Genel anlamı itibariyle yüzü kızarmak, uzanıp sıkılmak ve bu doğrultuda rahatsız olmak üzerinden değerlendirilir. Özellikle kişinin yüzünün kızarması doğrultusunda duygularını ortaya çıkarması anlamı eşliğinde kullanılan bir deyimdir.
Birini utandırıp yüzünün kızarmasına yol açmak. “Onun utanacağı sözleri söyleyip de yüzünü kızartmadan duramaz mısın sen?”
Kulaklarına kadar kızarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
çok utanmak.
Yüzü kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimseye karşı pek borçlu bulunmak ve ondan artık bir şey isteyecek hâli kalmamak.
Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur. Bazı hastalarda aşırı terleme (hiperhidrozis) ile bağlantılı olarak yüzde kızarma gelişebilir, ancak çoğu zaman bu durum izole bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
- Emosyonel yüz kızarması;anksiyeteyüz kızarmasının en sık nedenlerindendir. Özellikle toplum içinde yaşanan sıkıntı sonucu aniden terleme ile birlikte yüz kızarmasının yaşanması psikolojik nedenlere bağlıdır ve anksiyete tedavisini gerektirir.
Yüz kızarması, yaygın görülen bir cilt durumudur. Soğuk hava, sivilceler, kullanılan cilt bakım ürünleri, cildin yıpranması gibi pek çok faktör yüzde alerjik kızarıklık meydana getirebilir.
[1] Bir işe girip o işten başarı elde ederek, onurunu zedelemeden, utanılacak bir duruma düşmeden çıkmak.
Yüz yüze bakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yakın ilişki içinde bulunup, bu ilişkileri bir süre devam etmek. “Birbirimize iyi davranalım, epey bir zaman burada yüz yüze bakacağız.”
utanması, arlanması olmayan.
Yüzü gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Sevinci yüz hatlarında anlaşılır olmak. 2. Neşelenip sıkıntıdan kurtulmak, feraha kavuşmak.
Yüze gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalandan dost görünmeye çalışmak. “Yüze gülüp arkadan insanın ekmeğini alır onlar.”
"Yanağında güller açmak" deyimi, Türkçe'de genellikle bir kişinin mutluluktan ya da sağlıklı bir görünümden dolayı yüzünde oluşan kızarıklığı ifade eder. Bu tabir, bir kişinin yüzünde gözle görülür bir neşe ve canlılık ifadesi olduğunda sıkça kullanılır.
[1] Güneş ya da sıcak gibi nedenlerden kıpkırmızı olmak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Yüz vermemek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
"Yüz yüze gelmek" ifadesi, iki kişinin karşılıklı olarak fiziksel olarak karşılaşması, yani birbirlerini görmeleri ve genellikle konuşmaları anlamında kullanılır. Bu deyim, sadece gerçek bir karşılaşmayı değil, aynı zamanda kişiler arası doğrudan ve açık iletişimi de ifade edebilir.
'Yüz yüze' ifadesi de bir ikileme ve belirteçtir, her zaman ayrı ayrı yazılır. Bu kelime grubunu 'yüzyüze' veya 'yüz-yüze' şeklinde yazmak yanlıştır.
YÜZ TUTMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.
Yüzsüz, yüzü olmayan, sıkılmayan, utanmayan, arsız ya da çekinmez anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Yüz karası DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Utanılacak bir durum. 2. Ailesi, çevresi için utanç verici bir iş yapmak.”Ailemizin o yüz karasını hiç kimse görmeye gitmeyecek, anladınız mı?”
Avantajlı olan, adrenalin salgılanması ve beraberinde kaslara çok daha fazla besin gönderilmesidir. Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.
Damarlarda genişlemeye neden olarak sıcak- soğuk ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı- acı gıdaların çok tüketimi, kortizonlu kremlerin kontrolsüz kullanımı sayılabilir. Yeni başladığında bu durumlarda kaçınmak çok önemlidir fakat problem ilerledikçe yeterli olmamaya başlar.
Utandığımızda salgılanan adrenalin, bu kez yüz derimize en yakın damarları genişletir ve buradaki damarlara daha fazla kan akışı olur. Böylece yüzümüz normalden daha kırmızı görünür. Pek çok psikoloğa göre utandığımızda yüzümüzün kızarması, vücudumuzun geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri