Seğirme başlangıçta ara sıra, kısa süreli görülebilir. Ancak ilerleyerek kronik hale gelme riski vardır. Yüz seğirmesinin diğer olası nedenleri arasında multipl skleroz, beyin tümörleri ve beyin damar hastalıkları bulunur. Ayrıca aşırı stres ve gerginlik yüzde geçici seğirmeye neden olabilir.
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
Yüz seğirmesi nörolojik kliniklerden Nöroloji ve Beyin cerrahi hekimlerince tedavi edilmelidir. Ancak hastalık ileri evrede olduğu ve tıbbı tedavi başarısız kaldığı zaman beyin cerrahı trafından beyin ameliyatıyla cerrahi tedavisi yapılmalıdır. Bu konu sadece Beyin cerrahi ve Nöroloji hekimlerinin ilgi alanıdır.
Tıbbi tedavide bazı kas gevşetici ve sakinleştirici ilaçlar kullanılır. Ayrıca botoks denilen yöntemle geçici bir iyileşme sağlanmaktadır. Kesin tedavide ise beyincikteki hangi atardamarın yüz sinirini sıkıştırdığı bulunup cerrahi müdahale ile bu baskının kaldırılması ile olur.
Yüz seyirmeleri tipik olarak gözün etrafında başlar daha sonra diğer ağız etrafındaki yüz kaslarına sirayet eder. Seyirmeler 1 dakika veya birkaç dakika sürer. Seyirmeler çoğunlukla yorgunluk, stress, anksiyete, heyecan esnasında artarken istirahat ve uyku esnasında azalmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Sağlıklı insanlarda genellikle stresle baş etme sorunu veya fazla miktarda kafein tüketimi olduğunda da seğirmeler olabilir.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Seğirme atakları birkaç gün boyunca gelip gidebilir. Ancak haftalar hatta aylar boyunca herhangi bir seğirme emaresi de görülmeyebilir. Göz seğirmesi genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak günlük yaşam içerisinde rahatsızlığa yol açabilirler.
Seğirmeler sıklıkla birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bir aydan fazla süren seğirmelerin ardından çeşitli nörolojik ve sinir sistemine bağlı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Kas ağrıları için Ortopedi bölümü bakar. Kas seğirmesine neden olabilecek etmenlere göre laboratuvar incelemeler istenir. İlk yapılması gereken kreatin fosfokinaz, elektrolitler, tiroid işlev testleri gibi rutin kan incelemeleridir.
Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, tedavinin anksiyeteyi gideren ilaçlarla yapıldığını söyledi.
Kaslarda seğirmeler ve kramplar meydana gelebilir. Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Kas seğirmeleri günlük hayatta pek çok kişide görülebilen bir reaksiyondur. Seğirmelerin bölgesel olması o bölgeye giden sinirin hasar aldığını ya da işlevinin bozulduğu anlaşılabilir. Buna karşın göz etrafında oluşan seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucu oluşmamaktadır.
Dr. Atilla Kara, “ALS hastalığının en önemli belirtileri; kas güçsüzlüğü, kas erimesi ve seğirmelerdir.
Göz seğirmesine sebep olan bir başka faktör de bedensel yorgunluk ve göz yorgunluğudur. Ayrıca, uykusuzluk ve uzun süre ekrana bakmak da seğirme sıklığı ve şiddetini artırabilir.
Genellikle üst göz kapağında hissedilir ve birkaç saniye, 1 -2 dakika gibi kısa sürede kendiliğinden geçer. Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini yetersizliğinde kalsiyum emilimi azalacağından dolayı gözlerinizde seğirmeye yol açabilir. Göz seğirmeni nedeni D vitamini eksikliği ise doktorunuzun vereceği yardımcı ilaçlar ile göz seğirmesini önleyebilirsiniz.
Bu durumda odaklanmakta, düşünmekte güçlük çekebilirsiniz. Kaslar gerginleşebilir, huzursuzluk, çarpıntı, titremeler, seğirmeler, sarsıntılar, ağız kuruması, ellerde ve vücutta terleme olabilir. Vücut savaşma, kaçma ya da donakalma reaksiyonu gösterebilir.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Yüzün tek tarafına bıçak gibi saklanan ağrının ilerleyen yaşlarda çok sık görüldüğünü ve damarlardaki sertleşmeden ortaya çıktığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir, yüz ve göz seğirmelerinin ilerlemesi durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkartabileceğini söyledi.
Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, tedavi yöntemini ve tedavi edilmezse ortaya çıkabilecek sıkıntıları açıkladı.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri