Yumurtalık kanseri erken evrelerinde belirti vermediği için teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Ancak erken teşhis ve tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. İlerlemiş evrelerde ise ölümcül olabilir. Bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak, olası belirtilere karşı dikkatli olmak önemlidir.
Büyük çoğunluğu menopoz sonrası dönemde görülen yumurtalık kanserinde erken dönemde uygun tedaviler ile %80-90 oranında 5 yıllık sağ kalım elde edilebilirken, ileri dönemde bu oran, %30'lara kadar düşüyor. Bu nedenle yumurtalık kanserinin erken evrelerinde fark edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Yumurtalık kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde ve uygun tedaviler ile yüzde 80-90 oranında ortadan kaldırılabilir. İleri evrede teşhis edilen yumurtalık kanserlerinde iyileşme oranı yüzde 40-50'dir.
Yumurtalık (Over) Kanseri, kadınların üreme sistemlerinin bir parçası olan yumurtalıklarda başlayan ve hızlı bir şekilde yayılabilen bir kanser türüdür. Bu hastalık, menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olarak görülebilir ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir.
Kadınlarda kansere bağlı ölümlerde yedinci sırada bulunan yumurtalık kanserleri ciddi bir toplum sağlığı sorunudur. Bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski 1/70'dir. Dünyada her yıl 204 bin kadın yumurtalık kanserinden etkilenmekte, 125 bin kadın da yumurtalık kanseri nedeniyle kaybedilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yumurtalık kanseri(over kanseri) tanısı almış hastaların çoğunun ameliyat sonrasında kemoterapi alması gerekir. Genellikle birden fazla kemoterapi ilacının bir karışımı kullanılır (paklitaksel ve karboplatin gibi). Kemoterapinin amacı kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemek ve kanseri geri gelmesini engellemektir.
Evre 2 - Yayılım: Kasık Bölgesine Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %60-80. Evre 3 - Yayılım: Karın İç Zarına, Zar Arkası Ve Kasık Lenf Nodlarına Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %20. Evre 4 - Yayılım: Uzak Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %10 Dan Az.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Yumurtalık Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer? olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Ameliyat süresi net olmamakla birlikte 6 ile 8 saatler arasında değişebilir ancak kanser riskli bir bölgede ise bu ameliyat süresini arttırır.
Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür. Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Uzmanlar, "Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.
Yumurtalık kanseri tanısı konulan bazı iyi seçilmiş hastalarda, ilk cerrahi yapılmadan, 3 kür kemoterapi verilmekte ve sonrasında cerrahi evreleme yapılmakta, ardından tekrar 3 kür kemoterapi verilmektedir.
Hastalarımız 3.evre yumurtalık kanseri tanısı alsa da, iyi ve doğru bir tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkündür. Evre 4 yumurtalık kanseri ise daha ileri bir aşamadır. 4. evre yumurtalık kanserinde dahi uygun tedaviler ile başarılı sonuçlar almak mümkündür.
2- Yumurtalık kanserine karşı sağlıklı diyet
Yapılan çalışmalar özellikle düşük yağlı diyet, taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeşil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemişler, marul ve keten tohumu tüketilmesinin kanser riskini çeşitli oranlarda azalttığını gösteriyor.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir. Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Hastalığın yumurtalıkla sınırlı kaldığı erken evre yumurtalık kanserinin başarı ile tedavi edilme olasılığı yüksektir. Yumurtalık kanserini tedavi etmek için genellikle ameliyat ve kemoterapi kullanılır.
Yumurtalık kanseri tedavisi cerrahi yolla yapılır. Rahim ve yumurtalıkların tamamı alınmakla birlikte kanserin vücutta tutunma olasılığı olan tüm dokular alınır. Yapılan cerrahi müdahalenin ardından ise kemoterapi uygulamasına geçilir. Kanserin evresi kaç olursa olsun başvurulan yol cerrahi müdahaledir.
Bazı yumurtalık kanseri türlerinde gebelik mümkün
Menopoz sonrası süreç dışında henüz doğurganlığını kaybetmemiş genç kadınlarda da görülebilen yumurtalık kanseri bilimsel verilere uygun tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. Genç hastalarda en büyük kaygılardan biri de, ileride anne olup olamayacağı konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri