Nedeni ise 2019'da çıkan bir genelge. Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı bağlatabiliyor. Çiftçe vatandaşlığı olanlar da borçlanma hakkında yararlanabilir. Borçlanılacak sürelerde, borçlanma başvurusu yapılan tarihte Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunuyor.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı bağlatabiliyor. Borçlanma, yurt dışında sigortalı olarak çalışılan dönemlerle bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor.
Yurt dışında çalışanlar gerekli şartları sağladıkları takdirde hem Türkiye'den hem de çalıştıkları ülkeden emekli maaşı alabilir.
Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Nedeni ise 2019'da çıkan bir genelge. Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.
Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır.
Ayrıca, Almanya'daki sigortalılık süreleriniz yeterli ise yurtdışı hizmet borçlanması yaparak da Türkiye'den emekli olabilirsiniz.
Kişiler yurt dışı çalışmalarına bağlı olarak Türkiye'de prim ödemeleri dahilinde emeklilik hakkı kazanır. Ödenecek prim sayısı 5400 güne tamamlanmalıdır. 2021 yılı kapsamında 58 yaşını dolduran ve eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilir.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
SGK emeklilik yurt disi borclanma yaparak Türkiye´de SSK kapsaminda 3600 günden emekli olabilirsiniz. Bu hak kapsaminda hem daha az prim ödemis olursunuz hem de alinacak emekli maasiniz yüksek olur.
Bu uygulama ülkemizle soysal güvenlik sözleşmesi bulunan 19 ülke (Almanya, Arnavut- luk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksem- burg, Makedonya, Slovakya ve Kore) için geçerlidir.
Ancak, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta olarak gönderilen yurtdışı borçlanma taleplerinde, dilekçenin postaya verildiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. miktarı, daha sonra bu miktar 7200 ile çarpılarak 20 yıllık borç miktarı hesaplanacaktır.
1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle, Türkiye'den de emekli olmak isteyen gurbetçiler Bağ-Kur üzerinden emekli olabiliyorlar. Başvurduğunuz tarihten geriye doğru Almanya'da çalıştığınız dönemleri borçlanabiliyorsunuz. Bağ-Kur statüsünden emekli olabilmeniz için 5400 iş günü borçlanmanız ve 62 yaşı doldurmanız gerekiyor.
CEVAP: Yurtdışı çalışma süresi borçlanmadan, Türkiye'deki çalışmalarıyla emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında, Türkiye'den almakta olduğu emekli aylığı kesilmez. Ancak yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir.
Yurtdışı borçlanma talep dilekçesi ve gerekli belgeler temin edildikten sonra yurtdışı borçlanması başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır.
Yurtdışında Yaşayıp Mavi Kart Sahibi Olanlar veya Olmayanlar EYT'den Yararlanabilirler.
Almanya'da 45 yıl çalışmış bir kişi ortalama 1543 euro aylık emekli maaşı alıyor. İstatistiklere göre erkekler ile kadınlar arasındaki emeklilik maaşı farkı 300 euro. Almanya'da 45 yıl çalışmış ve emeklilik aidatını ödemiş bir kişinin aylık ortalama maaşı 1543 euro.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarıyla Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Emekli olan kişiler Almanya vizesini alabilmek için bu konuda resmi olarak yetkilendirilen İDATA ofislerine başvuru yapmaları gerekir. İlk başta İDATA ofislerinde ücret ödedikten sonra vize randevusu alınır. İDATA resmi web sitesinde bulunan evrakları randevu gününüze kadar yetiştirmeniz gerekmektedir.
Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.
Yurtdışı borçlanmasının yapılması için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) şahsen ya da posta yoluyla başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruları sırasında gerekli belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve borçlanma sürelerinin belgelenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri