Bunlara tokoferol olarak da adlandırılan E vitamini ve askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini dahildir. Bu iki vitamin güçlü antioksidan moleküllerdir. Aynı üründe birleştirildiğinde, bu etkili kahverengi leke önleyici vitaminler sinerji içinde etki gösterir.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir. C vitamini serumu kullanarak daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
B3 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Ciltte pullanma, kabuklanma ya da kaşıntılı cilt lekeleri meydana getiren dermatit, cilt kuruluğunun en önemli nedenidir. Niasin eksikliği aynı zamanda güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı vücudun tepki göstermesine den olur.
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir.
1 - C vitamini
Özellikle ciltteki renk eşitsizlikleri ve lekelerin açılmasında etkili olan C vitamini, lekelere neden olan melanin üretiminin engellenmesine de yardımcı olarak, daha aydınlık bir cilt için savaşıyor.
İlgili 16 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Ciltteki lekelerin ortaya çıkması ve bir renk eşitsizliğinin görülmesi, birçok neden içerse de vitamin eksikliği bu nedenler içinde ön sıralarda yer alır. Cilt lekelerine karşı C ve E vitaminine ek olarak A, D ve K vitaminlerinin alınması da önemlidir.
Soluk ten. B12 vitamini eksikliğinde soluk veya sarı cilt de görünebilir. Deri altında dolaşan kırmızı kan hücreleri cilde normal rengini verir.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapları da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, vücutta demir eksikliği söz konusu olunca kana kırmızı rengi olması gerektiği şekilde veremez. Bu da cilt renginde solmaya neden olur.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
D Vitamini Cilde Faydaları
Cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynuyor. Cildin korunması ve genç kalmasında etkili oluyor. Bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde yaşlanmayı hızlandıran çevresel etmenlerden koruyor. Sivilce ve akne üretiminin yavaşlamasına yardımcı oluyor.
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
Çinko oksitin cilde faydaları arasında cildi yenilemesi, akneleri tedavi etmesi ve cilt tonunu eşitlemesini sayabiliriz. Çinko oksit içeren bakım kremleri kullananlar zamanla sivilcelerinin azaldığını, cilt lekelerinde belirgin bir düşüş olduğunu ve cildindeki hassasiyetin geçtiğini söylüyorlar.
Anti-inflamatuar etkisi bulunan A vitamini, lekelerin ve kızarıklıkların giderilmesine destek verir. Tüm bu etkileri görebilmek ve cildi iyileştirebilmek için “A vitamini nasıl kullanılır?” sorusunun cevabını da bilmeniz gerekir.
Dr. İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur. Diğer kahverengi lekeler ise topikal tedavilerle soldurularak tamamen çıkarılabilir. Ancak topikal ürünlerin lekeleri tedavi edebilmesi için birkaç ay düzenli olarak kullanılması gerekebilir.
Doğum lekeleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı insanlar kozmetik nedenlerle tedavi görmek isteyebilir. Tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi, kimyasal peelingler ve topikal kremler bulunur.
D vitamini eksikliği;
Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir. Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri