Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz. Her insanın adeta yarış halinde olduğu iş hayatı içerisinde bu unvanlarla beraber kendinizi fark ettirebilir, bambaşka noktalara yükselebilirsiniz.
Yüksek öğretim kurumlarında (lisansüstü mezuniyet şartı aranan) araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve okutman gibi kadrolara başvurarak çalışabilirsiniz. Eğer tezli program mezunu iseniz doktora eğitimi alarak akademik kariyerinizi sürdürebilirsiniz.
Yüksek lisans yapmanın faydaları, öğrencilerin kariyerlerinde ilerlemelerine, daha yüksek maaşlar almalarına, bir konuda uzmanlaşmalarına, araştırma becerilerini geliştirmelerine, ağlarını genişletmelerine ve kişisel gelişim için fırsatlar sunmalarına yardımcı olur.
Tez öğrencisi ise üniversiteyi bitirip mezun olduktan sonra eğitimine tezli yüksek lisans ile devam eden ve tez dönemine geçen öğrencilere denir. Tez öğrencisi nedir sorusunun cevabı, 2 yıllık tezli yüksek lisans eğitim programlarını kazanan ve eğitimine bu yönde devam eden öğrencileri ifade etmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra söz konusu bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen derece veya basamaktır.Doktora programlarının amacı, belirli bir alanda araştırmacı bilim insanı yetiştirmektir.
YÖK'ün yaptığı değişikliğe göre tezsiz yüksek lisans mezunlarına da öğretim görevlisi olma hakkı verildi.
Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Mezun olduğunuzda 2 sene tezli yüksek lisans yapmanız iş hayatı için önemli bir atı ancak aynı şartlarda 2 sene iş hayatı tecrübesi olan birine göre dezavantajlı olacaksınız. Yapılan araştırmalara göre işverenler yüksek lisans tecrübesi yerine iş deneyimini tercih etmektedir.
(2) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
Bazen de yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz.
Türkiye'de yüksek lisans mezunu maaşlarına ilişkin kesin bir rakam vermek zordur, ancak bazı sektörlerde yüksek lisans mezunlarının ortalama maaşları aşağıdaki şekilde olabilir: Yönetim pozisyonları: 30.000 TL ile 60.000 TL arasında değişebilir. Finans: 20.000 TL ile 60.000 TL arasında değişebilir.
Tezli yüksek lisans bir alanda akademik yetkinlik geliştirmek için daha sonrasında doktora ile akademik çalışmalarına devam edecek kişilere uygun bir lisans üstü eğitim çeşididir. Tezli yüksek lisans programında öğrenciler belli bir kredide ders alır ve daha sonrasında bir tez yazarlar.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Memuriyetten yüksek lisans yapmak, herhangi bir maaş etkisi yoktur. Sadece kademen yükselir, konumun daha iyi bir konumda olur. Ancak emekli olduğun zaman, emeklilik maaşına yüksek lisans yaptığın için, bir tık diğer meslektaşlarından fazla almış olacaksın.
Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) “Bir Bakışta Eğitim 2019” raporuna göre yüksek lisans mezunlarının istihdam edilme oranları pek çok ülkede lisans mezunlarına göre daha yüksek. Doktora derecesine sahip olanlar ise en yüksek istihdam oranlarına sahip.
İki Kere Yüksek Lisans Yapılır Mı? İki kere yüksek lisans yapılır. Yüksek lisans eğitiminizi bitirdikten sonra tekrardan istediğiniz alanda yüksek lisans programına kaydolmanız mümkündür. Bunun için ilgili programın şartlarını sağlamanız ve mülakatlardan geçmeniz gerekmektedir.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
Yüksek lisans, İngilizcede "master" olarak bilinen eğitim seviyesinin Türkçe adıdır; bu nedenle Türkçede de "master" olarak bilinir. Eğer istenirse, yüksek lisans üzerine (ve hatta yüksek lisansı hiç yapmadan da) doktora yapılabilir. Master ve doktoraya bir bütün olarak lisansüstü eğitim (İng: "graduate school") denir.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans mezunu olmanız gerekir. (Lisans not ortalaması ve ALES şartını sağlıyorsanız doktoraya lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.660 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri