Yüzbaşı olmak için önce subay olunmalıdır. Subay olmak için ise lise, yüksekokul ya da fakülte mezunu olunmalıdır. Milli Savunma Üniversitesinden mezun olduktan sonra sırasıyla 3 yıl teğmen, 6 yıl üsteğmen olmak üzere en az 9 yıl görev yapılmalıdır. Yüzbaşı rütbesi, üsteğmenlikten sonra gelen rütbedir.
Yüzbaşı olabilmek için lise ve dengi okullara devam etmek ya da liseyi bitirmek gerekmektedir. Bu doğrultuda üniversite sınavı ile beraber Milli Savunma Üniversitesini kazanmak gerekir. Böylece farklı dersler ve eğitimler üzerinden mezunu olarak doğrudan Yüzbaşı üzerinden göreve başlanır.
Normal Bekleme Süreleri Asteğmen 8 Ay (1) Teğmen 3 Yıl Üsteğmen 6 Yıl Yüzbaşı 6 Yıl Binbaşı 5 Yıl Yarbay 3 Yıl Albay 5 Yıl Tuğgeneral - Tuğamiral 4 Yıl Tümgeneral - Tümamiral 4 Yıl Korgeneral - Koramiral 4 Yıl Orgeneral - Oramiral 4 Yıl b) En az bekleme süreleri: Madde 31 – Subayların en az bekleme süreleri aşağıda ...
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığında normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise "Kıdemli Yüzbaşı" olarak adlandırılır. Bölük komutanı olarak görev yapabilirler. Yüzbaşılık rütbesinde 6 yıl rütbe almak için beklerler.
Yüzbaşı genel olarak bir bölüğü ya da görevlendirilmesi halinde bir karakolu komuta eder. Fakat askerlik mesleği sıradan bir meslek olmadığı için yüzbaşının, üstlerinin vereceği herhangi bir görevi de yerine getirmesi gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
21 yaşında mezun olan ve Teğmen, normal bekleme sürelerini olumlu sicille tamamlayıp, bir üst rütbeye terfi ettiğinde, 27 yaşında Yüzbaşı olabilir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Yüzbaşı maaşı aylık ortalama 77.800 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Yüzbaşı maaşı 62.200 TL iken, en yüksek ise 130.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Yasal Dayanak: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Eğitim Merkezi Komutanlığı Temin Yönetmeliği. b. Yaş Şartı: Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle 27 yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak.
Harp Akademisi'nden mezun bir kurmay subay yaşıtlarına göre 2 sene kıdem hakeder. "Kurmay" sınıfındaki en ast subay rütbesi sınavı ilk hakkında kazanan adayın mezun olduğu 'Kurmay Yüzbaşı' rütbesidir.
Askeri rütbeler sırasıyla; Er, Onbaşı, Uzman Onbaşı, Uzman Çavuş, Astsubay Çavuş, Astsubay Kıdemli Çavuş, Astsubay Üstçavuş, Astsubay Kıdemli Üstçavuş, Astsubay Başçavuş, Astsubay Kıdemli Başçavuş, Asteğmen, Teğmen, Üsteğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay, Albay, Tuğgeneral, Tümgeneral, Korgeneral, Orgeneral, Genelkurmay ...
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.
Yüzbaşı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? İyi bir yüzbaşı olmak için askeri lise, yüksekokul ya da fakülte mezunu olmak gerekir. Milli Savunma Üniversitesinden mezun olanlar kişiler, gereken rütbelerde belirlenen süre kadar görev yaparlarsa yüzbaşı olabilir.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir. Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır.
Subay olarak görev yapılan kuvvet komutanlıkları, sahil güvenlik, jandarma genel komutanlığının teklifi üzerine lise, MYO, fakülte gibi okullardan mezuniyet şartı aranmaktadır. Lise mezunu olmayan ortaokul mezunu bireylere subaylık yolu kapalı olmaktadır.
Binbaşı, yüzbaşı ile yarbay arasındaki askeri rütbedir. Binbaşı rütbesindeki askerin temel görevi tabur komutanlığıdır.
Üniversitede ve askeri teşkilat içinde gerekli üst düzey eğitimi aldığınızda yarbay olabilirsiniz. Bir yarbayın binbaşı rütbesi ile 6 yıl görev yapmış olması lazımdır. 6 yılın sonunda, gerekli şartları taşıyorsanız yarbay olabilirsiniz.
Yüzbaşı – terfi için 6 yıl (3 yıl yüzbaşı, 3 yıl kıdemli yüzbaşı) Binbaşı – terfi için 5 yıl. Yarbay – terfi için 3 yıl. Albay – terfi için 6 yıl.
Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.
Rütbe, “terfi” denilen bir idari işlem sonucunda elde edilmektedir. Normal bir terfi için; rütbe bekleme süresinin doldurulması, üst rütbe kadrosunda açık bulunması, kıta hizmetinin tamamlanması ile belli sayıda ve oranda sicile sahip olunması kural olarak yeterlidir.
50 yaşında 'Or' şansı
Bu sayede, 21 yaşında askeri okuldan mezun olan bir teğmen, 40-41 yaşında generallik şansını yakalayabilecek. Aynı yıl harp okulundan mezun olan iki devre arkadaşından biri kötü sicili nedeni ile yüzbaşı rütbesinde bekletilirken, çok başarılı olan diğeri generalliğe kadar yükselebilecek.
Üsteğmen: takım komutanlığı görevini üstlenen bir subay rütbesidir ve Teğmen ile Yüzbaşı arasındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev süreleri genellikle 6 yıldır. Üç yıl hizmetin ardından, liyakatları uygun görülen ve gösterge tablosunda yükselme belirtileri gösteren Üsteğmenlere “Kıdemli Üsteğmen” unvanı verilir.
Albayların en az maaşı 87.200 TL olup, en fazla maaşları ise 232.400 TL'ye kadar ulaşabilmektedir. 2024 yılı itibaren emekli albay maaşı 54.000 TL'dir.
Buna bağlı olarak da 2024 yılı için belirlenen doğudaki er asker maaşı aşağıdaki gibidir: 2024 yılı itibariyle doğuda er maaşı en düşük 45.000 TL olarak belirlenmiştir. 2024 yılı için doğuda görevlendirilen er maaşları en yüksek 50.000 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri