Yunanistan`da nakit sıkıntısı nedeniyle Türk lirası ve Bulgar levası kullanılmaya başlandı.
Eskiden Drahma para birimini kullanan Yunanistan'da şu anda sadece Euro geçerlidir.
Yunanistan eski resmi parası Drahmi 1 Drahmi yaklaşık olarak 0.04796 Türk Lirasına tekabül eder. Güncel olarak kullanılan Yunanistan resmi parası olan Euro ise, 1 Euro yaklaşık olarak 15 Türk Lirasına tekabül eder.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Yunanistan'da yaşam maliyeti diğer Avrupa ülkerine oldukça düşüktür. Numbeo'ya göre en pahalı şehir olan Atina'da ayda 300-500 Euro'ya, merkez dışında 200-400 Euro'ya tek yatak odalı bir daire bulabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Ülkelerin sunduğu tatil olanaklarının yanı sıra ucuz olması o ülkeyi ziyaret etmede önemli rol oynuyor. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar sonrası Türkiye, turizmdeki rakipleri İspanya ve Yunanistan'a kıyasla daha da ucuzladı.
Rakı fiyatlarına birde bakıyorsun ki, aralarında muazzam farklar var. Üretim prosesleri ve Hammadeleri aşağı yukarı aynı olmalarına rağmen, Türk rakıların litresi 18 € dan başlarken, Yunan Uzolar 7-10 € arası.
Kalimera, merhaba gibi bir selamlaşma sözcüğünün karşılığıdır.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Modern Yunanca dünyada, çoğunluğu Yunanistan'da olmakla beraber, Avustralya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan yaklaşık 15 milyon kişinin anadilidir. Türkiye'de anadili Yunanca olan yaklaşık 2.000 Rum olduğu sanılmaktadır. Bunların hemen hemen hepsi İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da yaşar.
1 Ocak 2023 itibarıyla euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır.
Yunanistan'da yerleşik nüfusun 2021 sayımlarına göre 10 milyon 432 bin 482 olarak tespit edildiği belirtildi. Ülkeden 2011 yılında yapılan nüfus sayımında ise bu rakam 10 milyon 815 bin 197 olarak belirlenmişti. Son on yılda ülke nüfusunun 383 bin 805 kişi azaldığı açıklandı.
Yunanistan ülke sınırları içerisine Hususi Pasaport, Diplomatik Pasaport ve Hizmet Pasaportu ile edilebilmektedir. Seyahat planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 180 gün içinde 90 ikame gününü aşmayan seyahatleri için vize sahibi olma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Γεια σας (σου) Merhaba. (Ya sas -su-) Καλημέρα Günaydın. (Kalimera)
Özellikle calimero kelimesi yunanca dilinde çok yaygındır.
Teşekkür ederim. Ευχαριστώ. (Efharistó.) Çok teşekkür ederim. Ευχαριστώ πολύ. (Efharistó polí.)
Türkçe'den farklı kalıpları da olsa, Yunanca, gerekli süreklilik ve dikkat sağlandığı takdirde, öğrenilmesi gayet mümkün bir dildir. Yunanca öğrenirken nelere dikkat etmek lazım? Yunanca öğrenimindeki en mühim konu, benim tecrübelerimle, okumak, alışmak, konuşmak ve bol bol dinlemektir.
yunanca. ok?, anladın?, tamamdır? bu kelimeyi bitirim tavırlı biri söylediğinde -evet, yunanlarda da var- bizdeki "eyvallah" a denk gelir.
yunancacok iyi anlamına gelen soz obecigi.
Duty-free shop'larda genellikle parfüm, kozmetik ürünler, çikolata, elektronik cihazlar, giyim ve aksesuarlar gibi çeşitli ürünler satılır. Bu ürünler, yolcuların uçuşları veya uluslararası seyahatleri sırasında gümrük vergileri ve diğer vergilerden muafiyet sağlanarak daha uygun fiyatlarla sunulur.
Uzo tıpkı rakı gibi içine soğuk su ile küçük bardaklarda içilir. Uzo anasonunun yapısı gereği içine buz atıldığında, anason kristalize olup uzonun yapısını bozmaktadır. Bu sebeple geleneksel olarak buz ile tercih edilmez. Anasonun etkisinden beyaz bir hal alan uzo yanında çeşitli mezelerle tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri