Yani bu halde taraflar arasındaki kira ilişkisi tahliye davası sırasında devam etmektedir. Bu süreçte kira sözleşmesinin dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi sebebiyle kiracının kira bedeli ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.
Tahliye Davası Devam Ederken Kira Ödenir mi? Tahliye davası sürecinde kiracının kira ödeme yükümlülüğü devam eder. Tahliye davası sonucunda kiracıya bir tazminat ödenecekse, bu tazminatın kira borçlarından düşülmesi mümkündür.
Kiracının tahliye edilmesinden önce kira ücretini ödemesi beklenir.
Bu durumda kiracı ancak kira borcunu ödemiş olduğunu, ödeme emrinin usulsüz olduğunu veyahut tebligatın usulsüz olduğunu ileri sürerek davanın reddini isteyebilir. Mahkeme borçlu kiracı tarafından ileri sürülen bu iddiaları kabul etmezse kira sözleşmesinin feshi ile kiracının tahliyesine karar verir.
Tahliye davası sürerken kiracı evden çıkarsa dava konusuz kalacaktır. Davanın ön inceleme yapıldıktan sonra konusuz kalması veya feragat edilmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin tamamına hükmedilir.
İlgili 21 soru bulundu
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Tahliye davasını kazanmanız halinde, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Karar kesinleştikten sonra, kararın bir örneğini kiracıya tebliğ ederek tahliye için makul bir süre tanımalısınız.
Kiracı kendisine ödeme emri gönderilmesinden itibaren 30 gün içerisinde borcunu öderse takip durur ve kiracı tahliye edilemez. Tahliye talepli icra takiplerinde sadece kira borcunun dosyaya ödenmesi halinde tahliye kararı verilemez. Ancak harç ve vekalet ücreti gibi ödemeler için borç devam edecektir.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
Kiracı tahliye davasında, kiracının davaya katılması gerekir. Kiracı, davaya katılmazsa, mahkeme tarafından yokluğunda karar verilebilir. Kiracı tahliye davasında, kiracının kira sözleşmesini feshetmesi veya kiralananı tahliye etmeyi taahhüt etmesi halinde, dava konusuz kalabilir.
Kiracının tahliye davasını kaybetmesi durumunda, tahliye işlemiyle ilgili masraflar da kiracıya yüklenebilir. Bu masraflar, mahkeme kararı ile belirlenir ve genellikle ev sahibinin tahliye işlemleri için yaptığı harcamaları içerir.
Kira bedelinin veya yan giderlerin ödenmemesi durumunda, kiraya veren kira sözleşmesine dayanarak icra yoluyla tahliye işlemi gerçekleştirilebilir. İcra yoluyla tahliye denilen bu işlem kiracının kira bedelini ödemediği durumlarda, mal sahibinin hakkının korunduğu yasal bir prosedürdür.
Temerrüt nedeniyle kiracının tahliyesi Türk Borçlar Kanunu madde 352/2'de düzenlenmiştir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu temerrüt nedeniyle tahliyeye göre cevaplandığında ortalama altı ila on iki ay süreceğini söylemek mümkündür.
Tahliye davası, kiracıdan veya kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle kiraya veren tarafından açılabilen çekişmeli davalardan birisidir. Tahliye talebi doğrudan sulh hukuk mahkemelerinde açılır. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen hüküm kesin hüküm niteliğinde değildir.
Tahliye kararının icrasının durdurulabilmesi için istinaf başvurusunun yanında icranın geri bırakılması kararının da alınması gerekir.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
İcra dairesi tarafından kiracıya kira bedellerinin ödenmesi ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emri kiracıya tebliğ edilmesinin ardından kiracı açısından 7 ve 30 günlük iki süreden kaynaklı hukuki süreç takip edilir.
Tahliye Davasında Tanık Kullanımı
Davada tanık dinlenip dinlenmeyeceği, davaya konu olan ihlalin niteliğine ve iddiaların ispatı açısından gerekli olup olmadığına bağlıdır. Çoğu zaman, “tahliye davasında tanık” beyanlarının, özellikle de ihlalin kanıtlanmasında kritik önem taşıdığı görülmektedir.
İcra dairesi kiracıya 15 gün içerisinde tahliye etmesi yönünde tahliye emri gönderir. Kiracı kira sözleşmesinin uzadığı ya da yenilendiğine ilişkin itirazını 7 gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Aksi takdirde zorla tahliye edilir. Bunun için İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararına ihtiyaç yoktur.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, uygulamada 1 ila 1.5 yıl sürer. Fakat ev sahibi tarafından ileri sürülen ihtiyaç haline ilişkin mahkemenin yapacağı değerlendirme, son derece önemlidir. Bu noktada bir çekişme olması ve özellikle bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulması halinde, süre uzayabilecektir.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Tahliye davası dosyanın niteliğine, davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süreci de değişiklik gösterir. Tahliye davalarında karar süreci ortalama, 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri