Hastalığın gelişme hızına göre polinöropatiler akut (hızlı) gelişen veya kronik (yavaş gelişen) olarak da ayrılır. Ayrıca, sonradan gelişen polinöropatiler, edinsel ve irsi nedenlere bağlı olanlara da genetik polinöropatiler olarak tanımlanmaktadır.
Polinöropati, sinir sisteminin periferik bölgelerini etkileyen bir hastalıktır. Sinirler, vücudun farklı bölgelerine iletişim sağlar ve hareket, duyu ve otonom fonksiyonları kontrol eder. Polinöropati, sinirlerin hasar görmesi veya işlevlerinin bozulması sonucunda ortaya çıkar.
Polinöropati hastalığında vücuttaki sinirler fonksiyonlarını kaybeder ve ortaya nörolojik kayıplar çıkar. Hastalık sırasında duygu ve hareketleri kontrol etmemizi sağlayan sinirler hasar görebileceği gibi, otonom sinirlerin hasar görmesi de mümkündür.
Polinöropatide en sık görülen neden diyabet yani şeker hastalığı. Ayrıca hipotiroidi, alkol kullanımı, kemoterapi ilaçları, kanser, enfeksiyonlar, karaciğer veya böbrek yetmezliği,vitamin B1 veya B12 eksikliği, ağır metal zehirlenmeleri gibi çok çeşitli sebepler görülebiliyor.
Sinirleriniz veya sinirlerinizin etrafındaki kılıf hasar görmüştür. Bu, örneğin ciltte uyuşmaya veya karıncalanmaya neden olabilir. Aynı zamanda ağrı olabilir ya da belirli kaslar hareket ettirilemeyebilir. Şikayetler genellikle bacaklarda başlar.
İlgili 38 soru bulundu
Periferik sinir sisteminin bir bölümünü oluşturan sinirlerin birkaçında aynı zaman diliminde oluşan hasara polinöropati denmektedir. Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesine neden olan bir hastalık olan polinöropatide, nörolojik kayıplar ortaya çıkmaktadır.
Polinöropatinin önemli bir nedeni ilaç kullanımıdır, bazı ilaçlar sinirleri olumsuz etkileyebilir, ilaçların kesilmesiyle hastalık yavaş yavaş düzelir.
Periferik nöropatide bireyler; ağrılarının karakterini genellikle batıcı, yanıcı olarak tariflerken semptomlarına ek olarak karıncalanma ve uyuşukluğu da ilave edebilirler. Tedavi edilebilir durumlarda altta yatan hastalığın kontrol altına alınması ile nöropati ortadan kaldırılabilir ya da semptomları hafifletilebilir.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen bu nöropatiler, çocukluk çağında başlamakta ve ilerlemektedir. En sık görülen örneklerden biri Charcot- Marie-Tooth hastalığıdır.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Polinöropati için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve esneme. Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme ile kaslarınızı ısıtmanız gerekir.
Kronik inflamatuar demyelinizan polinöropatiler (CIDP), bağışıklık sisteminde meydana gelen anormallikler neticesinde çevresel sinir liflerinin etrafındaki miyelin kılıfın zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Edinsel hastalık kategorisinde yer aldığı için uygun tedavi yöntemleri çerçevesinde tedavi edilebilmektedir.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Diyabetle ilişkili bir tür sinir hasarı olan diyabetik nöropati cinsel sorunlara neden olabilir. Cinsel organlarda uyuşma, ağrı veya his kaybı da oluşabilir. Bu, erektil disfonksiyona (ED) yol açabilir.
Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır. Bu tip ağrılar hasar oluşumundan bağımsız şekilde ilerler ve uzun süre devam eder.
Ozon tedavisi, bu tür sinir hasarlarını tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Daha fazla oksijen hasarlı sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur. Ozon tedavisi sadece nöropatinin tedavisine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok sayıda başka yararları vardır.
Diabetik nöropati tanısı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir bir nörolojik muayene ile konur. Muayenede kan basıncı, kalp hızı, kas gücü, yüzeyel duyu bozukluğu (dokunma, ağrı ve ısı), vibrasyon ve eklem pozisyonuna bakılır.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri