Yurt dışı faturalarında, iki ülkenin (yurt dışı ve Türkiye) vergi kanunları birbirinden farklı olduğundan iki ülke de bu fatura üzerinden vergi almak ister. Bizim örneğimiz üzerinden gidecek olursak, yurt dışındaki ülke, kesilen faturadan dolayı ilgili firmadan kurumlar vergisi alır.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Her türlü döviz cinsinden fatura kesilmesi mevzuatımıza uygundur bu yönde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
açıklanmıştır : " 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
İlgili 27 soru bulundu
2- Döviz Cinsinden Fatura Düzenlenmesi
Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.”.
Şirketlerin elemanlarının yurtdışına seyahatlerinde belgelendirilemeyen taksi, dolmuş, bahşiş gibi küçük harcamaları gider olarak kaydedilebilir. Kredi kartı slipleri ise ispat edici belge olmasa da ibraz halinde ödemeler gider gösterilebilir.
Ayrıca ticari kazanç ve serbest meslek kazancı olarak ayrı ayrı değerlendirilen yurtdışı hizmet alımlarında reklam dışındaki giderler stopaja tabi değildir, yurtdışı fatura KDV oranı ise %18'dir. Yani uzun lafın kısası reklam harici yurtdışı faturalarında KDV %18 iken stopaj hesaplamaya gerek yoktur.
Yolcu 3 ay içerisinde bu malı ülke dışarısına çıkarması halinde burada ödenen Kdv , Türkiye'den ayrılırken, çıkış kapısındaki Gümrük noktasında aldığınız ürünleri ve pasaport gösterilip onaylatılır ve fatura, Tax Free Point ofis yetkilisine ibraz edilmesi halinde Kdv iade edilir.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
– Alıcı ile aranızda yapılan sözleşmede döviz kurunun taraflarca belirlenmemiş olması halinde ise, faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.
Döviz faturası kesme işlemlerinde işlemlerinde, Türk Lirası karşılığındaki birimi tutarının faturada yer almaması usulsüzlük yaratır. Bu durumda faturayı kesen tarafa Vergi Usul Kanunu uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilir.
Tax free olarak fatura düzenleyen her mükellefin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak e-Fatura portalını kullanan mükelleflerin, ihracat işlemleri ile tax free işlemlerinde e-fatura kesmesi gerekiyor.
EFaturalarınızı firma olarak kendiniz iptal etmek istiyorsanız öncelikle en yakın gümrük idaresinden “E-Fatura işlem yetkisi” almanız gerekmektedir. https://efatura.gtb.gov.tr adresinden iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Firmanızın gümrük müşaviri var ise müşaviriniz de bu faturayı iptal edebilecektir.
Türkiye birçok ülkeden daha düşük minimum harcama limitine sahip. Türkiye'de tüm ürünler için tax-free iadesi almak mümkün.
İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
Aldığınız fatura, Tax Free formu / çeki ve ürünlerle birlikte aracı Tax Free firmasına gidip para iadesi alın. Mağaza e-fatura düzenlediyse tarafınıza iletilen e-faturayı yetkiliye göstermeniz yeterli.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Yurt dışı nakliye işlemleri tevkifat kapsamında mıdır? Hayır.
Alıcı, adına gelen parayı herhangi bir ödeme yapmadan kesintisiz olarak çekebilmektedir. Bu nedenle yurtdışından gelen paranın vergisi yoktur.
Gider Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinde Özel İletişim Vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilemeyeceği, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemeyip, hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Yurt dışına gönderilen mala ilişkin yansıtma ve fiyat farkı faturaları da ihracat e-faturası olarak mı kesilmelidir? Bu faturalar da GÇB ekinde yollanıyorsa ve mal ihracı kapsamında değerlendiriliyorsa ihracat efaturası olarak kesilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri