Enfekte dokunun çıkarılması. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek amacıyla doku cerrahi olarak çıkarılır. Antibiyotikler veya antifungal tedaviler. Bu ilaçlar enfeksiyon kaynağıyla savaşır.
Yumuşak doku enfeksiyonu her yaşta ortaya çıkabilmektedir ve genel olarak antibiyotik yardımı ile tedavi sürecini gerektirmektedir. Yumuşak doku enfeksiyonuna yakalanan bir kişi uzman bir doktor ile görüşerek doktorun talimatları doğrultusunda verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır.
Şiddetli infeksiyonu olan hastaya ampirik tedavi olarak piperasilin-tazobaktam veya karbapenem + MRSA'ya etkili antibiyotik kombinasyonu önerilir.
Yaralanma anının hemen sonrasında oluşur ve 2-4 gün kadar sürer.
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, aile hekimlerinin meslek hayatlarında en sık karşılaştığı enfeksiyonlardandır. Bu enfeksiyonlardan sıklıkla impetigo, folikülit, fron- kül, karbonkül, sellülit ile karşılaşmaktayız.
İlgili 33 soru bulundu
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, genellikle küçük bir kesik veya sıyrık, toprak veya tükürük ile kirlendiğinde ortaya çıkar.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümlerinde; bakteriyel, viral, fungal ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Tedavi: Tedavide oral penisilin ve topikal antibiyotik kullanılır. Topikal mupirosin tedavisi hastalığın rekürens sıklığını azaltabilir. Penisilin alerjisi olanlarda eritromisin önerilir. Reküren enfeksiyonların tedavisinde klindamisin kullanılabilir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Küçük sıyrıklar gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda bakteriler kolaylıkla çoğalır. Sıcak ve nemli havalarda daha sık görülür. Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler arasında yüksek ısı, fazla nem, kötü hijyen ve deri travmaları yer almaktadır.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Yumuşak doku yaralanmalarında bir diğer sınıflandırma ise akut ve kronik olarak yapılır. Akut yumuşak doku travmalarında şişlik, uyuşma, renk değişikliği ve duyarlılık gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişinin fizyolojik yapısına göre sıklığı ve şiddeti değişen bu tür yaralanmalar genellikle 1 ila 6 hafta arasında sürer.
Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra, sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir. Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.
Yumuşak doku sarkomunun birincil tedavisi cerrahidir. Bazı durumlarda eğer tümörün lokalizasyonu, büyüklüğü ve patolojik yapısına göre hastaya neoadjuvan tedavi yani cerrahi öncesi kemoterapi ve / veya radyoterapi uygulanabilir. Bu tedavi sonrasında cerrahi tedavi planlanır.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Yaptığı çalışmalarda adından sıkça söz ettiren enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzman doktoru Gizem Er, en başarılı enfeksiyon hastalıkları doktoru olarak adını listenin en üstüne yazdırmayı başarmıştır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Yumuşak dokularda meydana gelen zedelenme ve travma durumuna doku bozulması denir. Vücutta bulunan yumuşak doku yapılarının darbe alması veya aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açmaktadır.
Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir.
Bununla birlikte, herhangi bir yaşta, ağrısız bir şişlik veya kitle gibi belirtiler varsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Yumuşak doku sarkomları, özellikle erken evrelerde teşhis edilirse tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
İyi Huylu Yumuşak Doku Tümörü Nedir? Yumuşak doku tümörleri, bedeninizdeki yumuşak dokularda baş gösteren kanserli tümörlerdir. Yumuşak dokular, vücuttaki diğer organ ve yapıları birbirine bağlar, onları destekler ve çevreler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri