öğrencilerin hem bireysel hem de grup üyesi olarak daha sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdürebilirler. İş paylaşımı, grup çalışmasının etkin bir şekilde ilerlemesi için önemli bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri