Yürüyüş sırasında teri emen pamuklu kıyafetler veya teri dışarı veren özel kumaşlar seçilmelidir. Naylonlu, teri dışarıya bırakmayan ve teri cildin üzerinde tutan kıyafetler cilt ve doğru performans açısından zararlıdır. Yürüyüş yapıldığı sırada hava şartlarına göre giyinilmelidir.
Yürüyüş montu, polar ve kazak
Pamuklu veya polar malzemeden üretilmiş kıyafetler idealdir. Uygun bir yağmurluk ile ıslak havalarda yağmurdan korunaklı bir yer bulana kadar yürüyüşünüze rahatlıkla devam edebilirsiniz. İyi bir yağmurluk öncelikle su geçirmez ve nefes alan malzemeden olmalıdır.
Doğa yürüyüşlerinde genel olarak giysimiz katmanlar halinde olmalıdır. İç giysi ve ara katmanlar soluk alabilen, hafif ve kuruması kolay kıyafetler olmalıdır. Vücudu koruyacak dış katman kıyafetleri ise rüzgar ve su geçirmeyen malzemeden üretilmiş olmalıdır.
Rahat hareket etmenizi sağlayan esneklik sunan trekking pantolonları tercih edin. Su ve rüzgâr geçirmez özellikleri olan pantolonlar, daha zorlu koşullarda koruma sağlar. Şort veya tayt gibi alternatifler de sıcak havalarda tercih edilebilir. Trekking için katmanlı giyinmek önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Hava geçirgen malzeme olarak kullanılan kumaşlar ise koşu, bisiklet, trekking gibi aktiviteler için idealdir. Bu kumaşlar, genellikle poliüretan, poliamid ve poliester gibi sintetik malzemeler kullanılarak üretilir. Bu malzemeler, yüksek mukavemet, esneklik, su geçirmezlik, hava geçirgenlik gibi özellikler sunar.
— Açık ve düz bir alanda bir insan 5 km . /h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır.
Hafif, teri dışarı atan kıyafetler giyin; pamuklu kıyafetlerden kaçının. Yazın yürüyüş yaparken giyeceğiniz kıyafetler hem rahatlık hem de işlevsellik açısından önemlidir. Güneş ışınlarını emen koyu renk kıyafetler yerine bunları yansıtacak açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin.
56 kilo ağırlığa sahip olan bir kişi hızlı tempoya sahip bir saatlik yürüyüşte 240 kalori yakarken, 70 kilo olan 300 kalori ve 80 kilo olan yaklaşık 360 kalori harcar. Yürüyüşün koşu bandında ya da açık havada yapılması da harcanan kalori miktarını etkiler.
Hiking çantasında olması gereken malzemeler ise şöyle; yürüyüş yapacağınız hava koşullarına uygun kıyafetler, güneş gözlüğü ve güneş kremi, pusula ya da harita, ilk yardım çantası, bıçak, düdük, fotoğraf makinesi, hayvanlar ya da bitkiler hakkında bilgi edinebileceğiniz kitapçıklar ve en önemlisi minimum yarım litre su ...
Yiyecek: Sağlıklı bir sandviç, meyve ve kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, kuru incir ve kuru kayısı gibi) doğa yürüyüşü için ideal yiyecekler. Fazla tuzlu veya fazla şekerli yiyecekler sizi normalden daha fazla susatacağı için tercih etmemekte fayda var.
Soğuk havalarda yürüyüş kıyafetleri; içlik, orta giyim ve dış giyim olmak üzere üç kat olmalı. En alt kademeden başlayacak olursak öncelikle içliğinizi terletmeyen sentetik ürünlerden tercih etmenizi tavsiye ediyoruz; çünkü pamuklu ürünler terinizi emer, ıslanır ve kuruması uzun sürer.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme (germe) egzersizleri yapılmalıdır. Bu, gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi, kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Yürüyüş yaparken daha çok hava geçirgenliği olan ve ayağınızı terletmeyen ayakkabılar tercih etmelisiniz. Giyilen ayakkabının üzerindeki havalandırmanın yeterli olması gereklidir. Fileli spor ayakkabı hem esneklik hem de hava geçirgenliği açısından ayağınıza hava aldırdığından konfor kazandırır.
Doğa yürüyüşü, doğada günübirlik (hiking) veya birkaç günlük (trekking) gerçekleştirilebilen; sadece yürüyüş amaçlı olabileceği gibi başka bir doğa sporu yapmak için araç da olabilen bir doğa sporudur.
Tırmanış ya da inişlerde eklem sakatlıklarını önlemesi, yükün vücudun alt ve üst kısımları arasında dengeli dağılmasına olanak tanıması ve enerjinizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olması, baton kullanımının fiziksel sağlığınız açısından sağladığı faydalar arasında sayılır.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Genellikle günde minimum 30 dakika yürüyüş yapılması tavsiye edilir. Tek seferde 30 dakika yürümek sizi zorluyorsa, günde 3 defa 10'ar dakikalık yürüyüşlerle başlayıp zamanla süreyi artırabilirsiniz. Amacınız yürüyüş ile kilo kaybetmek ise günde 30 dakikadan daha fazla hareket etmeniz gerekir.
Hiking esnasında asla konaklama yapılamaz diye bir kural elbette yok, ancak bu daha çok hiking & camping olarak anılan keyfi bir aktivite olarak görülüyor. Bir anlamda konar göçer hayatı simgeleyen trekking'de ise konaklamak, yani geceyi çadırda geçirmek ve rotaya ertesi gün devam etmek ise keyiften ziyade zorunluluk.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Outdoor pantolonlar, doğada gerçekleştireceğiniz yürüyüşler için ihtiyacınız olan esneklik ve rahat hareket kabiliyetini sunar. Bol ve rahat kalıpla tasarlanan outdoor pantolonlar, doğanın zorlu şartlarına karşı vücudunuzu rahatça hareket ettirebilmeniz için özenle tasarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri