Hareketli bölgelerdeki kesikler için yuvarlak yara bandı kullanılır. Yuvarlak olanlar oval yaralara yapıştırılır. Aşı sonrasında, kan alma işlemlerinden sonra da yuvarlak veya kare şekilli mini bantlar tercih edilir. İnce çizik ve sıyrıklarda uzun şeritli olanlar ideal bir seçenektir.
Steril bandajlar ve yara örtüleri, yaranın üzerini örterek, dış etkenlerden korunmasını sağlarlar. Bu, yaranın temiz ve steril kalmasına yardımcı olur, böylece yaranın iyileşme sürecini hızlandırır ve aynı zamanda enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır.
Yara bandı, sadece küçük kesik ve çiziklerden, sıyrıklardan veya yüzeyel yaralanmalardan kaynaklanan basit yaralara uygulanabilir. Ancak, derin yaralarda, yanıklarda veya ciddi travmalarda profesyonel tıbbi yardım alınmalıdır.
Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur. Örtülecek kuru gazlı bezler yaraya yapışırsa ve bir dahaki uygulama çok zor olur. Bunu önlemek için daha önce yaraya yapışmayı engelleyen hazır yara iyileştirici krem emdirilmiş gazlı bez açık yaraya örtülür. Bunun üzerine gazlı bez içeren yapışkanlı hazır bant yapıştırılır.
Özellikle diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişiler en ufak sıyrığı bile önemsemelidir. Yara iyice temizlendikten sonra en azından bir yara bandı ile kapatılmalı ve takip eden bir hafta boyunca enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Bizim yara bandımız yaranın hava almasını sağlıyor ve yaraya direkt teması daha kolay sağladığı için bu şekilde yaranın iyileşmesine destek oluyor. Kozanın kendi özelliğinden ve porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakika içerisinde durdurabiliyor.
Yara bantları; küçük sıyrıkları, kesikleri ve az kanayan yaraları kapatmak için kullanılır. Kullanılma amacı kir, mikrop ve su gibi maddelerin yaraya ulaşmasını engellemektir. Bu sayede yaraların enfeksiyon ve mikrop kapma riskini azaltarak iyileşme sürecini hızlandırır.
Yeni yara bandıyla yuvarlak yaralar sekiz gün sonra yüzde 96,8 oranında kapanırken, diğer bantlarla yüzde 76,4 ila 79,9 oranında kapanmış. Yara bandı uygulanmadığı taktirde ise aynı zaman zarfında yaraların sadece yüzde 45,9'u kapanmış.
Sivilce (akne) üstüne yara bandı yapıştırılır mı? Sivilce(Akne) üzerine yara bandı yapıştırılmamalıdır, kapalı havalanamayan ortamlarda mikroorganizmalar daha çok çoğalabilir, kıl kökü de kapalı kalınca içine hapsolan yağ, kir vs iyileşmeyi geciktirir.
Temiz ve dezenfekte edilmiş makas ile yaranın boyutuna uygun uzunlukta kesin. Yaraya uygulayın. Bandı günde en az 2 kez değiştirin.
Yara bantları, hava geçirgen yapısı sayesinde hem yarayı korur hem de yaranın iyileşmesine destek olur. Yara bandı çeşitleri denildiğinde sıralayabileceğimiz ürünler; klasik yara bantları, topuk bantları, su geçirmez yara bandı çeşitleri veya esneyebilen yara bantları gibi pek çok özellik ve kullanım alanına sahiptir.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Yaranın dış etkenlerden, bakterilerden ve mikroplardan korunması için uygun şartlarda yara bandı kullanılması önerilir. Teknik Özellikler Her bir yara bandı tek kullanımlıktır. Medikal yara bandı kir tutmaz, neme ve tere karşı dirençlidir. Dış yüzeyi plastik malzeme kullanılarak üretilmiştir.
Kalan yapışkanı , 90⁰ alkol ile temizleyebilirsiniz. Bir kompresin üzerine bir kaç damla alkol dökün ve alkolü yara temas ettirmeden yapışkan izi nazikçe çıkartın.
BepanJel, aynı zamanda hasar görmüş cildin iyileşme sürecini hızlandırmada etkilidir. Yara yüzeyini örterek nemli bir ortam yaratır ve böylece iyileşme sürecini hızlandırmaya destek olur.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Yaraların iyileşme sürecinin ilk aşamasında kanın pıhtılaşmasıyla kanama durur. Kan pıhtısının yüzeyi hava ile temas ettiğinde sertleşir ve yara kabuğu oluşur.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Yara izi tedavisinde cilt yüzeyinin özel ekipmanlarla çıkarılmasını içeren bir dermabrazyon uygulaması yapılabilir. Bu uygulama ile kabarık veya çökük bir yara izinin görünümü iyileştirilebilir. Bununla birlikte yüzeysel olan izler için daha az invaziv işlem içeren mikrodermabrazyon uygulaması da yapılabilir.
Yara iyileşmesi sürecini tetikleyen ana hücreler makrofaj, fibroblast ve kollajen lifleridir. En uygun ve en az skar bırakan yara iyileşme modeli primer iyileşmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri