Gerçek Anlam: Yüz kelimesinin iki gerçek anlamı vardır. Mecaz Anlam: Genelde ''yüzü yok'' ve ''yüzsüz'' şeklinde kullanılır. Yüzsüz, utanma duygusu olmayan demektir. ''Yüzü yok'' ise birisiyle görüşmeye ya da birisinden bir şey istemeye çekinen kişiler için kullanılır.
Gerçek anlamın bir bakıma tersi gibi düşünebileceğiniz mecaz anlam, kelimenin temel anlamına uzak bir ilgiye sahip olabilir veya bu anlamıyla bir çeşit benzerlik kurularak oluşturulur. Örneğin “sıcak” kelimesinin akla ilk gelen karşılığı “ısısı yüksek olan, soğuk karşıtı” şeklinde olur.
Bir sözcüğün akla gelen ilk anlamına "gerçek anlam" denir. Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlarına "mecaz anlam" denir.
Gerçek anlam, bir kelimenin aklımıza ilk gelen anlamıdır. Kelimelerin, sözlükte yer alan ilk anlamları da gerçek anlamlarıdır. Bu yüzden gerçek anlama, sözlük anlamı da denir.
Iyi kalpli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Başkaları için hep iyilik düşünen, iyi yürekli.
İlgili 27 soru bulundu
Mecaz anlama örnek verecek olursak "keskin bir koku" ifadesini kullanabiliriz. Buradaki 'keskin' kelimesi gerçek bir keskinliğini göstermemektedir. Temsili bir ifade olarak yani mecaz olarak kullanılmaktadır.
Çekici kullanıldığı cümleye göre değişirr. arabayı çekici çekti dersen gerçek anlam olur. ama çekici mecaz anlam olabilir.
Mecaz Anlam: ''Kalp kırmak'' ve ''Kırılmak'' şeklinde kullanılır. Kelime, mecazen belli bir olay ya da davranış üzerine üzülmek anlamında kullanılır.
Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta Sinop burnu olarak kabul edilir. Bu cümledeki burun kelimesi aslında bir terim değilken cümle içi kullanımı sonucu coğrafi kategoriye dahil olarak terimleşmiştir.
Bilim, sanat, spor, meslek gibi çeşitli alanlarda belli bir kavramı ifade eden/karşılayan sözcüklere terim denir. ⇒ Terimler halkın söz varlığında yer almaz, ama halk ağzında kullanılıp da sonradan terim özelliği kazanmış kelimeler vardır.
Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır. Bu anlamdan "tatlı yiyecek" anlamında "tatlı" ismi türemiştir ve sözcüğün yan anlamlarından birini oluşturmuştur.
MECAZ ANLAM NEDİR? Bir sözcüğün akla gelen ilk anlamının dışında kullanılmasına mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kelime gerçek ve yan anlamdan tamamen bağımsız olarak kullanılır.
Terim; Çeşitli bilim, sanat, meslek, spor dallarında kullanılan; bunlarla ilgili varlıkları, durumları, olayları karşılayan sözcük. Terimler genel konuşma ve yazı dili dışında kalan, uzmanlık isteyen özel uğraş alanlarına ait kavramları ifade etmeye yarayan, sınırlı anlamlara sahip sözcüklerdir.
⇒Mecazdır.
⇒Çünkü mecaz anlamı bir kişinin burnundan yanına gelememesi burnundan ayrılmaması. Gerçek anlamı Bir kişinin yanında kalmak o kişinin yanından hiç ayrılmamak.
Bir sözcüğün gerçek anlamlarından sıyrılarak başka bir sözcüğün yerinde kullanılmasına mecaz anlam denilir. Cümle içerisinde sözcükler başka sözcükler ile öbekleşerek mecazlı anlam kazanmaktadır. Deyimler mecazlı öbeklerin en önemli örneği olmaktadır.
Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları meydana getirirler. Mesela “göz” dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama “iğnenin gözü”, “çantanın gözü”, masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır. Bunlara da yan anlam denir .
24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın 23. madde hükmüne göre Boğazlar terimi Çanakkale ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizini içermekteydi.
Türkiye ormancılık yazılı kaynaklarında "Orman(-lar)", "Ormanlık Alan" ve "Orman Alanı" en sık kullanılan terimlerdir. Orman terimi, tanımlanırken, ormanlar, ormanlık alan ve orman alanı terimleri tanımlanmadan çeşitli bilim dallarınca ve mevzuatta kullanılmıştır.
Temel ve yan anlamlar birlikte "gerçek anlamları" meydana getirirler. Örneğin "ayak" kelimesi canlılardaki uzuvlardan biridir. Bu anlam kelimenin temel anlamıdır. Aynı kelime masa ayağı için kullanıldığında ise yan anlamlarından birini karşılar.
Mecaz:Damar kelimesi mecaz anlamlı olarak, bir kimsenin huylarına ya da sürekli tekrar eden bazı davranış biçimlerine işaret edebilir. örneğin: Şairlik damarı tutmuşçasına çok duygusal konuşmaya başlamıştı.
Acı kelimesinin mecaz anlamı; hüzünlü, kederli, kötüdür. Mecaz anlamı ile ilgili örnek cümleler yazalım. Acı günde tatlı günde bir ömür benimle birlikte yaşar mısın? Bu evde ne kadar acı günlerimiz oldu, artık buradan ve o günlerden kurtulma vakti geldi.
Merhaba, Beton binaların soğukluğunu kırmak sözü ile: binaların kötü görüntüleri yüzünden binaların soğuk ve çirkin göründüğü anlatılmaktadır. Bu sebeple binaların çevresine hep parklar yapılmıştır. Binaların görüntüsünü yumuşatmak için bu yöntem kullanılmıştır.
Karadeniz ağzıyla konuşuyordu gerçek anlam mı mecaz anlam mı terim anlam mı Cevap: Mecaz anlamdır.
"Derin bir uykuya daldı" kelimesinde;
Kelimenin mecaz anlamı olan "derin" oldukça şiddetli, çok içten şeklindedir. İşte cümlemizde de bu anlamla kullanıldığı için; "Derin bir uykuya daldı" cümlesi MECAZ ANLAM olacaktır.
Kelimenin sözlük anlamıdır. Gerçek anlam sözcüğün herkes tarafından bilinen ve en yaygın kullanılan anlamıdır. "bayrak" kelimesinin gerçek anlamda kullanılması: Şanlı bayrağımız dalga dalga dalgalanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri