Peki araba sibop keserse ne olur? Halk arasında subap kesmesi olarak bilinen durum triger kayışındaki zincirin koparak subaplara vurması ve zarar vermesi anlamına gelir. Sübap arızalandığında bu durum arabanın kötü çalışmasına neden olur. Aracınızda bir sorun yaşıyorsanız motorunu hemen kontrol ettirmeniz önemlidir.
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
supap kesilince bir motor zamanlamalardan hiçbirini yapamaz. tamiri motorun durumuna göre en az 150 tl den başlar 400 500e kadar yolu var.
Aracın düzenli olarak yapılması gereken triger bakımı zamanında yapılmadığında aracın triger kayışı-zinciri kopar belirli bir süre çalışmaya devam eden pistonlar açık kalan subaplara vurur. Sonuç olarak subaplar ya yamulur ya da kırılır. Yapılması gereken aracın silindir kapağı sökülür. Subaplar yenileriyle değişir.
Supap ayarı yapılmadığında oluşan en ciddi sorunların başında motor hasarı geliyor. Fazla supap boşluğu, supap mekanizmasındaki parçaların birbirine düzensiz şekilde çarpmasına ve parçaların zarar görmesine neden oluyor.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle supap ayarı bozuksa araçtaki yanmanın verimi azalır. Motor içerisindeki hava ve yakıt harmanı tam anlamıyla gerçekleşmez. Ayrıca yukarıda açıklanan arıza belirtileri araçta yaşanmaya başlar. Eğer supap ayarı yapılmazsa aracın çekiş gücünde de azalma yaşanır.
Sibop ayarı yapılmadığında ise şöyle problemler ortaya çıkabiliyor: Motorun tekleyerek çalışması Subap vurması ve ses gelmesi. Motorun çekiş gücünün azalması
Supap Ayarı Nedir? Emiş ve egzoz valflerinin hareketi, subapların hareketini sağlayan eksantrik miliyle bağlı hareket ettirici kolun supapları ittirmesiyle gerçekleşir. Bu durumda motosiklet subap ayarı da hareket ettirici kol ile subaplar arası boşluğun en uygun seviyeye getirilmesine denir.
Sübap Nedir? Motorun üst kısmında bulunan ve piston hareketlerine bağlı olarak yakıtla hava karışımının uygun anlarda yanma odasına alınmasını sağlayan parçalara subap adı verilir. Subaplar, aynı zamanda yanma sonucu oluşan egzoz gazının uygun bir biçimde yanma odasından uzaklaştırılmasına da aracılık eder.
Subap kırılması veya eğilmesi genel olarak Triger kayışının kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sadece subap kırılması olarak değerlendirmemek gerekir. Beraberinde Triger kayışının da getirdiği sorunlara ortak olur. Kısaca belirtmek gerekirse subap kırılırsa motor çalışmaz, çalışıyor ise tamamen durur.
Sibop Çalışma Prensibi
Yani sibobun havayı içeride tutma işlevini tam olarak gerçekleştirebilmesi için mutlaka bir sibop kapağı ile birlikte kullanılması gerekiyor.
Kauçuk siboplar eskidikçe hava kaçağına sebep olabiliyor bu nedenle 5 - 6 senede bir değiştirilmesi iyidir. Olur olmaz bir yerde lastiğin inmesi hiç hoş olmuyor. Çelik ( metal - alüminyum ) siboplar ise darbe görmediği / kırılmadığı, vidası ilaçlanıp sıkılarak takıldığı sürece 15 - 20 sene dayanabilir.
supap eğilmesi, pistonun supap a temas etmesiyle oluşur, bizim dilimizde supap çakmak. ne derecede eğik bilmediğin için kapak açılıp supapların değişmesi lazım. rolantide titriyor biraz.sanki, dengesiz rolanti var gibi ama rolanti dengesiz değil,arabanın giderinde birşey yok.
Evet etkiler. Ama bu kesin sübap arızası demek değildir. Eğer sübap ayarı gerekiyorsa çalışmadada sorun yaşıyor olman gerekli. Yani kesinlikle ilk marşda almaz sıcakken rölanti yükselir soğukken hep düşüktür durduğunda kalkacağında stop edebilir.
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Sübap ayarı daha uzun sürelerde 10-15 bin km gibi yapılması gerekir. Rodaj için ayrılan 1500 km de sübap ayarının bozulması pek olası değildir.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Subaylar; birliğine bağlı olan askerleri denetler, düşman ile mücadele eder, birliğinde bulunan araçları yönlendirir, muharebe görevlerini yönetir, birlik içi iletişimin güçlü olması için üstlerine bilgi verir ve askeri ekipmanların kullanıma hazır olmasını sağlar.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Çok yakar dengesiz çalışır, çekmez, rölantide stop eder.
genelde ölçüm yaptığın sente çakısında 0.05 ve katları olarak ilerler. emmeyi (karbüratör tarafında olanı) 0.05 e göre ayarla. egzoz olanı da 0.1 yaparsan sanırım sorunun çözülür.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
evet . Ettirir tekleme yaptırır öksürtme yapar düşük devirlerde tekleme belki geç çalışmaya kadar sebebiyet verebilir.
sıkı supa sabahları zor çalışma, rolantide ve soğukken stop etmeye meyil ile, gevşek supap ise titreşim, ses ve hararet yükselmeye başlayınca performans düşüşü ile kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri