Aknede kaşıntıyı arttırabilecek nedenler olarak stres, terleme, fiziksel aktivite, yorgunluk, sıcak, soğuk, kuru hava ve gıda sorgulandı. Öğrencilerin %98.2'si stresle kaşıntının tetiklendiğini bildirdi.
Tedavi sürecinde kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kurumanın yaşanması tedavinin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bazı hassas ciltlerdeki aşırı tepki doktora tekrar başvurulduğunda alınacak önlemlerle düzelir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Alerjiler doğrudan bir belirti olarak sivilceye neden olmazken, ikincil bir şekilde olabilir. Alerjiler vücutta iltihaplanmaya neden olur, bu da şişmeye ve cilt tahrişine yol açabilir. Bu iltihaplanma daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek akneyi kötüleştirebilecek hormonların salınmasına neden olabilir.
Hormonal sivilce, hormon düzeylerindeki dalgalanmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle testosteron ve östrojen hormonlarında görülen değişimler, hormonal sivilce oluşumunun kaynağı olarak görülmektedir. Hormon düzensizlikleri nedeniyle yağlanan cilt, sivilce oluşumuna açık bir hale gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.
Akne bir deri hastalığıdır. Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer. İlaç tedavisi kişiye göre değişir.
Kortizol hormonu derimizdeki yağ bezlerinin faaliyetini artırarak sebum üretimini hızlan- dırır. Artan sebum miktarı ile cildimizdeki gözenekler dolmaya başlar. Bu da gözenekleri yuva edinmiş bakte- rilerin sayısının artması veya yeni sivilce oluşumunun tetiklenmesiyle sonuçlanır.
Fungal akne, genelde kaşınma hissi uyandırır. Beyaz uçlu aknelerdir ve cildin bir bölgesinde yoğun olarak çoğalır. Fungal akneler genelde aynı boy olarak ortaya çıkar. Diğer akne türlerinde ise farklı boyutlarda ve şekillerde ortaya çıkabilir.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
Sonuç: Akne lezyonlarında kaşıntı sık bulunabilen bir özelliktir. Akne hastalarında kaşıntının diğer kaşıntılı dermatozlarda olduğu gibi stres ve diğer psikososyal problemleri tetiklediği söylenebilir. Ayrıca topikal veya sistemik akne tedavisi ile kaşıntı şikayetinde gerileme olabilir.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Gıda Takviyeleri ve Vitaminler
Bazı vitaminlerin fazla kullanımı ile akne arasında bağlantı vardır. Özellikle B12 vitamin takviyesi ve B6 vitamin takviyesi akne oluşumunu artırabilmektedir.
Nedeni, cildin daha fazla sebum üretmesine neden olan hormonal dengesizliktir. Sebumun çıktığı küçük delikler olan gözeneklerden çıkması zor olabilir. Cilt daha sonra yağlı hale gelir ve yüzde, sırtta, omuzlarda, boyun çizgisinde vb. sivilceler ortaya çıkabilir.
Stresli durumlarda kortizol hormonun salınımı artar demiştik. Kortizol ile birlikte yağ bezlerinden daha fazla yağ sentezi yapılır. Cilt daha fazla yağlanır, bunu takiben de ciltteki gözenekler tıkanır ve akne oluşumu artar. Bu etki yağlı cilt yapısına sahip kişilerde daha fazla görülür.
Yoğun stres altında kalan kişilerin, cilt sağlığı problemlerine daha yatkın olduğu görülmektedir. Günümüz koşullarında, hemen hemen her insanı etkileyen stresin cilde zararları şu şekilde sıralanmaktadır: Cilt dokularının sebum dengesini bozarak, sivilce ve akne problemlerini hızlandırmaktadır.
Evet, karaciğer yağlanması bazı durumlarda ciltte sivilceye neden olabilir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Doğrusu: Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut. Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden olur.
Çenede tekrarlayan sivilce oluşumunun en önemli nedeni ciltte kir, yağ ve makyaj kalıntılarının birikmesidir. Bunun önüne geçmek için cildinizi, cilt tipinize uygun bir temizleyici ile her gün düzenli olarak temizlemenizi tavsiye ederiz.
Aşırı depresyon, stres ve psikolojik sorunlar ile karşılaşıldığı zaman bu durum sivilce oluşumunu da tetikler. Sıcaklık, nemli hava, hava kirliliği ve terleme gibi cilt üzerindeki gözenekler kaplanır ve bakteri oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri