Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Hamurun yumuşaklığını artırma:
Yumurta, hamur yoğrulması esnasında oluşan gluten yapısına karşı koymakta, gluten proteinleri diğer gluten proteinleri ile bağ oluştururken yumurtanın yağları, emülsiferleri ve proteinleri bu yapıyı zorlayarak hamurun sertleşmesini ve katılaşmasını engelleyerek yumuşaklaştırmaktadır.
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
Yumurta beyazı çırpıldıkça içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları sıvının içerisinde hapsolur, proteinlerin de sayesinde birbirlerine yapışmaya başlar ve beyaz hafif katı kıvamlı bir köpüğe dönüşür. İşte bu köpük keklerin puf puf kabarmasını sağlar, sufleye doku verir.
Tart yaparken hamur kalıptan çekiyorsa yumurtanın yarısını bütün yarısının da yumurta sarısı ilave edilmesi gerekir. Yumurta beyazı çok olan hamurlar çok daha kolay çekme yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür. Yumurtanın beyazını 90% oranında su oluşturur. Kekleri pişirirken de fırın sıcaklığı en az 150 derecedir ve bu da kekin iç sıcaklığının en az 120 derece olması demektir.
Özellikle yumurtanın sarısı, yağ bakımından daha zengin olduğu için lipitlerden ötürü ekmeğin kabuğuna renk verir. Yumurta, besleyici özelliğinden dolayı ekmeği zenginleştirir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Hamurun dokusunun yumuşak ve hafif olmasını sağlar.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
180derece de 25 dk pişirdim. hamurunun içine yumurta ve sıvıyağ koymadım. iç harcı koyarken fırçayla sürdüm yoğurt yumurta ve sıvıyağ ile. birde üzerine kullandım yumuşak güzel oldu... Haşaş ve tahin karışımlı iç harcı ile harika oldu.hamuru 4-5 saat beklettim.
Toz şeker koyun:
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Mayalı hamura daha çok elastikiyet, yumuşaklık ve lezzet vermek için süt de kullanılabilir. Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır.
Mayalı Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Derin bir kaba un konur. Maya ve kabartma tozu dökülür ve karıştırılır. Daha sonra katı yağ, sıvı yağ, yoğurt, ılık süt, şeker, tuz ve yumurtanın akı konur ve yoğurulur. 1 tabağa beyaz peynir rendelenir ve içerisine kırmızı biber ve kekik konur.
Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Hamurunda hiçbir şekilde yumurta bulunmayan bu kurabiyeleri, fındığa bularken yumurta akından yardım alabilirsiniz. Hamur işlerine, kurabiyelere tat verdiği kadar yapıştırma görevi de gören yumurta akını kullanarak bu tarifte çok pratik tarifler hazırlayabilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken poğaçalarınızın altın rengini almasını istiyorsanız eğer tepside mayalanma işlemi bittikten sonra üzerine erimiş tereyağı, sulandırılmış pekmez ya da yumurta sarısı sürebilirsiniz.
1. Yumurta sarısı sürme: Poğaçalarınızı fırına koymadan önce üzerine yumurta sarısı sürmek, parlak bir dokuya ve altın rengi bir görünüme sahip olmalarını sağlar. 2. Şekerli su sürme: Poğaça yaparken fırına koymadan önce üzerlerine şekerli su sürmek, parlak bir yüzey elde etmenizi sağlar.
Kek karışımının kalıbın en fazla üçte ikisini dolduruyor olması gerekir. Az olursa kek hamuru kabaramaz, çok olursa da içinin hamur kalmasına neden olursunuz. Her fırının pişirme şekli farklıdır. Sizin fırınınızın pişirme şekli ve ısı ayarları kekinizin içinin hamur kalmasına neden oluyor olabilir.
Yumurtasız Kekin Hazırlanışı
Bir kabın içerisine şekeri, oda sıcaklığındaki sütü ve yağı koyun, iyice çırpın. Daha sonra üzerine un, kabartma tozu, vanilyayı eleyerek ekleyin ve çırpın. Yağladığınız fazla büyük olmayan kek kalıbına karışımı dökün. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Mayalanma süreci boyunca mayalar, unun içerdiği nişastayı fermantasyon yoluyla karbondioksit ve alkol üreterek ekmeği kabartırlar. Yeterli mayalanma olmadığında, ekmek kabarmaz ve sonuç olarak sert bir dokuya sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri