YİNE DE DALIŞ YAPABİLİR MİYİM? Evet dalış yapabilirsiniz.
Normal zamanda açık denizler yüzme ile arası olmayanlar için tehlikeli alanlardır. Uzmanlar girmelerini önermez. Suyun isti bu tür durumlar için uygun olmasa da suyun altı yüzme bilmeseniz de size zorluk çıkarmaz. Yani dalış turuna rahatlıkla katılabilirsiniz.
Kronik kulak problemleri, ruhsal bozukluk ve yabancı madde bağımlılığı, epilepsi, kalp ve damar sistemi hastalığı, tansiyon, solunum sistemi hastalıkları, şeker hastalarının dalış yapması sakıncalıdır.
Bunların yanı sıra, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızları bulunanların, yüksek kolesterol ve akciğer hastalarının, lenf kanseri ve lösemi hastalarının, anemi hastalarının ve obezite sorunu yaşayanların derin dalışlar yapmaması gerekmekte.
Dalışı öğrenmek zor mudur? Dalış, yapılması gerekenler doğru olarak yerine getirildiği sürece kolay, keyifli ve güvenli bir spordur. Başlangıç seviyesi dalış eğitimleri; teorik, havuz ve pratik deniz eğitimi olmak üzere 3 aşamalı olmak üzere gerçekleştirilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Profesyonel olarak dalış yapan Turan, tüpsüz dalışta 40 metre derinliğe kadar inebiliyor. Dipte bekleme süresi ise 4.5 dakikayı buluyor. Static apneada ise 6.5, 7 dakika suyun altında kalabiliyor.
0-10 metre arası bir derinlik için ağırlık hesabını vücut ağırlığınızın her 10 kilosuna 1 kilo gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; 80 kg'lık bir vücut ağırlığına 8 kg ağırlık yeterli olur.
Bir yıldız dalıcı: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Dalış donanımlarını takıp sökebilen, tüm dalış becerilerini kolaylıkla uygulayabilen, yanında üç yıldız dalıcı ya da dalış eğitmeni olması koşulu ile en çok 18 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır.
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde).
Serbest dalış tehlikeli midir? Serbest dalış doğru eğitim, dalış teknikleri kullanılarak bilinçli bir şekilde yapılırsa diğer bütün sporlarda olduğu gibi riskleri minimuma indirgenrek yapılan güvenli bir spordur.
Dalış eğitim süresi, teorik ve pratik derslere göre farklılaşır. Bunun yanı sıra eğitim seviyelerine göre de sürenin değiştiği bilinir. Genel olarak teorik dersler 8-10 saat sürer. Bu bağlamda teorik dersleri 8-10 saat içerisinde tamamlamak olasıdır.
Basitçe, 8-10 saatlik teorik eğitimlerinizi 3 ila 4 gün içerisinde tamamlayabilir, dalış merkezinizin hazırladığı ve size uygun olan dalış programlarından birine katılarak pratik eğitim dalışlarınızı tamamlayabilirsiniz.
Size Eğitiminizin İzin Verdiği Derinliği Aşmayın
Bir yıldız dalıcılar için derinlik sınırı 18m dir. Tüm sportif dalıcılar için derinlik sınırı ise eğitim düzeyi ayırmaksızın 30 m.dir.
Serbest dalış yaparken nefes alıp verme ritmi sakin ve uzun aralıklı olmalıdır. Dalış için ciğerlerinizi tam olarak doldurmanız önemlidir. Bunun için birkaç defa nefes almanız ve diyafram kasınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Başlangıçta kalp ve nefes alma ritminizin normal sınırlarda olmasına dikkat etmelisiniz.
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde). Suyun altına girer, dalışa başlarsak daha yoğun soluyacağımız için bu zaman daha da azalacaktır.
Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.
Teorik olarak, bakımı doğru yapılmış bir çelik dalış tüpünün ömrü 40 yıl olabilirken, alüminyum dalış tüpünün 20 yıla kadar ve 10000 basınç testine hizmet edebilir. Gerçek dünyada nadiren herhangi bir tank o yaşa ulaşır.
Örneğin, 10 litre oksijen tüpü 2 litre/dakika akış ayarında yaklaşık 6-7 saat kadar, 5 litre ise yaklaşık 3-3,5 saat kadar kullanılabilir.
Tssf / Cmas Üç yıldız dalıcı eğitimine katılabilmek için şartlar ; 2 yıldız dalıcı belgesine yada eşdeğer belgeye sahip olmak. 2 yıldız belgesini aldıktan sonra kayıtlı 50 dalış yapmak.
2 YILDIZ DALICI GEREKLİLİKLERİ
Bir yıldız dalıcı belgesini ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgeyi aldıktan sonra en az 20 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek, En az ilköğretim ya da ilkokul diploması olmak.
CMAS 3 Yıldız Balıkadam
Çok sayıda dalış gerçekleştirmiş olmalıdır. Tek başına dalış yapabilir.
Dalış kursu nun içeriğinde de Toplam 15 saat teorik eğitim. 5 adet açık deniz dalışı ve tüm eğitimin sonunda yazılı sınavda başarılı olan dalıcı adaylarına uluslar arası geçerli Tssf Cmas 1 Yıldız dalıcı sertifikası almaya hak kazanırlar. Ayrıntılı bilgiler aşağıdaki gibidir.
28 Ekim 2019 tarihinde Mersin'e bağlı Aydıncık ilçesinde bulunan Gilindire Mağarası'nda yaptığı dalışta, paletsiz kategoride tek nefeste 100 metreye dalarak, 90 metre sınırındaki dünya rekorunun yeni sahibi olmuştur.
GECE DALIŞLARINDA DERİNLİK SINIRI VE HAVA TÜKETİMİ KONTROLÜ
Bu, sportif dalışlarda 1 yıldız seviyesindeki dalıcılar için max. 18m. 2 yıldız ve üstü sertifikaya sahip dalıcılar için ise max. 30m.dir. Gece dalışlarında ise dalış güvenliği adına planlama yapabileceğiniz max. Derinlik sınırı 15m.dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri