Yumurta kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
yumurta - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum- maddesine bakınız.
YUMURTA KELİMESİNİN ANLAMI
Bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücre, kanatlı hayvanların çoğalmasını sağlayan kabuklu bir besin maddesi, çorap onarmakta kullanılan, yumurta biçiminde, genellikle tahta veya mermerden kalıp anlamlarına gelir.
sarf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣrf kökünden gelen ṣarf صرف “1. döndürme, çevirme, 2. para harcama, ödeme, 3. Arapça gramerde morfoloji” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe kılıç “keskinleştirilmiş demirden yapma silah” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kıl- “işlemek” fiilinden Eski Türkçe +Iç ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıl- maddesine bakınız.
İlgili 32 soru bulundu
Ali'nin Zülfikar ismi verilen kılıcını yaptı. 4 kilo 820 gram ağırlığındaki kılıcın boyu 185 santim, eni 24 santim. Üzerinde 'Ali'den daha yiğit yoktur, Zülfikar'dan daha keskin kılıç yoktur' yazılı kılıç görenlerin ilgisini çekiyor.
Hz.Ali Kılıcı Olarak Bilinen Zülfikar Kılıcı Denizli Yatağan da Selçukludan Osmanlıya Osmanlıdan Günümüze Kadar İmalatı Sürmektedir. Kılıc 90 Cm Toplam Boyudur.
Arapça gramerinin söz dizimi kuralları ile i'rab bölümünü kapsayan ilim. Kur'ân-ı Kerîm'e hareke sistemini getiren ve Arap nahvinin ilk esaslarını tesbit eden âlim, şair. Arap dili gramerine dair zamanımıza ulaşan ilk hacimli eserin yazarı ve Basra nahiv mektebinin en önemli temsilcisi.
Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir. Nahiv, sentaks ile eş anlamlıdır.
Emsile, arapçanın temel başlangıcıdır. Lügat manası misallerdir Kelime olarak ismin cem'idir. Emsile ikiye ayrılır; 1- Emsile-İ muhtelife; şekilleri değişerek elde edilen kelimelerle yapılan çekimdir ki, 24 sıygadır.
Yumurta, bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir.
Yumurta, dişinin gamet hücresidir.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
Horoz, Farsça Horûs sözcüğünden gelmektedir. Kümeste yetiştirilen evcil bir kuştur. Tavuğun erkeğine denir.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Sözlükte “çevirmek, döndürmek” anlamındaki sarf kelimesi terim olarak biri amelî, diğeri nazarî olmak üzere iki şekilde kullanılır.
Sarf ilmi Arap dili veya nahv olarak tabir edilen Arap grameri içinde ele alınmış bir ilimdir. Kelimede meydana gelen değişiklikleri temel alan bu ilim, ilk dönemden itibaren ilgi görmüştür. Zira Arap dili kelimenin yapısında meydana gelen değişikle diğer dillerden farklılık arz etmektedir.
Bir dilin veya karşılaştırmalı olarak çeşitli dillerin kelime hazînesini sözlük şeklinde ortaya koyma kurallarını belirleyen dil bilimi dalı, lugat ilmi, leksikografi.
Avâmil âmil kelimesinin çoğulu olup Arapça'da "terkip ve cümle içerisindeki kelimelerin i'rabına tesir eden unsurlar" demektir. "100 âmil" anlamına gelen el-ʿAvâmilü'l-miʾe ifadesi, zamanla, nahiv konularını âmil-mâmul esasına göre tasnif ederek kısaca inceleyen kitap türünün adı olmuştur.
Sarf TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Harcama, tüketme, kullanma. eskimiş Dil bilgisi, yapı bilgisi.
Fakat müstakil olarak kaleme alınan bu eserler arasında günümüze ilk ulaşan Ebû Osman el-Mâzinî'nin et-Tasrîf adlı kitabı olmuştur. Ebû Osman el-Mâzinî de bu sayede sarf ilminin kurucusu sayılmıştır.
Hz. Peygamber‟in, Uhud Gazvesi‟nde Hz. Ali‟ye, Zülfikar‟ı hediye ettiği ve bu esnada “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ Zülfikâr” (Ali‟den başka yiğit, Zülfikar‟dan başka kılıç yoktur) dediği rivayet edilir (Öz, 2013, s. 554).
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Ali ve onun soyundan gelenlere (Alevîlere) intikal eden kılıç, daha sonra Abbasi ve Fatımi halifeler arasında el değiştirdikten sonra 11. yüzyılda ortadan kaybolmuştur. Şiîlerin ve Alevîlerin ortak olan Caferî mektebine göre ise bu kılıç, on ikinci ve "son İmam" olan El-Mehdi'de bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri