Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Anne adaylarının yüz, boyun, el, meme uçları ve genital bölgelerinde kahverengi lekeler oluşur. Ancak bu durum doğumdan sonraki 1 yıl içinde kendiliğinden geçer.
Kırmızı sivilce lekeleri genel olarak kendiliğinden geçmektedir. Ancak yüzeysel kırmızı sivilce izlerinin geçmesini hızlandıracak bir takım uygulamaların da olduğunu söylemek mümkündür. Yüzeysel kırmızı lekelerin onarılması için dermatoloğunuz tarafından önerilen hassas kremlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Koyu tenli insanlarda, cildinden birkaç ton daha koyu olan noktalar genellikle 6 ila 12 ay içinde kaybolur. Daha derin renklenmelerin ise solması yıllar alabilir. Derin renk değişiklikleri genellikle mavi veya gri renkte görünür, ancak bir nokta kişinin doğal ten renginden çok daha koyu kahverengi de olabilir.
Lekeli bölgenin açılması, cildin canlanması için ciltte mikro soyulma yapıp cildi yenileyen peelinglerden yararlanabilirsiniz. Örneğin limon suyu ve bir miktar toz şekeri, lekeli bölgeye masaj yaparak uygulayıp 5-10 dakika bekletip su ile yıkayabilir, lekelerden kurtulabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden 'melasma' çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Güneş lekeleri kalıcı mı? Güneşe maruz kalındıktan oluşan güneş lekelerini kısa bir süre içinde tedavi etmek kalıcılığı önler ancak tedavi edilmediği takdirde güneş lekelerinde kalıcılık olabilir ancak bu durum zararsızdır.
Güneş lekelerinden kurtulmak için öncelikle düzenli güneş koruyucu kullanımını alışkanlık haline getirmek gerekir. Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Aloe Vera Jel Kahverengi Lekelere İyi Gelir Mi? Aloe Vera jel ve temizleyici ürünler kahverengi lekelerin düzelmesini destekleyebilir. Kahverengi lekeler hem güneş teması hem de hormonal bazı değişikliklerden kaynaklanabilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
1 – Lazer Tedavisi
Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.
Leke tedavisi için bitkisel leke giderici olarak da tanımlanan arbutin içerikli ürünler tercih edilebilir. Peeling ise leke tedavisinde başvurulan bir diğer yöntemdir. Özellikle derin yerleşimli olduğu düşünülen lekelerde peeling yöntemi, evde kullanılacak krem tedavisiyle birlikte daha iyi cevap verir.
Limon suyu doğal bir cilt aydınlatıcıdır. Cildin beyazlamasına yardımcı olur. Kahverengi lekelerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Sivilce lekelerine kesin çözüm amacıyla da kullanılabilir.Taze sıkılmış limon suyu doğrudan etkilenen bölge üzerine uygulanabilir.5 ya da 10 dakika sonra soğuk su ile yıkanır.
“Özellikle leke değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir. B12 vitamini karaciğerin sıhhatı, göz, saç ve deri sağlığı için gereklidir.
Ciltteki lekelerin ortaya çıkması ve bir renk eşitsizliğinin görülmesi, birçok neden içerse de vitamin eksikliği bu nedenler içinde ön sıralarda yer alır. Cilt lekelerine karşı C ve E vitaminine ek olarak A, D ve K vitaminlerinin alınması da önemlidir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri