Aynı ülkeyi paylaşan kimselere yurttaş denilmektedir. Yani o ülkenin vatandaşı olarak işlem yapması mümkündür. Ancak yaşadığı ülkesine bağlı bir şekilde yaşayan her birey birer vatandaştır. Bu nedenle yaşadığı ülke için aynı çıkarlar uğruna hareket eden kimselere yurttaş denmesi doğru olmaktadır.
Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
“Vatandaş”ın Türkçe karşılığı yurttaştır. “Yurttaş” sözcüğü, yurtları ve yurt duyguları bir olanları tanımlayan hukuksal bir kavramdır. Her kesimden, her meslekten, her inançtan insan, bu geniş topluluk içinde ayrımsız olarak yer alır.
isim Yurttaş olma, bir yurtta doğup büyüme veya yaşamış olma durumu, vatandaşlık.
yurttaş - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yurt sözcüğünden Yeni Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.
Etkin vatandaş, siyasi olarak devletin yönetiminde olmasa da topluma ve devlete karşı sorumluluklarını bilen ve sorumluluklarının bilincinde olan kişilere verilen isimdir. Topluluk içinde işbirliği içinde hareket esen ve farklı olduğunu hisseden, devletin belge ve olaylarına karşı duyarlı olan vatandaştır.
Yurttaşlık, ulus-devlet ile olan ilişkisi şeklinde ele alındığında, Latince civis ve Yunanca polities kökenleri itibariyle yurttaş, en basit anlamda “bir siyasal topluluğun üyesi” (Sarıbay, 1998) demektir. Belirli bir ülkenin vatandaşı olma halidir.
Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler. İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz.
Yurttaşlık bilinci, yurt sevgisinin yanı sıra yurdun insanlarını da KAMUSAL ÇIKAR bağlamında sevme, onlarla birlikte katılımcı ortaklığa giderek bireyselcilikten kurtulma halidir.
İyi vatandaş kendini ifade eder. Okulda evde iyi bir vatandaş olmanın bütün özelliklerini öğrenip uygulamaya başlayan birey sokakta da herkese karşı saygılı, hoşgörülü, dürüst, açık görüşlü, adil, yasalara uyan, cesur, sorumluluklarının farkında, uzlaşmacı bir davranış gösterir.
Sözlükte "eş", "tür", "çift" anlamlarına gelen zevc, terim olarak evlilik birliğinin taraflarını meydana getiren kadın ve erkeğin her birini ayrı ayrı ifade eder. Zevc denince -Türkçe'deki eş kelimesinde olduğu gibi- kadın esas alındığında koca, koca esas alındığında da karısı kastedilmiş olur.
Ahlaki değerler, insanların birbirlerine saygılı, dürüst ve adil davranmalarını teşvik eder. Bu değerler, toplumun içinde bulunduğu kültürel, dini ve etik çerçeve içinde şekillenir. Yurttaşlık ise bireylerin toplumlarına aktif ve sorumlu bir şekilde katılmalarını ifade eder.
Bunlar arasında; kazanılmış vatandaşlık, geniş kapsamlı vatandaşlık, paydaş vatandaşlık, ikamete dayalı ve yaslanmış vatan- daşlık gibi türler görülür.
Vatandaşlık, siyasi anlamda bağımsız bir devlete mensup olma ve bireylerin baskın güçler karşısında kendisini koruyacak yasal haklara sahip olması anlamına gelmektedir (Yılmaz, 2002:92).
Bunlar; özgürlük hakkı, mülkiyet hakkı, güvenlik hakkı ve baskıya karşı direnme hakkıdır.
Yurttaşlık kavramı ilk ortaya çıktığı günden günümüze dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik koşullarına göre çeşitli dönüşümler geçirmiştir. Sosyal bilimlerdeki pek çok kavram gibi çıkış noktası Antik Yunan olarak kabul edilen bu kavram, diğerlerinden farklı olarak Sparta'da ortaya çıkmıştır.
Aynı toprak üzerinde yaşayan ve aynı devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan kişilere vatandaş denir.
Sosyal haklar temelinde şekillenen sosyal vatandaşlık kavramı evrensel niteliktedir ve bir toplumun tam üyesi olmanın bireye sağladığı statü olarak görülmektedir. T.H.Marshall'ın tanımlamasına göre sosyal vatandaş, haklar ve yükümlülükler açısından eşittir.
Türk Tarihine Bazı öğretmenler ise özellikle tarihe vurgu yapmış, kendi tarihini bilen, milli bilince sahip geçmiş ile bugünü karşılaştırabilen, atalarını seven, onların yaptıklarından hoşlanan kişileri “etkili vatandaş” olarak tanımlanmıştır.
Pa- sif yurttaşlar sadece ulusal seçimlerde veya referandumlarda oy vermekle ye- tinirken, aktif yurttaşlar seçimlerde aktif rol alırlar, siyasi bir partiye, gruba veya danışma komitelerine üye olur, protesto ve gösteri yapar, sosyal politika da istemci olur veya yerel topluluk hareketlerine katılır.
Aktif Vatandaş olmak, her şeyden önce geçmişte yaşanmış ve yeniden gerçekleşme olasılığı olan sorunlara dair duyarlı olmaktır. Bu duyarlılık; yaşadığı ülkeye ve kente, bir arada yaşadığı tüm canlıların yaşam hakkı ile vatandaşlık hakkına farkındalık ile başlar.
Vatandaşlık görevleri içinde yer alan; çevreye veya topluma katkı sağlayan davranışlarda bulunmak, oy vermek, vergi ödemek, devlet malını korumak ve ona zarar vermemek gibi temel konu başlıkları aktif vatandaşlık kavramını öne çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri