Polis Meslek Yüksekokulları Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
PMYO'lar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polis ihtiyacını karşılamak üzere ön lisans düzeyinde eğitim veren, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı parasız yatılı ve resmi üniformalı yükseköğretim kurumlarıdır.
PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO'dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır.
MADDE 10 – (1) Öğrencilerin yüksekokula yatılı olarak devam etmeleri zorunludur.
Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO'nun eğitim süresi 2 yıldır.
İlgili 25 soru bulundu
Polis Meslek Yüksekokulları
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Ankara (Akyurt) İstanbul (Arnavutköy), Mersin, Karabük, Bilecik, Karabük, Çankırı, Amasya (Merzifon), Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Trabzon ve Konya (Ereğli) olmak üzere toplam 36 okulda eğitim vermektedir.
Polis Yüksek Öğretim Kanunu'na göre Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri parasız yatılı ve resmi üniformalı eğitim görmekte olup, öğrencilerin beslenme, barınma ve sağlık giderleri ile diğer hakları Devletçe karşılandığından burs verilmesi söz konusu değildir.
Ancak, bu adaylar müracaat şartlarını taşımaları halinde yeniden POMEM öğrenci adaylığına müracaat edebilirler. Madde 12 - Öğrencilere; resmi tatil, sömestr, evci, günü birlik, gece yatısı, hafta sonu ve mazeret izni olmak üzere yedi türlü izin verilir.
Elektrik, kalorifer, radyo, televizyon, bilgisayar, telefon, ses yayın vb. cihazlar ve tesisler ile izinsiz ve yetkisiz olarak oynamak ve bunları kurcalamak yasaktır.
Ekip Amiri, Tim Amiri, Devriye Amiri, Grup Amiri, Grup Amir Yardımcısı, Ekip Amir Yardımcısı, Büro Amir Yardımcısı, Büro Memuru, Ekip Memuru olarak görev yaparlar. Emniyet Teşkilatında polisin en ast rütbesi "Polis Memuru" dur. Polis Memurları "Polis Meslek Yüksek Okulu" undan mezun olurlar.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
PMYO mezunu hangi rütbeyle mezun olunur? Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) mezunları, Polis Memuru rütbesiyle mezun olurlar. PMYO'dan mezun olan bir kişi, ilk olarak Polis Memuru olarak göreve başlar. Daha sonra hizmet süresi, performansı ve alacağı ek eğitimlerle birlikte rütbesi yükselebilir.
MADDE 11 – (1) Öğrenciler eğitim-öğretime yatılı olarak devam etmek zorundadırlar. Mazeretsiz olarak eğitim-öğretim süresince toplam beş gün ve daha fazla devam etmeyen öğrencinin notlarına bakılmaksızın Yönetim Kurulunun teklifi Başkanın onayı ile POMEM'le ilişiği kesilir.
PMYO Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan adaylar için başvuru 18 Ağustos 2023 Cuma günü saat 17.00'de sona eriyor. PMYO başvurusu yapmak isteyen adaylar 700 liralık başvuru ücretini “2023 Yılı PMYO Giriş Sınavı” isimli hesaba yatırması gerekiyor.
PMYO, ön lisans niteliğinde bir eğitim verir. Başvuruda bulunan öğrenciler KYK'dan burs veya kredi alabilme hakkına sahiptir. Bunun dışında öğrenciler eğitim gördükleri süre zarfında aylık 304 TL ödeme almaktadır.
Polisler eğitimlerde maaş alırlar. Harçlık adı ile POMEM bünyesinde eğitim gören öğrencilere aylık 430 TL ödeme yapılmaktadır. Polis maaşını alma hakkı ise intibak sonrası elde edilmektedir.
Paem, Pmyo ve Pomem Yıl Sonu Mülakatı Nedir? Paem, Pmyo ve Pomem yıl sonu mülakatı; polis okulunu başarılı ile tamamlayan öğrencilerin tabi tutulduğu sözlü mülakata denir. Yani polis okuldaki dersleri başarı ile tamamlamış olan polis öğrencileri bu mülakattan 70 üstü aldıkları takdir de eğitimini tamamlamış olacaklar.
Polis Okulu Öğrencilerine verilecek parka, montgomer, kazak, pantolon, kep ve kravat koyu lacivert renkte, gömlek açık mavi, ayakkabı ve uzun konçlu bot ise siyah renktedir.
Çarşı izinleri okul idaresince öğrencilerinde görüşleri alınarak hafta sonu cumartesi ve Pazar günleri saat 10.00- 17.00 saatleri arası ve hafta için Çarşamba günü saat 16.00 – 17.00 saatleri arası çarşı izinleri kullandırılır.
1991'de Polis Akademisinin bünyesinde Fakülte ve Yüksekokullar (FYO) adlı bir yapılaşma olmuş, öğrenciler resmen FYO'ya alınmaya başlanmıştır. 2001'deki yeni bir yapılanmanın ardından Polis Akademisinin 4 yıllık lisans eğitimi işlevi, Güvenlik Bilimleri Fakültesine devredildi.
İşte detaylar... Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir.
Bu 2 yıl boyunca okulda disipline dayalı bir eğitim sizleri bekliyor. Okullarda her sabah yatağınızı yapmak, sakal traşı olmak, ast üst ilişkisine riayet ederek iletişim kurma gibi temel disiplin eğitimleri yer alır. PMYO öğrencileri ağırlıklı olarak hukuk, silah ve polislik ile ilgili dersler görürler.
PMYO'larda 2 yıllık eğitim verilirken POMEM'lerde ise, en az 4 ay eğitim verilir. PMYO'lara en az lise mezunu olan adaylar başvuru yapabilir. Fakat POMEM'lere başvuru sayısının %20'sini geçmemek üzere ön lisans mezunu olan adaylar başvuru yapabilir. PMYO'lara başvuru yapabilmek için TYT esas alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri