Yumurtalık kistleri yumurtalık içinde oluşan ve içi sıvı dolu yapılardır. Yumurtalıklarda oluşan kistler, her zaman kötü huylu değildir. İyi huylu da olabilen kistler, takip edilir ya da müdahale ile alınabilir.
Birçok yumurtalık kisti şikayet oluşturmaz ve tedavi gerektirmez. Folikül kistleri, gebelik döneminde oluşan kistler ve fonksiyon kistler kendiliğinden yok olacağından tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çikolata kistleri gibi agresif seyreden kistler ve kötü huylu tümörler ise tedavi gerektirir.
Ultrason incelemesinde, kist boyutları büyük olan, kist sınırları düzensiz olan, karında sıvı birikimine neden olan, içinde solid yapıların olduğu ve her iki yumurtalığı birden tutan over kistlerinin kötü huylu, tehlikeli kistler olabileceği düşünülmektedir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yani hastaların anne olma planları vardır. Bu neden çikolata kistlerinde hemen ameliyat önerilmez. Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürer. Ancak kistin çeşidi, büyüklüğü ve hastaya özgü diğer faktörler ameliyat süresini uzatabilir. Açık ameliyat tercih edilecekse süresi kapalı ameliyatlar kadardır.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Yumurta kistlerinin ilaçla tedavi edildiği durumlar mümkündür. Ancak kistlerin zamanla büyümesi de olası bir durumdur. Eğer kistler 8 ila 10 cm'i geçiyorsa yada ultrasonda veya bir takım testlerde kötü huylu oluşu belirlenmişse alınmaktadır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu 'skleroterapi' yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Skleroterapi yönteminde, önce ultrason rehberliğinde cilt uyuşturularak bir iğne ile kiste girilir ve kist sıvısı enjektörle dışarı alınır.
Oluşan kistler genelde iyi huyludur ve kansere dönüşmezler. Ancak iyi takip etmek ve kesinlikle doktor kontrolü gerektirir.
Genellikle çapı 5 cm' den küçük olan, büyüme eğiliminde olmayan iyi huylu kistlerin kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bazı belirtiler gösteriyorsa (ağrı, adet düzensizliği) doğum kontrol hapları veya hormon ilaçları ile kontrol altına alınır.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur? Bu kist patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi problemlere sebep olabilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
Yumurtalık kistleri doğurganlığı etkileyebilir. Kistler, yumurtalıkların normal işlevlerini etkileyerek doğal olarak yumurtlama sürecini dengesizleştirir. Bu durum, kadınların hamile kalmasını zorlaştırır.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri