Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontrol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor.
Yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarının ödemekle yükümlü olduğu vergi, kısaca yurt dışı çıkış harcı olarak ifade ediliyor. 30836 sayılı Resmî Gazete'nin 19 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan sayısına göre ile 50 TL'ye yükseltilen yurt dışı çıkış harcı bankalar, vergi daireleri ve PTT'den yatırılabiliyor.
Yurt dışı çıkış harcı için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi diyebiliriz. Seyahate çıkacakların, yurt dışı çıkış harcı ödeme yapması zorunludur.
IV- YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCININ DURUMU
Bu harç ödemesinin de şirket tarafından ödenmesi halinde gider olarak kaydedilmesi mümkündür. Kuşkusuz harçta da diğer harcamalar için dikkate alınan ölçütlere uygunluğun aranması gerekecektir.
Yurtdışına çıkacak yolcular, çıkış harç pullarını havalimanlarının terminallerinde bulunan noktalardan hem nakit hem de kredi kartıyla temin edebilmektedir. Bu harçtan muaf tutulacaklar ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilmiştir: KKTC'ye giden tüm T.C.
İlgili 43 soru bulundu
Evet. Müşterilerimiz, Maximum Mobil'de bulunan “Harç Öde” menüsünü seçtikten ve giriş yaptıktan sonra ödemek istedikleri harç seçimini yapabilir; ister Bankamatik kartları ister kredi kartları isterlerse diğer banka kartları ile harç ödeme işlemini kolayca ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirler.
2023 Yılı Yurt Dışı Çıkış Harcı Ücreti
Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurtdışına çıkış yapan 7 yaş ve üzeri yolculardan tahsil edilen çıkış başına 50 TL harç bedeli 150 TL olarak fiyat artışı yapılmıştır.
Yurtdışı Çıkış Harcını İnternetten Ödeme
Ödemeyi internetten yaptığınızda çıkış kapılarında görevli memura makbuz, dekont veya pul göstermenize gerek kalmamaktadır.
Yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresi yoktur. Aynı anda birden fazla harç pulu alınıp başka seyahatlerde de kullanılabilir. 2022 pasaport fiyatları hakkında detaylı bilgiyi pasaport fiyatları sayfamızdan edinin.
(2) Yurt dışına çıkış harcının mükellefi, yurt dışına çıkış yapan kişilerdir. beyanname ile bildirmek ve üç gün içinde ödemekle yükümlüdürler.
UYAP Portalı üzerinden yapılan harç ve e-vekalet pulu ödenmelerinizi Bankamız kredi kartları ve vadesiz mevduat hesaplarınızdan hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Yargı harcı ve e-vekalet pulu ödemeleriniz için sadece VakıfBank yeter.
Yurt Dışına Çıkış Harcından Muaf Olanlar
- Ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevlilerinden, - 7 yaşını doldurmamış olanlardan, harç aranılmayacaktır.
İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet adresi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine giren kişiler ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayabilirler. Ardından karşılarına çıkacak olan sayfadan "yurt dışı çıkış harcı ödeme” seçeneğine tıklayabilirler.
Yurt dışı çıkış harcının belli bir geçerlilik süresi yoktur. Ödemiş olduğunuz harç pulunu herhangi bir seyahatiniz için kullanabilirsiniz. Harç pulunu sizin adınıza başkası alabilir ya da siz de başkası adına alabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla harç pulu alıp bir sonraki seyahatiniz için de kullanabilirsiniz.
Yurt dışı çıkış harcının belli bir geçerlilik süresi yok. Zaten bu pulları toptan almanın hiç bir mantığı yok. Online ödeme ya da otomatlardan kolayca halledebileceğiniz bir ödeme yolu var. Seyahatinizden 1 hafta hatta 1 gün önce ödemeyi halledin yeter.
Vatandaştan ilk kez 1963 yılında alınmaya başlanan yurt dışı çıkış harcı 2023 itibariyle 150 lira olarak belirlenmiştir.
Bunun için havalimanında bulunan dış hatlar bölümündeki cihazlardan nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca; yurt dışı çıkış harcını internet bankacılığı üzerinden de ödeyebilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet adresi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine giren kişiler ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurt dışına çıkış yapan yolculardan çıkış başına 150 TL harç bedeli alınmaktadır. Yurt dışı çıkış harcı havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı'na ait harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine ödenebilmektedir.
İlçe Emniyet Müdürlüklerine Bağlı Belgelendirme Büro ve İdari İşlemler Büro Amirliklerine, Kara, Hava ve Deniz Hudut Kapıları Emniyet birimlerine, Yurtdışında iseniz Dış Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca E-Devlet Kapısı üzerinden Yurda Giriş-Çıkış Belgesi alabilmeniz mümkündür.
Maliye Bakanlığı yurtdışı çıkış harcını, şehir merkezlerindeki vergi daireleri ve yetkili banka şubelerinden yatırabilirsiniz. Ayrıca Maliye Bakanlığına ait harç bürolarından, ve havalimanlarının dış hatlar gidiş terminallerindeki ödeme noktalarından ve 7/24 açık banka şubelerinden de ödeme yapabilirsiniz.
Yurt dışı çıkış harç pulu, dışhatlar giden yolcu katında Maliye Bakanlığı'na bağlı yetkili personeller tarafından verilmektedir. Aynı zamanda geliş katında bulunan Vakıflar Bankası'ndan da temin edilebilir. Not: Harç pulu ödemesinin pasaport kontrol noktasına gelinmeden önce yapılmış olması gerekmektedir.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
3 ülke hariç, dünyadaki diğer tüm ülkelere gitmek için mutlaka pasaportunuzun olması gerekiyor. Pasaport Nasıl Alınır yazımızda adım adım pasaport çıkartma işlemlerini bulabilirsiniz. Pasaport çıkarmadan gidebileceğiniz 3 ülke ise: Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan. Bu ülkelere gitmek için nüfus cüzdanınızın olması yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri