Uzun süre saklanabilme özelliğine sahip olan süzme yoğurt, ülkemizde hem sade olarak tüketilmekte hem de çorbalarda, soslarda, tatlı, salata, poğaça yapımında ve hatta bazı bölgelerde yeşil biberle birlikte fermente edilerek yemeklerin yanına çeşni olarak da sıklıkla tüketilmektedir.
Süzme yoğurt, torbaya konularak suyunun süzülmesi ile elde edilen yoğurt türüdür. Normal yoğurda göre koyu kıvamlıdır. Ekmeğe sürülerek tüketilebilir.
Aç karnına yenebilecek diğer yoğurt çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: Süzme yoğurt, organik yoğurt, light yoğurt ve probiyotik yoğurt.
Süzme yoğurt ile normal yoğurdun farkı genelde bilinmiyor. Normal yoğurt suyundan arındırılıp süzme yoğurt elde ediliyor ve süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunuyor ve süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyumdan daha zengin. Kilo vermek isteyenler için süzme yoğurt oldukça idealdir.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
İlgili 36 soru bulundu
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Sıvının çoğu çıkarıldığından, süzme yoğurdun farkı normal yoğurttan çok daha kalın ve keskin olmasıdır. Ayrıca daha fazla süt gerektirdiğinden genellikle daha pahalıdır.
Süzme yoğurt yoğurdun süzülerek suyunun çıkarılması sonucu oluşan yoğurda verilen addır. Yapılan araştırmalara göre süzme yoğurt normal yoğurttan daha sağlıklı ve yararlıdır.
Süzme yoğurt normal yoğurdun iki katı protein içerdiği için daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre öğleden sonra ara öğün olarak süzme yoğurt tüketen kişiler daha uzun süre tok hissediyor.
Süzme yoğurdun sindirimi kolaydır. Süzme yoğurt diyabet hastaları ve düşük karbonhidratlı diyet yapanlar için tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biridir.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Özellikle geceleri yenen bir porsiyon yoğurt, önemli bir miktarda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve vitamin B5 içermektedir. Yoğurt ayrıca, kırmızı kan hücrelerini korur ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan B12 içerir.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Süzme yoğurdun başlıca faydalarından bir tanesi içerdiği probiyotikler. Süzme yoğurtta bulunan probiyotiklerle aldığınız iyi bakteriler, sağlıklı bir sindirim sağlar.
Akşam Yoğurt Yemek Zayıflatır Mı? Uzmanlar, akşam öğünlerine yoğurt eklemenizi önermektedir. Sebze ve bakliyat yemeklerinin yanında tüketilen 1 kase yoğurt, doyuruculuk sağlayacağı için daha çok yemenize engel olur.
Aşırı tüketime bağlı olarak her şeyde olduğu gibi Yoğurdun Zararları da vardır. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ishal ve gaz gibi problemlere yol açabilir. Hazır yoğurtların içine uzun ömürlü olmaları için katkı maddeleri ve koruyucular koyarlar.
Süzme yoğurt çok düşük kalorilidir. Kilo aldırmaz. Hatta bol miktarda protein içerdiğinden zayıflamaya yardımcı olur. Yapılan bilimsel çalışmalar süzme yoğurt gibi proteinli gıdaların zayıflamakta çok etkili olduğunu göstermiştir.
KİMLER TÜKETMEMELİ? Süt alerjisi olan hastalarda süt proteini ve süt proteini içeren tüm ürünlerin tüketimi kesildiği için yoğurdun diyetten çıkarılması gerekir. Bunun yanında laktoz intoleransı ileri düzeyde olan bireylerin diyetlerinde hiç laktoz bulunmaması gerekir, bu yüzden yoğurt tüketemezler.
Kemik sağlığı için son derece önemli bir besin olan süzme yoğurtta bulunan kalori miktarı 100 gramında 62 kcal olmaktadır. 1su bardağı yaklaşık 180 gr süzme yoğurtta ise 112 kcal yer almaktadır.
750 gr62,60 TL/kg.
Hazırlanan süzme yoğurt ağzı kapatılabilen saklama kaplarında saklanmalıdır. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Yoğurt yaptıktan sonra süzme yoğurt ve ekşimik ayran yapma faslına geçebiliriz. Süzme yoğurt yapmanın esası yoğurdun içindeki suyun bir kısmını uzaklaştırmaya dayanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri