Bir Türk vatandaşı ya da bir şirket yurtdışında bir kişiye dava açmak istiyorsa öncelikli o ülkenin usül hukukunu bilmesi gerekir. Bu anlamda avukat ve hukuk bürosu bulma süreci çok kritiktir. Her davanın bir uzman avukatı vardır.
Yurtdışında yaşayan birine dava açmak, uluslararası hukuki prosedürleri içerir ve zaman alabilir. Ancak, mevcut düzenlemelere uyulması durumunda, dava süreci yurtdışında bulunan kişiye ulaştırılabilir.
Yabancılar, Türkiye'de şikayetçi olabilirler, dava açabilirler ve icra takibinde bulunabilirler.
Dolayısıyla yurtdışındaki vatandaşların kendilerini sadece avukatları yoluyla temsil ettirmeleri kural olarak her türlü hukuk davasında mümkündür. Bunun için bulundukları ülkedeki konsolosluktan randevu alıp, anlaştıkları avukat için vekaletname çıkartmaları gerekecektir.
Ancak bu çabalardan bir sonuç alınamaması durumunda hakkımızdan vazgeçmek istemiyorsak geriye kalan tek seçenek dav a açmak ve yargıya başvurmaktır. Anayasamızın 36. maddesi herkese dava açma hakkı tanımaktadır. Yani avukat olsun ya da olmasın herkes dava açabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Fiil ehliyetinin unsurlarından; ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin objektif dava açma ehliyeti tamdır. Ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlıların kural olarak dava açma ehliyetleri yoktur. Bunlar adına yasal temsilcileri tarafından dava açılır.
Adalet Bakanlığı'nın geliştirmiş olduğu UYAP portalı aracılığı ile adliyeye gitmeden dava açılabilmektedir. Vatandaş Portal Bilgi Sistemi üzerinden giriş yapan vatandaşların e-imzası ile dava açabilmesi, dava dilekçesi ve dilekçe eklerini sisteme yükleyebilmesi mümkündür.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın adreslerine ve bu adreslerin bağlı oldukları Başkonsoloslukların isim, adres ve iletişim bilgilerine UYAP üzerinden yapılan sorgulama sonucunda ulaşılabilmektedir.
Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir. Bu işlem, vekaletnamenin posta yoluyla gönderilmesi durumunda, genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Dava açmak ücretli midir? Dava açarken, yargılama harcı ve gider avansı yatırmanız gereklidir. Bunun yatırılmaması halinde davanız reddolunabilir.
Tarafların ses çıkarmaması halinde istenilen yerde boşanma davası açılabilir. Başka bir şehre taşınmayı düşünüyorsanız o şehirden de ikametinizi almış olmanız kaydı ile dava açabilirsiniz.
Evet, taraflardan birinin Türk olduğu durumlarda yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye'de dava açılabilmesi mümkündür. Yani siz ya da eşiniz Türk ise yurt dışında yaşıyor olsanız dahi Türkiye'de dava açabilirsiniz.
Kimler Uluslararası Alacak Takibi Yapabilir? Yurtdışı icra takibi alacaklı herhangi bir kişi tarafından yapılabilir. Herhangi bir kişi veya kurum-şirket vs. farketmeksizin alacaklı sıfatını haiz olan kişiler yurtdışı icra takibi yapabilir.
Başka bir deyişle bir kimse dilediği kimseye temsil yetkisi vererek kendini davada temsil ettiremez. Bir kimsenin vekil sıfatıyla davada tarafların yerine işlem yapabilmesi, o kimsenin davaya vekâlet ehliyetine sahip olmasını gerektirir. Davaya vekâlet ehliyetine ise yalnızca kanunda belirlenmiş olan kimseler sahiptir.
Dava süreci, dava konusuna göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, davaların karara bağlanması süreleri ortalama olarak 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler, her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süresi 70 ila 100 gün sürebilmektedir.
(2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.
Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen veya onanan vekaletnameler, o yabancı ülkedeki Türk konsolos veya siyasi memurlarınca onaylanmış olmadıkça bu vekaletnamelerin Türkiye'de kabulü mümkün değildir.
Kimlik belgeleriniz ile size en yakın Türk konsolosluğuna giderek süreci başlatabilirsiniz. Öncelikle noter vasıtasıyla ülkenize ait dil ile vekalet vermelisiniz. Bu dil yaşadığınız ülkenin dili olmalıdır. Sonrasında ise konsoloslukta yeminli tercüman ile çeviri yapılarak vekalet verme işlemi tamamlanacaktır.
Yurt dışındaki Türk konsolosluğuna başvurarak avukata vekalet verme işlemi yapılabilir. Noter işlemleri: Yurt dışındaki notere başvurarak avukata vekalet verme işlemi yapılabilir.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşına tebligat, doğrudan konsolosluk veya büyükelçilik aracılığı ile yapılır. Tebliğ edilecek mahkeme evrakı çeviri yapılmaksızın, muhatabın bulunduğu ülkedeki Türkiye temsilciliğine gönderilir. Temsilcilik, bu kişinin adresine ulaşarak evrakı tebliğ etmek üzere muhatabı davet eder.
Vatandaşlar, UYAP Editör ile hazırlayacakları dava dilekçelerini, e-imzaları veya m-imzaları ile imzalayarak, Kredi kartı ile veya Vakıfbank internet bankacılığıyla , harçları falan ödeyerek dava açma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Herhangi bir kişi hakkında dava açıldığında veya icra takibi başlatıldığında UYAP Bilgi Sistemi tarafından ilgili kişiye ücretsiz bir mesaj gönderilecek ve hakkında açılan dava hakkında bilgi verilecektir.
Avukatlarımız, bu adresi internet tarayıcılarına girerek Avukat Portala giriş yapabilirler. Avukat Portal, Meslektaşlarımıza 4 farklı giriş imkânı sağlamaktadır. Bunlar e-imza, m-imza, e-devlet ve Ubap girişleridir. Avukatların portal a girebilmesi için mutlaka e-imza veya mobil imza sahibi olmaları gerekmektedir.
Türk Ceza Kanunu'na göre bilişim sistemleri yani internet ya da telefon gibi ortamlar üzerinden yapılan her türlü tehdit, hakaret ve küfür içerikleri suç kapsamında yer almaktadır. Buna göre mahkeme yoluna gidilmesi ve doğru ceza hukuku avukatı seçimi sonrasında davalar açılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri