Bunlarda bize gösteriyor ki, Yunus Emre'nin mezarı Sandıklı'dadır. Sandıklı ilçesini ilim ve irfan yurdu haline getiren Yakup Çelebi Yunus Emre'nin şiirlerinde bahsettiği Seydi Balum (Seydi Sultan veye Balum Sultan olarak ta bilinir) dur.
Bazı kaynaklara göre ve Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi'ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray - Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.
Mezarı Eskişehir Sarıköy'dedir. Demiryolu hattı, mezarının yakınından geçmesi nedeniyle 1946'da yeni bir mezar ve anıt çeşme yapılmaya başlanmış, naşı 1949'da buraya taşınmıştır.
Eskişehir Mihalıçcık İlçesi'nde bulunan Yunus Emre Müzesi 1974 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır.
Ulaşabildiğimiz kaynaklarda Afyonkarahisar, Aksaray, Bolu, Bursa, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İzmir, Karaman, Kırşehir, Manisa, Nevşehir, Ordu, Sivas'ta ve Azerbaycan'da Yunus Emre'ye ait on sekiz farklı türbe ya da makamdan bahsediliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Bunlar Afyon'un Emre Sultan köyündeki, İsparta'nın Uluborlu ilçesi merkezindeki, Karaman merkezindeki, Eskişehir'in Yunus Emre köyündeki ve Kırşehir'in Ulupınar köyündeki anıt-mezariardır. Biz bunlann son üçünü inceleyeceğiz. Karaman'daki Yunus Emre anıt-mezan veya türbesi: Karaman (eski adıyla Larende) ilinde.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Ancak Yunus Emre'nin eşi Beria Özden'den üzen haber geldi. Yeni bir paylaşım yapan Özden, hamileliğinin kullandığı ilaçlar sebebiyle sonlandığını açıkladı.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Yunus Emre (1240-1321) Eskişehir'in Mihalıçcık ilçesine bağlı Sarıköy'de doğup gençliğini de burada geçirdikten sonra, Ankara Nallıhan'da Emrem Sultan Mahallesi'nde yaşayan Tapduk Emre'den eğitim alarak tekrar doğduğu Sarıköy'e dönmüştür.
Yunus Emre (638-720/1240-1320) Tabduk Emre'nin deyimiyle “Bizim Yunus”, 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın başlarında Anadolu'da yaşamış büyük bir mutasavvıf ve şairdir.
Yunus Emre, Erzurum ilinin Palandöken ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.
Görülecek yerler. Yunus-Emre-Çeşmesi Viyana'nın Türkenschanzpark parkında bulunmaktadır. 1991 T.C.'nin Avusturya'ya hediyesidir. Türkenschanzpark - II. Viyana Kuşatması esnasında bir müddet Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'ın merkez olarak kullandığı alan, bugün çok güzel bir gezinti yeri.
Yunus Emre şiirlerinin sayısını yazmaları karşılaştırarak belirleyen ve ona ait şiirlerin toplam sayısının 415 olduğunu söyleyen Mustafa Tatcı bu durumu “Divanda verdiğimiz 415 şiirden başka, elimizde 300 kadar daha “Yunus” mahlaslı şiir bulunmaktadır.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi.
Hayatı ve kariyeri. Siirt'te dünyaya gelen Yunus Emre Yıldırımer Arap kökenli olup ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Ardından Haliç Üniversitesi Konservatuvar Bölümü'ne girdi ve buradan mezun oldu.
Tapduk Emre kızı Bacım Sultan'la Yunus'u evlendirmiştir. Yunus ve Bacım Sultan'ın bu evlilikten bir de erkek çocukları olmuştur. Tapduk Emre, torununun adını İbrahim koymuştur. Yunus, dervişlik merhalelerini teker teker aşmaya devam etmektedir.
Tapduk Emre'den sonra Yunus Emre, ondan sonra da oğlu İsmail'dir. Karaman osmanlı'ya geçtikten sonra da tekke görevlendirmeleri devam etmiştir. 1600'lü yıllardan 1922'ye kadar tüm şeyhlere ait kayıtlara ulaşılmıştır. Yunus Emre'nin soyu son şeyh Şeyh Sunullah'ın torunları Duru sülalesiyle devam etmektedir.
Ancak Yunus Emre, panteist değildir. O, saf bir İslam imanına sahip olan bir Türk şairidir. Şiirlerinde İslam tasavvufunun vahdet-i vücut felsefesini işlemiştir.
Mürşidi ve Tarikatı. Yûnus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak tarikatı kesin olarak belli değildir; bu konuda da değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bir kısım araştırmacılar Yûnus'un tarikat pîrlerini Horasan'a bağlarken onun Nakşî, Halvetî, Mevlevî olduğunu veya Kādirîliğe mensup bulunduğunu söylemiştir.
Mürşidi ve Tarikatı. Yûnus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak tarikatı kesin olarak belli değildir; bu konuda da değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bir kısım araştırmacılar Yûnus'un tarikat pîrlerini Horasan'a bağlarken onun Nakşî, Halvetî, Mevlevî olduğunu veya Kādirîliğe mensup bulunduğunu söylemiştir.
1240 senesinde Eskişehir'de doğduğu düşünülen Yunus Emre hayatının tümünü Anadolu'da geçirmiş bir şairdir. Anadolu'nun dört bir yanında tanınmış olan Türk ozanlarından biridir. Yunus Emre'nin birçok eseri günümüze kadar gelmiştir. Herkes tarafından sevilen ve tanınan bir ozandır.
Afyon ilinin tarihini kaleme alanlardan Süleymen Göncer eserinde Balum Sultan'ın mezarının Sandıklı'ya 15 km uzaklıkta yer alan Ulupınar köyünde (Şuhut İlçesindedir) olduğunu belirtmektedir. Sadece Balum Sultan'ın türbesinin yer aldığı bu köyün adı Seydi Sultan olmuştur.
Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri