Anlam olarak katı olmayan şey anlamına gelen yumuşak kelimesi, katı olan şey anlamına gelen sert kelimesi ile zıt anlama sahiptir. Kısacası yumuşak kelimesinin zıt anlamlısı sert sözcüğüdür. Yumuşak kelimesi gibi sıfat olarak kullanılmaktadır.
Bu kelimeye karşıtlık olarak gelen kelime ise sert kelimesidir. Yumuşağın zıt anlamlısı olarak sert sözcüğü bulunmaktadır.
Sert- yumuşak da zıt anlamdır.
Yumuşak kelimesi katı ve sert kelimelerinin zıt anlamlısı olmasının yanı sıra eş anlamlı bir kelimedir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir.
İlgili 34 soru bulundu
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Hafifin eş anlamlısı olan ve cümle içinde hafif yerine kullanılabilecek olan kelimeler şunlardır: Ferah, rahat, kolay, hoppa, yeğni, az, belirsiz, önemsiz, etkisiz.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
Derin kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'sığ' kelimesidir.
Derin Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
- Dip, - Koyu, - Sığ, Her 3 kelime de derin sözcüğünü ifade edebilmekte ve cümle içerisinde kullanılabilmektedir.
Talep kelimesi için arzu, istek ve dilek şeklinde üç adet eş anlamlı sözcük bulunmaktadır. Talebin eş anlamlısı olarak dilek ve istek sözcükleri kullanılabilir.
Üretici Zıt Anlamı Olan Kelimeler
Üretici kelimesinin zıt anlamını tüketici kelimesi oluşturur. Tüketici kelimesi, tüketmek kelimesinden türeyen bir kelimedir.
Narin sözcüğü de cümle içerisinde kalın kelimesinin zıt anlamlısı olarak kullanılır. ''O narin elleri soğuktan çatlamıştı.''
Ufak kelimesinin zıt anlamı ise; iri olarak tanımlanmıştır. Ufak kelimesi, Türkçede çok sıklıkla kullanılan bir kelime şeklinde belirtilebilir. Ufak kelimesinin zıt anlamı, yalnızca bir tanedir. Ufak kelimesinin zıt anlamı; iri olarak belirtilmiştir.
Hafif kelimesinin zıt anlamı olan kelime; ağırdır. Bununla beraber hafif kelimesinin diğer zıt anlamları da bulunmaktadır. Bunlar; sert ve ciddi kelimeleri olarak belirlenmiştir.
Hafif kelimesinin en çok kullanılan zıt anlamlısı ağır kelimesidir.
Ağır kelimesinin zıt anlamlısı; hafiftir. Ağır ile hafif kelimeleri birbirinin zıddı olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra ağır kelimesi ile hafif kelimesine örnek vermek, pekiştiren nitelikte olabilir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Başa gelen olay ya da kişilerden korkma durumu olarak ifade edilen ve sıfat olarak bilinen korkak zıt anlamlısı; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleridir. Bu sözcükler; korkak zıt anlamlısı olarak kullanılmakla birlikte hem cümle içerisinde hem de tek başlarına bir anlam ifade edebilirler.
Yoksulun eş anlamlısı olarak fakir sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri