Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir. Bu kıyafetlerin sıkma derecesinin çok yüksek olmaması da bir diğer ayrıntıdır.
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
Çamaşır makinenizde Hızlı 60 dk 60 derece, Süper Hızlı 12 dk. 30 derece gibi programlar gözünüze çarpıyordur.
Çoğu yünlü ve narin çamaşırlar elde yıkamaya ya da çamaşır makinelerindeki özel hassas programlara uygundur. Yünlü deterjanları, düşük yıkama sıcaklığında bile etkili bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Su 30°C sıcaklığını aşmamalıdır. Sadece hafif kirli giysiler için 20°C'de soğuk yıkama zaten yeterlidir.
Günlük, çok az kirli, maksimum 2 kg ağırlığındaki pamuklu çamaşırlarınızı yıkamak istiyorsanız ve az zamanınız varsa tercih edebileceğiniz bu programda, çamaşır makineniz 14 dakikada ılık suyla yıkama yapıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yünlü/narin çamaşırlarınızı yıkamak için bu programı kullanın. Çamaşırınızın etiketine uygun sıcaklığı seçin. Çamaşırlarınız, zarar görmemeleri için çok narin hareketlerle yıkanır. Sıcak hava ile hijyenik yıkama (program süresi 58 dk.)
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir. Bu kıyafetlerin sıkma derecesinin çok yüksek olmaması da bir diğer ayrıntıdır.
Yumuşatıcı kullanmamanız gereken çamaşırlar arasında şunlar sayılabilir: Bulaşık bezleri, mikro elyaf kumaşlar, yünlüler ve sentetik kumaşlar.
Saf yün oldukça pahalıdır, bu yüzden özellikle özen göstermek gerekir. Nasıl yıkanır? : Kuru temizleme yapabilir, yünlülere özel bir deterjanla soğuk suyla elde yıkayabilir veya makinede Yünlü programında yıkayabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Ancak renklilerin nasıl yıkanması, hangi programda yıkanması gerektiğine dair bilgileri genel olarak şöyle sıralayabiliriz; Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir.
Yünlüler ve Hassaslar
Bu yıkama programları genellikle düşük sıcaklıkta çalışıyor. İpek ve yün gibi hassas kumaşları, sentetik programlara benzer bir şekilde zarar görmekten korumak için daha az tambur dönüşü uygulanıyor. Yün ve ipek gibi hassas giysileriniz varsa, bu programı kullanmak yararlı oluyor.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir.
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.
Yün yıkarken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de kullanılan deterjanlardır. Yünün, yoğun ve sıkı yapısı nedeniyle toz deterjanlar kalıntıya yol açabilir. Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz.
Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler. Yünlü beyazlar için en ideal ısı 40 derece, program ise hassas çamaşırlar programıdır.
Battaniyelerinizi mümkün olan en düşük sıcaklıkta yıkamanız gerekmektedir. Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. Makinenizin sıkma devri 600'ün üzerinde olmamalıdır.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
30 Derecede Yıkayın
Bu nedenle bornozlarınızı 30 dereceye ayarlanmış çamaşır makinesinde yıkamanız uygun bir seçimdir.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir. Bol su ile temizlenenler deformasyona uğramaz ve uzun süre kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan havlular ise çabuk sertleşir ve yapısı bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri