Yürüyüş, beyine giden oksijen miktarını arttırır ve daha sağlıklı – yaratıcı düşünmenizi sağlar.
Her gün düzenli olarak 30 dakika yürüyüş yapmak öncelikle ruh sağlığına iyi gelir. Psikolojik sorunlar ile daha kolay baş edilebilir. Hafıza ve bellek üzerine olumlu yönde etkileri vardır ve yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığı ile ilgili faydaları görülmüştür.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır. Üstelik her gün 45 dakika yürümek yeterlidir.
Tempolu 30 dakikalık yürüyüş yaklaşık 200 kalori enerji harcanmasına neden olur. Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır.
İlgili 35 soru bulundu
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığınızı korumanız için en iyi yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Stresinizi azaltır. Yürüyüş yapmak strese de birebir.
Yürüyüş; kan akışını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve bazı beyin damarsal hastalıkların riskini azaltır. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarını sağlar.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Uzmanların pek çoğu etkisi yüksek olan egzersizlerden olan yürüyüş için en verimli zamanın akşamüstü olduğu görüşündeler. Bununla beraber sabah saatlerinde ya da gün içinde 30 dakikalık yürüyüşlerle hayatınıza hem hareket hem de sağlık katabilirsiniz.
Açık alanda ya da evinizde yapacağınız kısa süreli fakat etkili bir yürüyüş ile sağlıklı kalmak mümkündür. Düzenli bir şekilde devam ettirdiğiniz tempolu yürüyüşlerde kalori açığı oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde kilo verme sürecine olumlu katkı sağlarsınız.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Yürüyüş temposu da harcanılan kalori miktarını etkiler. Saatte 3 kilometrelik bir hızla yapılan yürüyüş hafif tempolu, saatte 4 kilometre hızla yapılan yürüyüş orta tempolu ve saate 5 kilometre ve üstünde bir hızla yapılan yürüyüş ise hızlı tempolu yürüyüş olarak tanımlanır.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
/h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır. Bu da 1 km . lik bir yolu 12 dk. gibi bir sürede alacak demektir.
Haftada en az üç kez, 20-30 dakika yürünmeli
Nurten Korkmaz, “Aerobik egzersiz yürüme ile yapılabilir. Haftada en az 3 gün, kişinin kondüsyonuna bağlı olarak 20 - 30 dakika aralığında yapılan yürüme egzersizi 65 yaş üzerindeki kişilerde vücut ihtiyacını karşılar.
Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri