Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL'dir. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK'dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.
01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında borçlanılacak bir gün için ödenmesi gereken tutarın alt sınırı (666,75 TL X %45=) 300,04 TL, üst sınırı ise (5.000,63 TL X %45=) 2.250,28 TL'dir.
Her yıl belirlenen asgari ücret kapsamında değişim gösteren yurt dışı borçlanması için en az borçlanılacak tutar asgari ücretin %45'i kadar olabilir. Bu miktarın 6,5 katına kadar borçlanma yapılabilmektedir.
Halen yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 6 bin 36 lira 53 kuruş ödüyor. Bu tutar yeni asgari ücretle 9 bin 1 liraya çıkacak. 1 aylık borçlanmada yaklaşık 2 bin 964 lira seviyesinde fark oluşacak.
Yurtdışı borçlanması hesaplaması yapılırken, borçlanılacak sürelerin toplam gün sayısı belirlenir ve bu sürelere günlük prim tutarı çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Örneğin, borçlanılacak 100 gün için günlük prim tutarı 30 TL ise, borçlanma tutarı 100 x 30 = 3.000 TL olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
birinde bir yıla kadar olan boşta geçen (işsizlik) süreleri dışında ikamet ettiği süreleri de (18 yaş üstü) borçlanabilir. 2-Borçlanma müracaatı nereye yapılır? adresi İstanbul/Kadıköy ilçesi olan borçlanma müracaatını Kadıköy SGK Müdürlüğüne yapmalıdır.
Türkiye'nin anlaşma yaptığı ülkelerde Türk vatandaşları diğer koşulları taşıyorsa EYT'den yararlanabilirler.
3201 sayılı kanun uyarınca yurt dışı hizmet borçlanması, yurt dışında geçmiş sürelerin Türkiye'de geçmiş gibi değerlendirilmesi imkânını tanımaktadır.
EYT Kapsamında Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Nitelikteki Süreler Yurtdışında Geçirilmelidir? Yurtdışı borçlanma hakkından yararlanılabilmesi için yurtdışında geçirilmesi gereken sürelerdir. Dolayısıyla bu süreleri bulunan kişiler EYT kapsamında emekli olabilmek için yurtdışı borçlanma talebinde bulunabilecekleridir.
Türkiye'de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması bulunmayanların sigortalılık süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerine ait borçlanma işlemleri başvuru sahibinin Türkiye'de ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerince gerçekleştirilecektir.
1- E-Devlet şifreniz ile ( www.turkiye.gov.tr ) internet adresine giriş yapınız. 2- Ana sayfada bulunan “Kurumlar” bağlantısına tıklayınız. 3- Açılan yeni sayfada “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” bağlantısına tıklayınız. 4- Açılan yeni sayfada “Yurtdışı Borçlanma Belge Sorgulama” bağlantısına tıklayınız.
Sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle kendilerine veya hak sahiplerine kısmi aylık bağlanmış olanların borçlanma işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılır.
Bu uygulama ülkemizle soysal güvenlik sözleşmesi bulunan 19 ülke (Almanya, Arnavut- luk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksem- burg, Makedonya, Slovakya ve Kore) için geçerlidir.
(2) Yurt dışı borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.
YURTDIŞINDAKİ EV HANIMLARININ YURTDIŞI BORÇLANMASI
Bilindiği üzere, yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın Türkiye'den emeklilik şartları 3201 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Söz konusu kanuna göre, yurtdışında ev kadını olarak geçirilen süreler Bağ-kur'a borçlanılarak hizmet kazanılmaktadır.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
Ülkemizin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden aşağıda belirtilen ülkelerle imzalanan sözleşmeler sağlık yardımlarına ilişkin hükümleri de içermektedir: Almanya, Makedonya, Lüksemburg, Hollanda, Azerbaycan, Hırvatistan, Belçika, Romanya, Sırbistan, Avusturya, Çekya, Karadağ, Fransa, Bosna-Hersek, İtalya, ...
Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen çalışma sürelerinin , yurt dışında bulunan ev kadınlarının ise orada geçirilen sürelerinin , borçlanma yolu ile Türkiye'de çalışılmış gibi sayılması ve varsa , Türkiye'deki çalışma süreleri ile birleştirilerek ,emeklilik aylığına hak kazanmaları mümkündür.
Nedeni ise 2019'da çıkan bir genelge. Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Yurt dışı borçlanması nasıl hesaplanır? Sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 45'i üzerinden hesaplanmaktadır.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
2023 yılında yapılan EYT düzenlemesiyle, BAĞ-KUR'lu EYT'lilerin emekli olabilmesi için gerekli prim gün sayısı 7200'e düşürülecektir. Bu değişiklikle, BAĞ-KUR'lu EYT'lilerin emeklilik yaşı; kadınlar için 58, erkekler için 60 olacaktır.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
YURTDIŞINDA ÇALIŞMA SÜRESİ EMEKLİLİKTEN SAYILIR MI? Yurtdışı çalışma süresinin borçlanılmasıyla kazanılan sigortalılık süresi Bağ- Kur'a sayılmaktadır. Yurtdışındaki çalışma ile Türkiye'de ödenilen prim 5400 güne tamamlanması halinde 2021 yılı içinde 58 yaşınızı tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri