Köpek Tuvalet Eğitiminde Çiş Pedlerin Sayısı Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır.
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasının nedeni herhangi bir hastalığın da işareti olabileceğinden iyi gözlenmesi ve önlem alınması da gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları, hormon bozuklukları, tümör oluşumu, zehirlenme ve ishal gibi fiziksel rahatsızlıklar köpeklerin tuvaletlerini tutamamalarının sebepleri olabilir.
Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar. Bu süreç, kapalı alanda ne kadar süre kaldığı ile de alakalıdır. Yaklaşık 18-19 saat kapalı durmuşsa, mamasını yedikten hemen sonra da yapabilir, dayanamayacak bir noktaya gelmiştir çünkü.
Tuvalet eğitimi ev içerisinde bakılan köpekler için olmazsa olmazdır. Köpeğinizin evin herhangi bir yerine tuvaletini yapmayı alışkanlık haline getirmesi gibi durumlar için üretilmiş çiş pedleri bulunmaktadır. Bu tuvalet pedleri çişi emer ve kötü koku yaymasını engeller.
İlgili 21 soru bulundu
Şöyle ki köpeğinizin mama kabına en yakın olan pedleri düzenli bir şekilde azaltın. Hep 2-4 gün arasında bir pedi eksiltin, çiş pedine alışan köpeğiniz pedin dışında bir yere tuvaletini yapmak istemeyecektir. Ve son kalan pedi mama kabına uzak bir yerde olmasına dikkat edin.
Genelde bir köpeğin normalden bir veya iki kez daha az dışkılaması ciddi bir durum değildir ancak köpeğiniz bir günden uzun süredir tuvalete çıkmadıysa ve gerginlik ya da iştahsızlık gibi belirtiler gösteriyorsa veteriner hekiminizi arayın.
Yetişkin bir köpek günde bir kez kaka yapar, ancak günde 3 defaya kadar da çıkabilir.
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Yemek yeme ve uyuma alanına en yakın köpek tuvalet pedlerinden başlayarak, eğitim süresince düzenli olarak pedlerin sayısını azaltın. Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın.
Bunun için köpeğin başka bir yere yaptığı idrarı bir kağıt havluyla bir miktar emdirildikten sonra tuvalet pedinin üzerine koyulmalıdır. Bu şekilde köpeklerin gün içerisinde genellikle standart olan tuvalet saatleri yaklaştığında pedin dışarısına çıkamayacağı bir şekilde bağlanması da önemli bir alıştırma sürecidir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Köpekler, eşsiz koku alma duyuları sayesinde nereye tuvaletlerini yapacaklarını belirlerler. Yani köpeğiniz evin herhangi bir yerine tuvaletini yaptığında, orayı temizleyip kokuyu gidermezseniz aynı yere tekrar tuvaletini yapmaya çalışacaktır.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Bazı köpekler heyecanlı ve boyun eğici oldukları için idrar yaparlar. Örneğin, bir köpek, ev sahibi geldiğinde heyecanla idrar yaparken, başlangıçtaki heyecan idrarı için sert bir şekilde azarlandığında veya aşırı düzeltildiğinde boyun eğici bir şekilde idrar yapabilir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
Bir yavru normal olarak, uyanınca yeyip içtikten sonra, oyun ve diğer aktivitelerden sonra ve akşam yatmadan önce tuvaletini yapar; bu zamanlarda köpeğinizi dışkı yerine götürmeniz gerekir.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Hiçbir yavru köpek, hatta hiçbir köpek, uzun bir süre boyunca yalnız başına bırakılmamalıdır. Önemli bir süre boyunca yalnız bırakılan köpeklerde anksiyete gelişebilmekte ve bu köpekler, sahiplerinden ayrı kalmayla başa çıkamamaktadır.
Kemik, saç, oyuncak gibi yabancı cisimleri yemeleri sonucunda da kabızlık görülebilir. Aynı zamanda yetersiz sıvı alımına bağlı olarak da kabızlık oluşur. Çevreye bağlı sebepler; Egzersiz eksikliği, özellikle yaşlı ve aşırı kilolu köpekler daha az hareket etme eğilimindedirler.
Köpeğinizin sağlığa yararlarından faydalanması için veterinerinin önerdiği miktarda zeytinyağını mamasına ekleyebilirsiniz. Bu sayede kuru mamayı yemesi de daha kolay olabilir. Zeytinyağı, bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesine yardımcı olarak köpeğinizin sindirim sistemini destekler.
Çoğu durumda, köpekler beslenme yetersizliğinden dolayı dışkı yeme ihtiyacı duyuyor olabilirler. Parazit enfeksiyonları, diyabet, cushing sendromu ve tiroid hastalığı gibi rahatsızlıklar gibi dışkı yemeye yol açabilen yaygın tıbbi sorunlar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri