Suyunu çektikten sonra balı ve ince kıyılmış maydanoz ve naneyi katıp karıştırın. üzerine cevizi de ekleyip tekrar karıştırın. Sama yapraklarını iç harçtan sarın ve tencereye dizin. Tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar sarma işlemini yapın.
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
İç malzemeyi yaprağın damarlı tarafına konulup sarma yaparsanız çok güzel olur. Tencere dibine sarmaların yapışmaması için tabana yaprak sermenizi tavsiye ederiz.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
Asma Yapraklarından Nasıl Faydalanılır? Türk kültüründe sarma olarak tüketilen asma yaprağı, çay ve kür olarak da faydalarından yararlanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (1 kg, yaklaşık 35 adet orta boy)
Kiraz yaprağı, dut yaprağı, fasulye yaprağı bunları kullanabilirsiniz.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
İncir yapraklarını az tuzlu su içinde 20dk kadar veya yumuşayıncaya kadar pişirin, daha sonra bu yaprakları sarma olarak veya ıspanağa yeşil bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. İncir yaprağını sarma olarak kullanın. Yapraklardan sarma yapıldığında ve pişirildiğinde yemeğe harika bir Akdeniz çeşnisi katar.
Yaprak sarma, içinde bulunan yüksek kalorili iç nedeni ile yüksek bir kaloriye sahip olduğu için kilo aldırmaya yol açabilir. Davet ve gün sofralarının aranan yemeği olarak da bilinen zeytinyağlı yaprak sarma, pirinç ile yapıldığı zaman daha yüksek bir kaloriye sahip olur.
Asma yaprağı seçerken açık renkli, ince, az damarlı ve yırtılmamış yaprakları tercih edebilirsiniz. Asma yaprağının boyutu orta olmalıdır. Büyük yaprakların pişmesi uzun sürerken, küçük yaprakları sarmak oldukça zordur. Seçeceğiniz asma yaprağının tüysüz olmasına da dikkat edebilirsiniz.
Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir.
Yemeklerde kullanılan asma yaprağı genellikle üzüm bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Asma yaprağı en çok sarma diğer adıyla dolma yapımında kullanılıyor.
Mayıs ayında çiçek veren ve haziran ortaları itibariyle toplanmaya başlanan ceviz ağacı yaprakları, selülit tedavisinden bağırsak kurtlarını dökmeye kadar birçok derde deva! Ceviz yaprağı cilde faydaları olan bir bitkidir ve bu amaçla kullanımı yaygındır.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır.
Biz de “haydi dut yaprağından dolma yapalım” dedik ama hemen yanındaki ıhlamur ağacının yeni yeni çiçeklenmeye başladığını görünce ıhlamur yapraklarının büyüklerini de topladık. Sonra dut ve ıhlamur yapraklarını yıkayıp haşladık. Etsiz, kalın bulgurlu bir harç hazırlayıp kavurduk ve yaprakları bu harçla sardık.
Pişmiş yaprak sarması içeriğinde pirinç, soğan ve baharatlar bulundurur. Bu sebeple açık ortamda kolayca bozulabilir. Buzdolabında pişmiş yaprak sarması 4-5 gün kadar tazeliğini korumaktadır. Buzluğu koyduğumuz yaprak sarmaları ise bozulmadan 3 ay bekletilebilir.
Bir gün önceden hazırlarsanız daha lezzetli olacaktır. İçerisine damak zevkinize göre farklı baharatlar, domates, maydanoz, dereotu ilave edebilirsiniz. Dilerseniz yaprakların içine daha çok iç harç ekleyebilirsiniz.
2 Adet 5 litrelik Bidonda Salamura Yaprak
5 Litrelik bidonda net 3kg yaprak vardır. Kullanım Önerisi : Salamura Yaprak Tuzlu Su ile kurulan bir yaprak türü olduğundan yaprağı kullanacağınız zaman öncesinde suda bekletin.
SALAMURA YAPRAK 5KG BİDON (3-3,5 KG)(YENİ SEZON) - 324.07 TL + KDV.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri