%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
İlgili 27 soru bulundu
İşte bu engellilik derecelerine göre araç alımıyla ilgili önemli bilgiler: 1-) %60 Engelli Raporu: %60 engelli raporu sahibi bireyler, ÖTV indirimi ve KDV avantajlarından yararlanabilirler. ÖTV indirimi %50, KDV ise %18 olarak uygulanır.
Engelli adına alınan aracı kimin kullanamayacağı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenir. ÖTV istisnasından yararlanılarak alınan aracı üzerine kayıtlı olan engelli bireyler kullanabilir.
İşe girdikten sonra engelli duruma düşen %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde etmektedir. Malulen emeklilik şartıysa en az 10 yıl sigortanın yatmasıdır. %40 ve üzeri çalışan engellilerse işe girişte kademeli olarak erken emeklilik hakkına sahip olurlar.
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
e)İlgili mevzuatı çerçevesinde yetkili hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu ile toplam olarak en az % 40 oranında engelli oldukları kanıtlanmış olmak.
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2024 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Yüzde 60, 70 ve 80 oranında özürlü raporuna sahip kişiler araba alım şartlarında %90 altındaki şartlara göre alabilir.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Yaşlı aylığı 2 bin 348 liradan 3 bin 504 liraya yükseltildi. Göktaş, "Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlarımızın aylıklarını 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya çıkartıyoruz" dedi.
Ocak-Temmuz 2024 arasında engelli aylığı engel oranı yüzde 40-69 arası olana 2 bin 797.81 lira, yüzde 70 ve üzeri olana 4 bin 196.70 lira, 18 yaş altı engellilere ise 2 bin 797.81 lira ödeme yapılacak.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor. Ayrıca devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor. GSM operatörlerince engelli kişilere özel tarifeler uygulanıyor.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
%40 ile %89 arasında bir engel derecesine sahipseniz belirlenen araçları indirimli olarak satın alabilirsiniz. Engelli araç indirimi hesaplamasını yaparken %26,3'lük ÖTV muafiyetine %15.24'lük KDV iskontosunu dâhil edebilirsiniz.
Ancak, yüzde 40 ve üzeri engeli olduğunu düşünen bireyler, heyetin aldığı karara itiraz da bulunabilir. Engellilik derecesi yüzde 80 ve üzeri olan, yani ağır engelli olan bireylere süresiz engelli raporu verilir. Bunun altındaki kişilere süreli rapor verilmekte ve raporun her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Ziraat Bankası Engelliler İçin Kredi Desteği Nedir
Ziraat Bankası, engelli bireyler için “Ziraat Engelsiz Destek Paketi” sunuyor. Banka, engelli vatadanşlarımız için ayrıcalıklı kredi desteği sunduğu gibi aynı zamanda masraf ve aidat gibi ücretleri de almıyor.
Birey veya vasisi, başvuru dilekçesi ile rapor vermeye yetkili olan tam teşekküllü devlet hastanesine başvurur.
Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri