Kısa yolculuklar için birkaç saat önceden buzdolabının fişini çekmeniz gerekmez. Bir saat önce fişini çekmeniz yeterlidir. Buzdolabını nakliyeden hemen sonra çalıştırırsanız buzdolabının mekanizması zarar görür ve buzdolabı zarar görür. Bunun nedeni, taşınan soğutucudan gelen yağın kompresör hattına karışmasıdır.
1) Dolabın Fişini Çekin
Buzdolabı temizliğine başlamadan önce olası bir tehlikeye karşı dolabın fişini çekmelisiniz. Eğer fiş çekilmeden temizlik yapılırsa kablolara su gelebilir ve bu durum hayati bir risk oluşturabilir. Dolabın fişini çektiğiniz anda buzluk kısmındaki buzlar erimeye başlar ve dolap bir süre dinlenir.
Siz dolabın fişini çektiğinizde yapmış olduğunuz çalışmama aralığı dengesiz olduğunda sağlıklı soğutma sağlanamaz.
Tatiliniz ister kısa olsun ister uzun buzdolabınızın fişini çekmeyin. Tatile çıkarken yapılan en büyük yanlışlardan biri buzdolabını fişten çekmek ya da mutfak şalterini tamamen indirmektir. Bunu yaptığınızda derin dondurucunuzda sakladığınız tüm yiyecekler bozulacaktır.
Buzdolabı fişten çıkarıldığında ya da taşıma sonrasında hemen çalıştırılmamalıdır. Buzdolabının içindeki gazın yerine oturması için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bekleme süresi olarak tavsiye edilen zaman da bu gazın oturma sürecidir. Bu anlamda gerekli hassasiyet gösterilerek buzdolabı çalıştırılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Uzun süre kapağı kapalı olan buzdolabı, içindeki sıcaklığı sabit tutmak için olağandan daha fazla enerji harcıyor anlayacağınız. Bu durumda ne yapıyoruz? Buzdolabımızı hemen değiştirmiyor, onun yerine öncelikle mutlaka bir bakım servisini çağırıyoruz.
Buzdolabını biraz hareket ettirirseniz 40 dakika yeterlidir. Ancak buzdolabı uzun bir mesafeye taşınırsa 23 saat sonra açılır. Taşınırken buzdolabının fişi ne zaman çekilmeli sorusunun en büyük yanıtı buzdolabının hemen çalışmamasının nedeni, buzdolabındaki yağın kompresör hattına akmasıdır.
Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz. Geri geldiğinde yaşanacak yüksek voltaj zarar verebilir.
Temizleme ve kurulama işlemi bittiğinde ve 6 saatin sonuna gelindiğinde, buzdolabını fişe takarak boş bir şekilde çalıştırabilirsiniz. 1-2 saat bekledikten sonra besinleri yerleştirerek çalıştırmaya devam etmeniz daha doğru olacaktır.
Buzdolabı Uzun Süre Kullanılmayacaksa
Buzdolabının içerisinde bulunan tüm gıdaları çıkarın ve atıkları temizleyin. Rafları ve çekmeceleri silerek temizleyin. Son olarak buzdolabını kurulayın. Buzdolabı kullanılmadığı süre içerisinde kapısı açık kalmalıdır.
Öncelikle merak ettiğiniz “Buzdolabı temizlerken fişi çekilir mi?” sorusunun yanıtını vererek başlayalım. Evet, buzdolabının fişini çekerek temizlik esnasında güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ayrıca statik yani dondurucu kısmı buzlanan bir buzdolabınız varsa buzların erimesi için de bu adım olmazsa olmaz.
Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın. Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür. Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir.
Çünkü elektrik git-gelleri, başta kombi, televizyon, buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, gibi elektronik aletlerin yüksek voltaj sebebi ile zarar görmesine sebep oluyor.
Buzdolabın fişini çekin. Buzdolabını tamamen boşaltın. Bir kaba ılık su koyun ve içine yarım fincan karbonat koyup karıştırın. Tüm çıkarılabilir parçaları çıkararak hazırladığınız ılık su karbonat karışımı ile parçaları silin.
Aynı zamanda buzdolabının kapağının sürekli ve uzun süre açık kalması durumunda buzdolabının bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple buzdolabının kapağı asla açık bırakılmamalıdır.
Buzdolabının kılavuzunda da, 36-48 saate kadar kapak açılmadıkça tam çözülme olmaz diyor.
Kapağı açılmazsa buzdolabı yiyeceklerinizi en fazla 4 saat soğuk tutabilir. ** Derin dondurucu için bu zaman 24-48 saattir. Ancak derin dondurucu içindeki buzlar çözülmüşse içindeki ürünleri hemen tüketmekte fayda var. ** Kesinti başlar başlamaz dolabınızda dondurma varsa onu tüketin.
Normal şartlar altında içerisindeki yiyeceklerin bozulmasının engellenmesi adına buzdolapları kapatılmıyor. Ancak önceden planlanan bir tatil söz konusu olduğunda buzdolabındaki yiyeceklerin tüketilmesi ve buzdolabının fişten çekilmesi önerilebiliyor.
Karbonat, lekelerin tamamen çıkarılmasını sağlar. Bunun için bir kovanın ⅓'üne ılık su doldurup karbonat ile karıştırmalısınız. Bu karışım ile buzdolabının iç kısmını temizleyebilirsiniz. Evinizde karbonat yoksa sirke de kullanabilirsiniz.
Arıza kaynaklı bölgesel bir elektrik kesintisi söz konusu ise, en kısa sürede bölgede görevli dağıtım şirketi çağrı merkezine veya Alo 186 hattına bildirmelisiniz. Bu durumda görevli personel arıza kaynağını tespit ederek gerekli çalışmaları yapacak, arıza giderildikten hemen sonra elektriğiniz açılacaktır.
ELEKTRİK KESİLİNCE NE YAPILIR? Öncelikle elektrik kesintisiyle ilgili aranacak numara 186. Ancak Türkiye genelini etkiyen bugünkü gibi bir durumda bu namaraya ulaşmak imkansız. Başta buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları, televizyon gibi elektronik aletlerin fişlerini pirizden çekebiliriz.
Temizlemeden önce tüm elektronik eşyalar gibi derin dondurucunun da fişini çekmelisiniz. Ardından her yerini temizleyebilmek için içerisindeki gıdaları da çıkarın. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise donmuş gıdaların çözülmesini önleyecek bir yerde saklanmasıdır.
· Ürününüz için uygun ortam sıcaklığı 16 ila 43 derece arasıdır. Eğer ortam sıcaklığı bu değer aralıklarının dışında ise ürün istenilen performansa ulaşabilmek için fanı sürekli çalıştıracaktır.
Eğer buzdolabı kısa mesafede taşındıysa 40 dakika yeterlidir. Ancak buzdolabı uzun mesafe taşındıysa 2-3 saat sonra çalıştırılır. Buzdolabının hemen çalıştırılmamasının sebebi içerisinde bulunan yağın kompresör borularına akmasıdır.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri