İshal olan bir kişi için kahvaltıda sindirimi kolay, hafif ve bağırsakları yormayacak yiyecekler tercih etmesinde faydalı olabilir. Kahvaltı önerisi olarak da, az yağlı peynir, kızarmış ekmek ve haşlanmış yumurta verilebilir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Pirinç lapası veya pirinç suyu çorbası gibi hafif yiyecekler, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olabilir. Tavuk suyu çorbası, sıvı kaybını önlemeye yardımcı olur ve besleyici bir seçenek olabilir. Baharat ve yağsız et tüketmek de ishal sırasında sindirim sistemine yük bindirmediği için faydalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak ishal ve soda ilişkisi kabızlıktan çok daha farklıdır. İshalken soda içmek zaten hareketli olan bağırsak hareketlerini daha da hızlandırabilir ve ishal semptomlarının kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle soda ishale iyi gelir mi sorusunun cevabı net bir şekilde “Hayır.” olarak verilebilir.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir. Çocuk her 3-4 saatte bir (günde 6 defa) beslenmelidir. Seyrek ve bir anda fazla besleme zararlı olabilir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir. Zaten hasar gören bağırsaklara zarar verebilir.
İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir. İshal süresince yağlı besinler tüketilmemesi önerilir.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Kızarmış Ekmek
Kızarmış beyaz ekmek, sağlıklı beslenme düzeni içerisinde sıklıkla önerilmese de ishal durumunda semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle kızartılmış beyaz ekmeğin sindirimi kolaylaştırdığı da bilinir.
İshal olan bir kişi için kahvaltıda sindirimi kolay, hafif ve bağırsakları yormayacak yiyecekler tercih etmesinde faydalı olabilir. Kahvaltı önerisi olarak da, az yağlı peynir, kızarmış ekmek ve haşlanmış yumurta verilebilir.
Yumurta intoleransı, yumurta tüketimine yaşamı tehdit etmeyen olumsuz bir tepkidir. Yumurta akı, yumurta sarısı veya her ikisine karşı intoleransınız olabilir. Böyle bir hoşgörüsüzlük en yaygın olarak karın şişkinliği veya ishal gibi gastrointestinal rahatsızlığa yol açar.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Saraçoğlu yöntemi
Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.
Limon ise nadir olmakla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. LİMON KAHVE KARIŞIMI NASIL YAPILIR? Gün içinde 1 çorba kaşığı kahve ve limon kürü tüketmek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve şiddetli ishali durdurur.
Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.
İshal durumunda meydana gelen sıvı kaybının önlenmesini de anlatan İşeri, ''1 litre kaynatılmış ve ılıtılmış suya bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı şeker, bir çay kaşığı karbonat karıştırıp içebildiği kadar bebek ya da çocuğa ara ara vermeliyiz.
İshali arttıran yiyecekler (sebze yemekleri, sebze suları, sebze çorbaları, mercimek çorbası, simit, kavun, karpuz, üzüm, armut, vişne, çilek, incir, kayısı, portakal, domates, salatalık, limon, ve zeytin) vermeyiniz. Şekerli ve yağlı yiyecekler ishali artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri