Cildin rengini veren pigment melanin cildin altında biriktiğinde çiller ortaya çıkar. Çiller kahverengi, kırmızı veya kahverengi görünebilir. Bir kişinin cilt hücreleri, cildi güneşin zararlarından korumak için ekstra melanin üretir. Bu yüzden çiller güneşe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkma eğilimindedir.
Cildin epidermis tabakası çilleri içerir ve bu prosedür onlardan kurtulmanın en etkili yoludur. Çillere neden olan pigment olan melanin, lazer ışığını en iyi emen madde olduğundan, çiller lazer tedavisi ile başarılı bir şekilde giderilebilir.
ÇİL OLUŞUMUNU GENLER BELİRLİYOR
Ancak çillere sahip olmak için ille de kızıl saçlı veya belli bir ten rengine sahip olmak zorunda değilsiniz. MC1R adındaki gen, genelde beyaz tenli ve Asyalı insanlarda sıkça görülüyor, bu da herhangi bir etnik gruba ait kişinin çillere sahip olabileceğini gösteriyor.
Çocuk çillerinden rahatsız olmuyorsa çocuğu güneşten korumak dışında bir şey yapılmasına gerek kalmaz. Çiller kendiliğinden kaybolmaya meyilli olsa bile güneşe karşı koruma kesinlikle ihmal edilmemelidir. Erişkinlikte ortaya çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz.
Tuz ya da şeker ile bal karışımı, peeling etkisi yaratarak çillerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. 1 yemek kaşığı bal içine 1 tatlı kaşığı tuz ya da şeker ekleyin. Karışımı çilli bölgeye uygulayın ve birkaç dakika ovduktan sonra ılık su ile durulayın. İşlemi haftada birkaç kez tekrar edin.
İlgili 35 soru bulundu
Güneş kremi kullanmak güneş lekelerinin oluşmasını engeller ve oluşacak lekelerin gecikmesine de yardımcı olur fakat daha önceden çıkmış güneş lekesi için bir çözüm oluşturmaz. En sık rastlanan güneş lekesi, çil olarak bilinir. Bunun yanında cildi ışığa duyarlı olan bazı kişilerde de güneş lekeleri görülmesi mümkündür.
Deriye renk veren melanin pigmentini sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması (lentigo simleks) veya melanositlerden melanin sentezinin artmasına (çil, solar lentigo, melasma) bağlı olarak ciltte gelişen koyu renk değişimine güneş lekesi denir.
Hassas cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında UV ışınlarından gelebilecek zararları azaltbilmek için fazladan melanin üretir, dolayısıyla çil oluşturmuş olur. Eğer asla kurtulamayacağım diye düşünüyorsanız size bir müjde, genellikle erken yaşlarda görülen çiller 40-45 yaş aralığında kaybolmaya başlıyor.
Çiller ciltte görünen küçük, zararsız izlerdir. Genetik ve güneşe maruz kalma çillerin başlıca nedenleridir. Çiller, melanin adı verilen koyu pigment miktarındaki bir artış ve melanosit adı verilen toplam pigment üreten hücre sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadır.
ÇİLLİ İNSAN
Çilli insanların dünyada bulunma oranı tahmini olarak sadece yüzde beş.
Çillerin cildin ne kadar derininde olduğuna göre yapılacak tedaviler de değişiklik gösterir. Yüzeysel lekelerde cildi nazikçe soyan bir peeling sistemi olan PhFormula tedavisi yeterli olacaktır. Daha derin tabakalardaki lekelerde ise uygulanabilecek farklı lazer sistemleri var. BBL lazer ve ClearLift gibi.
Çillerin yaz aylarında neden çoğaldığını biliyor musunuz? Kış aylarında gizlenen çillerimiz güneşin etkisini artırmasıyla birlikte çoğalır. Çiller, vücudumuzun başta yüz olmak üzere güneşe maruz kalan bölgelerinde görülür. Çil, melaninin yoğun olduğu bir kümedir.
Çillerin gösterileceği doktor, dermatoloji uzmanlarıdır. Dermatoloji alanının uzmanlığı cilt olduğu için, ciltlerin sorunlarının teşhis edilmesi en iyi şekilde dermatologlar tarafından sağlanacaktır.
Günümüzde, çillerin giderilmesinde en etkili yöntem, lazer tedavisidir. Melaninin çillerin oluşmasına sebebiyet verir. Melanin lazer ışığını en iyi emen maddedir. Dolayısıyla çillerin giderilmesinde lazer son derece başarılı bir uygulamadır.
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 3-4 seansta tedavi edilirler. Ortalama seans sayısı 2-4 dür.
Çil (ephelis), beyaz derili insanlarda çok sık karşılaşılan, pigmentli, birkaç milimetre çapında, açık kahverengi-kırmızımsı minik lekelerdir. Genellikle sarışın veya kızıl saçlı çocuklarda görece sık görülen melanin pigmenti birikimidir.
Güneş ışığı melanositleri uyararak fazla renk üretimini tetikler. Bu yüzden yazın çiller artar veya ortaya çıkar, kışın ise çiller hafifler veya kaybolur.
-Siyah noktaları gidermeye yardımcı olur, -Güneş lekelerini temizler, -Çilleri temizler, -5 tona kadar cilt beyazlatmaya yardımcı olur.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Çillerin tedavisinde lazer uygulamasının en etkili yöntem olmasının sebebi çillerin oluşmasına neden olan melaninin lazer ışığını en iyi emen madde olmasıdır. Genellikle 15 günde bir; 4 seanslık tedavilerle çil renginde açılma sağlanır.
Kalıcı makyajla çil yapmak artık mümkün! Üç güne kadar kalıcılığı olan Maybelline New York Brow Tattoo Gel Tint ile çil yapmak çok pratik. Maybelline Gel Tint'i burun üzeri, burun kenarına ve istersen yanaklarının dış çerçevesine uygula.
Çiller selim karakterli, net sınırlı, kahverengi küçük lekelerdir. Sarışın, kızıl ve açık tenli kişilerde güneşle temas eden cilt bölgelerinde görülmektedir. Erken çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkarlar.
Güneş lekesi daha çok kimlerde olur? Güneş lekesinin en yaygın görüldüğü kişiler açık tene sahip olanlardır. Melanin açık tenli kişilerde koyu tenlilere nazaran daha az üretildiği için güneş ışınlarına maruz kalındığında cildin bronzlaşması yerine güneş lekesi oluşumu daha muhtemeldir.
Güneş lekeleri, sıklıkla koyu tenli kişilerde görülen koyu kahverengi renkli lekelerdir. Alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe maruz bölgelerde ortaya çıkar. Kozmetik açıdan bireylerde sıkıntı yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri