Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
10 sene önce 40-45 günde 2 kg canlı ağırlığa ulaşabilen bu hayvanlar, günümüzde. 6 haftalık bir sürede 2-2,5 kg canlı ağırlığa ulaşmakta ve ülkemiz hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük pay sahibidirler.
Eti için beslenen etlik piliçler 45 günde kesilirken; köy tavuğu dediğimiz çoğunlukla da ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlamış damızlıklar olan tavuklar ise neredeyse 15 ayda kesilir. Sofralık yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise ortalama 22-23 ayda kesime giderler.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Tartılarak satılmakta ve bir tavuk ortalama 2,5 kg arasında gelmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
4.5 milyon adet yumurtalık 12 milyon adet kesimlik tavuk besliyorlar. Günde 4 milyon adet yumurta üretimleri var. Günde 350 bin adet tavuk kesiyorlar.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir" ifadelerini kullandı.
Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Bunun sebebi fiyatların arz-talep dengesine göre belirlenmesi. Ülkemizde parça piliç ürünlerine talep bütün tavuğa göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı bütün piliç ürünlerinin fiyatı daha düşük oluyor.
Bir tavuk ya köy tavuğudur ya da organik tavuktur. “Organik köy tavuğu” diye bir şey yoktur. Doğal kelimesi organik üretim yapmayan üreticilerin arkasını sığındığı, içi boş bir kavram. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor.
Bu anlamda salma tavukçulukta Ataks'ın yeri bir hayli önemlidir. Günlük olarak 80-100 gram yem tüketimi gerçekleştirir ve tavuk tam olarak büyüdüğünde ise 1300-2200 gram arasında değişiklik gösterir.
Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
Östrojen yani kadınlık hormonu erkeklerde büyük göğüs gibi durumlar ortaya çıkarıyor. Kadınlık hormonu ise erkeklerde daha nice sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden tavuk tüketmek erkekler için zararlı.
Tavukların günde kaç tane yumurta verdikleri merak edilen bir konudur. Yumurtanın oluşum süresi 24 saattir. Günümüzde en verimli tavuklar yıllık olarak 250 ile 300 arası yumurta verir.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Eti için beslenen etlik piliçler 45 günde kesilirken; köy tavuğu dediğimiz çoğunlukla da ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlamış damızlıklar olan tavuklar ise neredeyse 15 ayda kesilir. Sofralık yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise ortalama 22-23 ayda kesime giderler.
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavukluk bir tesis masrafları çıktıktan sonra 6000-7500 TL arasında kar bırakabilir.
Dolayısıyla 500 tavuk günde 14 komi yumurta üretiyorsa ayda 14.30= 420 koli yumurta üretmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri