Yaygın alerjenler arasında besinler, çimen, polen ve toz bulunurken, bazı kişilerin polyester gibi belirli kumaşlara alerjisi olabilir.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir.
Stres, endişe, aşırı terleme, kuru hava, ani sıcaklık değişiklikleri, sert sabun veya temizlik ürünleri, parfümler, yün veya sentetik (polyester) kumaşlar kaşıntıda artışa neden olabileceği için bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak gereklidir.
Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Kaşıntı sorunu olan kişilerin kesinlikle yünlü ya da yün içeren giysiler giymemeleri gerekir. Çünkü yün kendi başına kaşıntıya neden olabilen bir etkendir. Dolayısıyla da yün kıyafetlerden uzak durulması gerekir.
Naylon (Poliamid) Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik liftir. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve kansere neden olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Polyamid ve Polyesterin Farkları
Polyester kumaşlar yüksek dayanıklılıkları, sıvı tutmayışları ve kolay kurumaları sebebiyle özellikle mont gibi dış giyim ürünlerinde kullanılır. Polyamide göre daha az dayanıklı olsa da tekstil ürünlerinde dayanıklılığı bir kullanım sebebidir.
Polyesterden onlarca kat üstün ve hijyenik yapıya sahiptir. Polyamid kumaş kullanımı daha uzun süre gider. Polyester perde ve polyamid çoraplar sentetik olmasına rağmen çok yüksek kalitede olabilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
POLYESTER KUMAŞ TERLETİR Mİ? Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Alerjik olduğunuz bir madde ile karşılaştığınız zaman immun sistem onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasal ajanı salıyor. Bu histamin deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı ve diareye neden oluyor. En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur.
Alerjik deri hastalıkları, günümüzde aşırı şehirleşme, olumsuz çevresel faktörlerin hızla artması, doğal beslenmeden giderek daha fazla uzaklaşılmasına bağlı olarak çocuktan yaşlıya kadar her yaş aralığında daha sık görülmektedir.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon Kumaş Sağlıklı Mıdır? Kesinlikle sağlıklıdır; çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere ham maddesi kayın ağacıdır, ve bu doğal bir liftir. Viskoz kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe (dokunuş) elde edilmektedir.
Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Polyamid kumaşlar sentetik olarak üretilmektedir. Yapay yani sentetik polyamidlere örnek olarak naylon, kevlar, sodyum (poli) aspertat verilebilir. Bir asit klorid grubu veya karboksilik asit ve bir amino grubun yoğuşma reaksiyonundan amit bağı elde edilir.
Pamuk (cotton), keten (linen), polyester, poliamid, akrilik, poliüretan maddeleri kullanılarak üretilmiş olanlar vegan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri