Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğaz İltihabı Kaç Günde Geçer? Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer.
Yutak ve bademciklerde meydana gelen enfeksiyonlar boğaz iltihaplanması olarak adlandırılır. Bakteri ve virüslerin yanı sıra pek çok farklı hastalık nedeniyle de ortaya çıkabilen boğaz iltihaplanması ağrı, şişlik, öksürük, yutkunmada güçlük çekme gibi belirtilerle kendini gösterir.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bol Miktarda Sıvı Tüketme: Sıvı tüketmek vücuttaki su dengesini korur ve boğazın nemli kalmasını sağlar. Sıcak çay, su, bitki çayları ve taze meyve sularının tüketilmesi fayda sağlayabilir. Tuzlu Su Gargara: Tuzlu suyla gargara yapmak, boğazdaki iltihabı hafifletebilir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğaz iltihaplanmaları arasında en çok etkilenen bölgelerden biri olan bademcikler genellikle beta hemolitik streptokoklardan dolayı iltihaplanır. Bu durum tonsilit olarak adlandırılır. Yutak iltihabı olarak bilinen farenjit gelişmesi halinde ise bu durum genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Viral enfeksiyonlar, faranjit olarak adlandırılan boğaz iltihabı için en yaygın neden olarak gösterilir. Faranjit yani tam Türkçe karşılığı ile yutak iltihabı için etken olabilecek bazı yaygın virüsler şunları içerir: Soğuk algınlığına (nezle) sebep olabilen rhinovirus, coronavirus veya parainfluenza virüsü
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
Pharyngitis yutağın (farenks) iltihaplanmasına (enflamasyon) yani yutak iltihabına verilen isimdir. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olan farenjit sıklıkla boğaz ağrısı veyaboğaz yangısı olarak anılır.
Geçmeyen boğaz ağrısı altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kronik boğaz ağrısı, reflü hastalığı, bademcik iltihabı, sinüzit, tümörler veya alerjiler gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti olan kişiler mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalıdır.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.
Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır. Baş ağrısı ve ateş için bir ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
Bademcik iltihabı, enfeksiyon bademciklerde iltihaplanma, tahriş ve şişmeye neden olduğunda ortaya çıkar. Çocuklar arasında yetişkinlerden olduğundan çok daha yaygındır. Bademcik iltihabının kendisi bulaşıcı değildir.
Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bademcik ameliyatlarından sonra ilk verilen gıda dondurmadır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri