22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı'nda 3 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla su seviyesi 188,41 metreye, depolanan su miktarı ise 1,5 milyar metreküpe ulaştı. Yusufeli Barajı'nda hâlihazırda depolanan su miktarı, Ankara'nın 3 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaştı.
Planlama dahilinde kontrollü olarak devam eden su tutma işlemiyle barajdaki su seviyesi 680,89 kotuna, su yüksekliği 177,39 metreye, depolanan su miktarı da 1 milyar 227 milyon metreküpe ulaştı.
Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 177 metreyi geçti - YouTube.
2 Kasım 2022 tarihinde su tutulmaya başlanılan Yusufeli Barajı'nda elektrik enerjisi üretimi için ıslak testlere başlandı ve Ünite-3'ün ilk türbin döndürme işlemi başarıyla gerçekleştirildi. 275 metre ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES elektrik üretimi için gün sayıyor.
Baraj gövdesi üzerinde yer alan 2,940 m3/s deşarj kapasiteli 3 gözlü dolusavaktan bırakılan sular, 130 m uzunluk ve 35 m taban genişliğinde olacak şekilde projelendirilen ve tabanda 3.0 m kaplama kalınlığına sahip, taban ve yan duvarları donatılı olarak imal edilen enerji kırıcı havuzda (EKH) toplanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Çoruh Nehri üzerinde, Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin barajlarından sonra inşa edilen ve 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 54 metreyi, su miktarı ise 30 milyon metreküpü geçti.
Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapım çalışmaları devam eden baraj inşaat sahasında meydana gelen kazada 1 işçi öldü, 3 işçi de yaralandı.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
DSİ Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, gövde yüksekliği 250 metreye çıkan Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES'i geride bıraktı.
Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek Barajı Yusufeli elektrik üretmeye başladı.Toplam 558 MW mekanik, 548 MW elektrik kurulu gücüne sahip santralin yıllık 1827 GWh üretim yapması planlanıyor.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda, su seviyesi 63 metreye ulaşarak dip savakların seviyesine geldi.
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nden besleniyor. 558 megavat kurulu güce sahip olacak. Yıllık enerji üretiminin 1,9 milyar kWh/yıl olması planlanıyor. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak.
Devamında da ikinci faz imalatlarımız devam ediyor. Yıl sonu itibarıyla bütün imalatlarımızı tamamlayıp inşallah barajımızda su tuttuktan sonra elektrik enerjisi üretmeye başlayacağız. Santral binasında toplamda 250 personel geceli gündüzlü vardiyalı bir şekilde çalışıyor.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
Yusufeli, Artvin ve Borçka'nın içerisinden geçtikten sonra Borçka'nın Muratlı kasabasından geçerek burada il ve ülke sınırlarını terk eder ve Batum'da Karadeniz'e dökülür.
Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 29 Nisan itibarıyla Yusufeli Barajı'ndaki su seviyesi 630,18 kotuna, su yüksekliği 126,68 metreye, depolanan su miktarı da 398,67 milyon metreküpe ulaştı.
Kaynak: www.dsi.gov.tr. Yusufeli Barajı ve HES'in inşaatı neticesinde oluşacak baraj gölü, Yu- sufeli ilçe merkezini ve 3 köyünü tamamen su altında bırakacaktır. Ay- rıca 16 köy ve/veya arazileri de kısmen su altında kalacaktır.
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri