“Yurt dışına KDV'li fatura kesilir mi?” sorusu sıklıkla merak edilir. Ülkemizde yurt dışı hizmet ve ürün satışları için KDV tahsili yapılmaz. Özel olarak KDV ödemesine tabi tutulan kulvarlar dışında ticaret erbapları ihracat faaliyetleri için KDV ödemek zorunda değildir.
Katma değer vergisinin uygulandığı ülkelerde, - İhraç olunan mal ve hizmetler, ihraç ülkesince KDV den istisna edilir. - İthal edilen mal ve hizmetler ise ithalin yapıldığı ülke tarafından KDV ye tabi tutulur. Çünkü KDV bir işlem vergisidir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Ürün / Mal Satışı Faturaları
İhracat e-Fatura, yurtdışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesilir. İhracat e-Fatura hazırlanıp, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük Ticaret Bakanlığına iletilir. Gümrük Ticaret Bakanlığı otomatik olarak referans numarası içeren belgeyi gönderir.
İlgili 25 soru bulundu
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Buna göre, Kuzey Kıbrıs'ta verilen bu hizmetler Türkiye'de yapılan hizmet sayılamayacağından, KDV nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle, yurt dışında ifa edilen bu hizmetlere ilişkin olarak düzenlenecek faturada KDV hesaplanmayacaktır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanabilen faturalarda, isteğe göre iki dil de birden kullanılabilir.
KDV Kanunu'nun 11/1 (a) maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV'nden müstesna olduğu belirtilmektedir.
Avrupa'nın tüm ülkeleri de dahil olmak üzere dünya çapında 170'ten fazla ülke mal ve hizmetlere Katma Değer Vergisi (kısaca 'KDV'; Value-Added Tax) uygular. Avrupa Birliği (AB) Üyesi Devletlerin KDV oranları, AB tarafından bir şekilde uyumlu hale getirilmiş olsa da, ülkeler arasında değişiklik göstermektedir.
Malın teslimi söz konusu olup ancak KDV Kanunu'nun 11'inci ve 12'inci maddeleri gereği tam istisna kapsamında KDV'den istisna olacaktır. Serbest bölgelere yapılan ihracat: Serbest bölgelere yapılacak ihracat, ihracat mevzuatı hükümlerine tabidir.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
KDV Kanunu uyarınca, konut veya iş yerlerinin ilk tesliminde satış bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yabancılara ve 6 aydan fazla süre yurt dışında mukim Türk vatandaşlarına KDV istisnası uygulanmaktadır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir. 2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Burada e-arşiv zorunluluğu ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak yerinde olacaktır: GİB'in yeni yayınladığı tebliğe göre; aynı gün içinde aynı müşteriniz için yurt dışına kestiğiniz faturalar KDV dahil 30 bin TL'yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
TC vatandaşı olmayan kişilere kestiğimiz faturalarda, pasaport numarasını yazarak fatura kesiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri