Yüksek ses kalıcı hasar bırakabilir Hasar zamanla kulaklarda derinleşir. Yüksek sesli konserler, motor sürmek, avlanmak, yüksek sesli çalışma ortamları gibi nedenler yavaşça kulağınıza zarar vererek işitme kaybına yol açabilir.
Terör saldırısı ya da kaza gibi nedenlerle meydana gelen şiddetli patlama sonucu ortaya çıkan yüksek sesin işitme kayıplarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, ani, kısa süreli ve yüksek şiddetli sese maruz kalmanın iç kulak ve orta kulak yapılarında hasara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Ses çok fazla olduğu zaman iç kulaktaki sinir uçlarını öldürmeye başlar. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu harap olur. Sinir ucu sayısı azaldıkça da işitme azalır. Ölü sinir uçlarını canlandırmak mümkün değildir ve hasar kalıcıdır.
Yüksek şiddette sese maruz kalma, kalıcı işitme kaybına neden olan bir faktördür. Şiddeti çok aşırı olmasa bile uzunca süre yeterince yüksek şiddette sese maruz kalmak da uzun sürede kalıcı işitme kaybına neden olabilir.
Genel olarak sesinizi duyurmak için bağırmak zorunda kalınan gürültülü ortam, kulakları ağrıtan yüksek sesler, kulağınızı çınlatan gürültü veya maruz kaldıktan sonra sağırlık yaşattıran sesler duyma yetisine zarar verebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yüksek sesli ortamlarda uzun süre kalındığında kulak koruyucu kullanılması gerekir. İnsanların sizi duyabilmesi için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa riskli bir ortamdasınız demektir. Sesin yüksekliği kadar ne kadar uzun süre ona maruz kaldığınız da önemli.
Ancak uzun süreli ve tekrarlayan gürültü genellikle kalıcı işitme kaybı yapar. 90 db gürültüye günde 8 saatten daha fazla maruz kalınması, 100db gürültüye günde 2 saat, 115 db gürültüye de günde 15 dk'dan fazla maruz kalınması kalıcı zararlar verebilir.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalmak, işitme kaybına yol açıyor.
Kulakta geçici işitme kaybı bazı durumlarda birkaç saat içinde düzelebilir ve kalıcı bir işitme kaybına neden olmaz. Fakat sık sık ve uzun süreli olarak tekrarlayan geçici işitme kayıpları, daha ciddi bir işitme sorununun işareti olabilir ve bu durumda kişilerin acilen bir doktora başvurmaları gerekebilir.
Yüksek şiddette sese maruz kalmak işitmede geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Uzmanlar uzun süreli kulaklık kullanımı sonrası sessiz bir ortama geçip 15 dakika kulakları dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Öte yandan kulak içine takılan kulaklıkların yerine başın üstüne takılan modeller tercih edilmeli.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
1883 yılının 27 Ağustos'unda ada, "200 megatonluk bir bombanınkine eşdeğer" bir güç ve bu süreçte kaydedilmiş en yüksek sesle havaya uçarak paramparça oldu. Patlamanın şiddeti, 160 km ötede, Cakarta yakınlarındaki bir gaz fabrikasında 172 desibel olarak ölçüldü.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Hafif, orta ve ileri derecedi işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir. Ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme düzelmektedir.
25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Genel olarak işitme kaybı yaşa bağlı olduğunda ilerleme eğilimi gösterir. Ancak daha erken yaşlarda işitme kaybı uzun bir süre kötüleşmez. Tedavi sürecinin başlaması da yine işitme kaybının ilerlemesinin önüne geçer. İşitme cihazları da durumun kötüleşmesinin önüne geçer.
Doğumsal olup da kalıtımsal olmayanlar ise gebelik esnasında anne karnında geçirilen enfeksiyonlar (kızamıkçık, CMV, frengi, Herpes gibi), toksik veya metabolik rahatsızlıklar ve travmalardır. Sonradan gelişen işitme kayıpları da kalıtımsal olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılır.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri