Yutkunma zorluğu grip ve faranjit hastalıklarının belirtilerinden biridir. Siyah kıllı dil hastalığı (SKD) teşhisi konmuş kişiler de konuşmakta ve yutkunmakta zorluk çekebilir. Ne yapılırsa yapılsın belirtiler kaybolmuyorsa mutlaka kulak - burun - boğaz bölümünden randevu alınmalıdır.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Yutma güçlüğü bazen herhangi bir tedavi yapılmadan da kendi kendine geçebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır.
Kişi çok hızlı yemek yediğinde veya yiyecekleri yeterince çiğnemediğinde de yutma güçlüğü ortaya çıkabilir. Her yutma güçlüğü kansere bağlı değildir.
Yutma zorluğu zaman zaman herkesin başına gelen bir durumdur. Bununla birlikte stres ve depresyon dönemlerinde psikolojik olarak ortaya çıkabilir.
Ayrıca bu bölgelerde sebzeden fakir daha çok kırmızı et ağırlıklı beslenme de yemek borusu kanseri görülmesindeki nedenler arasındadır. Yemek borusu kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğü veya boğazda takılma hissi şeklindedir. Bu sorunu yaşayan hastalar kısa sürede kilo kaybetmektedir.
Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir.
Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir? Ortada herhangi bir fizyolojik sebep yokken kişinin yediklerinin boğazına takılacağı, yediklerini yutamayacağı gibi kaygılar içinde olmasına psikolojik yutkunma zorluğu denir.
Genel olarak boğazda doluluk hissi çoğunlukla asit reflüsü üzerinden meydana gelir. Aynı zamanda GÖRH hastalığı üzerinde de yaşanan bir durum olarak ön plana çıkar. Bu konuda yanma ya da tahriş boğaz bölgesinde oluşur ve bu belirtiler ile beraber etkisini gösterir.
En basit olarak boğazda takılma olmasının sebebi boğaz kuruluğu olarak tahmin edilmektedir. Aynı zamanda boğazda oluşan gıcık hissine psikolojik sorunlarında sıklıkla sebep olduğu bilinmektedir. Kaygı ve stres bozuklukları da tetikleyici sebepler arasında bulunmaktadır.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Enfeksiyondan dolayı ortaya çıkan boğazda takılma hissi, antibiyotik ilaç türleriyle tedavi ediliyor. Bireylerin diğer zamanlara göre daha iyi beslenmesi ve bol su tüketmesi gerekiyor. Kullanılacak olan ağrı kesici ilaçlar da, boğazda yaşanan takılma hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliyor.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Yutma Fobisine Neden Olan Unsurlar Nedir? Geçmişte tıkanmak veya boğulmakla ilgili yaşanmış kötü bir tecrübe sonucunda ortaya çıkmaktadır. Geçmişte yemek yerken zorlanan veya boğulma tehlikesi geçiren bireyler, boğulmalarına yol açan yiyeceği tüketmekten kaçınmaya ve tekrar boğulacaklarını düşünmeye başlamaktadır.
Oral safha : Yutkunmanın istemli safhasıdır. Dilucu, alt ve üst kesici dişlerin lingual ve palatinal yüzeylerine değerek yukarı kalkar ve bu arada yutulacak cisim dil sırtına taşınır. Bu sırada yumuşak damak yukarı kalkar, larenks ve hyoid ke mik yukarı doğru hareket eder.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri