İrmik, durum buğdaylarının öğütülerek elenmesiyle ortaya çıkan bir un çeşididir.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
İrmik unu sarı büyük tanelere sahip, buğdayın 125-140 mikrometre arasında üretilmesi ile elde edilen bir besindir. Türk mutfağında ve dünyada çoğu yemekte kullanılır. Çok fonksiyonlu bi yapısının olmasının yanı sıra aynı zamanda besin değeri yüksek bir üründür.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur. İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
İrmik unu, ana malzemesinin irmik olması nedeniyle gluten içeren gıdalar arasında bulunuyor. Gluten diyetinde glutensiz irmik unu kullanılabilirken, irmik unu alternatifi olarak darı irmiği de tercih edilebiliyor.
Durum buğdayından elde edilmiş çeşitlik buğday unu. Makarna yapımında, ekmek ve pizzalarda gevrek bir yapı kazandırmada kepekli unlara alternatif olarak kullanılır.
*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar.
İrmik sarı renktedir ve sert bir buğday çeşidinden yapılır. İrmik yüksek miktarda glüten ve önemli miktarda protein içerir. Beyaz Unun Kullanım Alanları: Çok amaçlı beyaz un pahalı olmadığı için evlerde en çok kullanılan un çeşididir.
İrmik yapımı için ilk öncelikle, durum buğdayı olması gerekiyor. Durum buğdayı iyice temizlenmeli ve elek içerisine konmalıdır. Temiz durum buğdayı elendikten sonra, irmik unu elde ediliyor. İrmik unu diğer unlara göre gür yapıda olduğundan kullanılan elekler buna göre değişebiliyor.
Grup: Tahıllar ve ekmek
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer. Bu gruptaki besinler karbonhidrat yönünden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar.
Ancak irmik kilo aldırır mı sorusunun cevabı oldukça basittir. Evet gereğinden fazla tüketimde irmik kilo almanıza neden olacaktır. Aynı zamanda irmik uzun süre tok kalmanıza yardım edecek ve kan şekerinizi oldukça yavaş yükseltecektir.
- Yüksek karbonhidrat ve enerji içeriğiyle zayıflama diyetlerinde irmik kullanımı, aynen beyaz veya esmer unlarda olduğu gibi diyetisyenin öngördüğü miktarlarda olduğu sürece bir sakınca oluşturmamakta aksine düşük glisemik indeksi ve kolay sindirilebilir oluşuyla önerilmektedir.
İrmik bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Protein değeri en yüksek olan durum buğdayı irmiğini, bebeklerin en kolay sindirebildiği en ince haliyle siz minik gurmelerimize sunuyoruz. İnce bebek irmiğinin sindirimi, iri taneli irmiğe nazaran daha kolay olduğu unutulmamalıdır.
Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
Sarı un, ismini üretildiği sarı renkli buğdaylardan almaktadır. Bir diğer adı ise durum buğday unudur. Ve bu un türü normal buğday ununa göre çok daha yüksek protein ve besin değerlerine sahiptir. Bir diğer adı durum buğday unu olan sarı buğday unu, lezzet olarak diğer unlardan bir adım öndedir.
Atalık buğdaylar (yerli buğdaylar) , binlerce yıldır değişen iklim ve ortam koşullarına uyum sağlayarak günümüze ulaşmış oldukça güçlü tohumlardan elde edilmektedir. Bu tohumlardan yetişip gelen buğdayların öğütülerek un haline getirilmesiyle “atalık buğday unları” elde edilir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Glütensiz unlara badem unu, kinoa unu, Hindistan cevizi unu, nohut unu, keçiboynuzu unu, karabuğday unu, pirinç unu, mısır unu örnek verilebilir.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
İrmik çeşitleri; ruşeymli irmik, mısır irmiği, buğday irmiği ve bebek irmiği olarak ayrılıyor.
Önce irmiği katın ve yaklaşık 5 dakika iyice karıştırın.Bu çok önemli zira irmik sıvı ile karışınca şişer eğer irmik ve unu birlikte katarsak irmik şişene dek hamur cıvık sanılıyor ve fazladan un veya irmik katılıyor buda tatlımızı sertleştirir. Ayrıca irmik artarsa şerbette yetmez tatlı sert ve kuru olur.
Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir. Bulgur rengini buğdaydan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri