Diş teli tedavisinde takip edilecek süreç, yapılan ilk doktor randevusunda belirlenir. Çekilmesi gereken dişler çekildikten sonra diş teli uygulamasına geçilir.
İlk Ortodontik Muayenede ne yapılır ? Ortodontik tedaviye başlamadan önce hastanın ağızında hiç bir çürüğün olmaması, dolguların sağlam olması, diş etlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bunlar kontrol edilir, tedavi için uygun ortam var ise tedavi planlanıp, tedaviye başlanır.
i.
İlk randevuda doktorunuz kapsamlı bir ortodontik muayene yapacak, ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı şayet gerekli ise ne zaman yapılması gerektiği konusunda size bilgi verecektir. Doktorunuz, tedavinin yaklaşık ne kadar süreceği ve tedavi maliyeti ile ödeme alternatifleri konusunda da sizi bilgilendirecektir.
3 – Braket ve Diş Telinin Takılması
İlk etapta sadece üst çenede yer alan dişler üzerinde çalışılmaktadır. Hastanın dişleri üzerinde rahat çalışabilmek için dudak yanak ekartörleri kullanılır. Daha sonra her bir diş üzerine braketlerin sabitlenmesi için diş sağlığına zarar vermeyen yapıştırıcılar sürülür.
Diş teli tedavisi genellikle iki aşamada planlanmaktadır. İlk aşama diş tellerinin takılması ve eğri dişlerin düzeltilmesinin sağlanması aşamasıdır. Bu aşamadan sonra diş telleri çıkarılır ancak eğri dişlerin eski yerlerine kaymasının önlenmesi gerekir ki burada ikinci aşama başlar.
İlgili 17 soru bulundu
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
Diş tellerinin takılma süresi uygulanan yönteme göre değişmektedir. Dişlerin üzerine ortodonti uzmanı tarafından tek tek yapıştırılan direk yöntem ile eğer herşey tek seansta yapılacaksa 1.5 saat civarında sürmektedir. Bazan tek çene ile başlanmakta, bazan azı dişleri daha sonra yapıştırılmaktadır.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Fakat diş teli takma işlemi artık daha yeni, teknolojik ve etkili bir yöntem olan dolaylı yapıştırma yöntemi ile çok daha kolaylaşmıştır. Hastanın koltukta oturma süresini kısaltan bir uygulamadır. Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak bir kalıp hazırlanır.
Diş Teli Takmadan Önce Dişlerinizi Temizleyin
Ardından, randevunuzdan önce dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmanız ve gargara yapmanız daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir ve ortodontistinizin işlerini hızlandırabilir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş tellerinin ortalama olarak ayda bir kez kontrolü yapılır. Bu kontroller esnasında dişin hareket etme seviyesine göre tel sıkılır. Ortalama tedavi süresi ise 1-1.5 yıl kadardır.
Diş teli tedavisi genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-5 haftada bir kontrolleri yapılır.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Devlet Hastanelerinde Diş Teli Ücretli Mi ? Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi olmak ücretli değildir. Herhangi bir sağlık güvenceniz var ise, devlet hastanelerinde bu işlemi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş telinde yasak yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içecekler yasaktır. Çok içmek isteyen hastalar için az ve pipetle içmeyi öneririz. Asit braketlerin yapışkanını erittiğinden yasaktır. Tedavinizin geleceği için hiç tüketmemenizi öneririz.
Ücretsiz diş teli tedavileri bireylerin belirli yaş dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir.
Diş teli; çoğunlukla bozuk olan diş yapısını düzeltmek amacıyla uygulanan bir tedavidir. Fakat bunun yanında dişi ayrık olan, dişi kırık olan ve dişi çıkmayan kişilerde de uygulanmaya müsait bir işlemdir.
Dişlerinde çapraşıklık, düzensiz dizilim ve benzeri sorunlar olan çocuk, genç veya yetişkin herkes diş teli tedavisi yaptırabilir. Dişe tel takma işleminde, üst yaş sınırı yoktur. Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri